Ostatnio dołączyłem do dwóch dosyć sporych społeczności malarzy figurkowych na forach zagranicznych - wloskie i hiszpanskie. Zaskoczyło mnie to, jak oni są zorganizowani. Chociazby te Spanish Team - ekipa skupiajaca kilkoro znakomitych malarzy z Hiszpanii. Posiadają oni własne forum, na ktorym poza nimi jest blisko 900 innych userów, a każdego dnia przybywa około 4 nowych.
Do czego zmierzam?
Otoż dzis jadac autobusem do szkoły natchnęła mnie myśl, czy nie dałoby sie czegoś takiego zorganizować również u nas. Jestem pewien, że w Polsce jest cala masa malujaca figsy!!
Nasi malarze sa rozrzuceni po forach CofC, Maxmini, Mythos, Cytadela, Nowa Gildia, Gloria Victis i innych - czy nie dałoby się jakoś ich połączyć? W sumie wystarczy jedno dobre, neutralne forum, gdzie polskie wypowiedzi będą stanowiły większość - jak hiszpanskie na forum ST!
Wymiana wspolnych doświadczeń, konkursy figurkowe na forum motywujące początkujących malarzy do pracy, rady, pomysły, organizacja wyjazdow na konkursy po Polsce (i dalej?) oraz sama organizacja ewentów. Pokazać, że polska scena tez jest silna i mamy co pokazac, bo mamy z pewnością.
Zdaje sobie sprawe, ze to moze porywanie sie na niemozliwe oraz ze nie ja pierwszy na taki pomysl wpadlem (nie raz podczas WM i Bazyla podawany byl przyklad francuzow, ktorzy wspolnie maluja, daja sobie nawzajem rady i robia to z checia!).
Jednak moznaby chociaz w ta strone sprobowac cos zrobic, bo mysle ze warto. warto?