[PL]Polscy figurkowcy

Offtop - wiecie, wszystko i nic...
Post Reply
alvarezwawa

[PL]Polscy figurkowcy

Post by alvarezwawa »

witam!

Ostatnio dołączyłem do dwóch dosyć sporych społeczności malarzy figurkowych na forach zagranicznych - wloskie i hiszpanskie. Zaskoczyło mnie to, jak oni są zorganizowani. Chociazby te Spanish Team - ekipa skupiajaca kilkoro znakomitych malarzy z Hiszpanii. Posiadają oni własne forum, na ktorym poza nimi jest blisko 900 innych userów, a każdego dnia przybywa około 4 nowych. :roll: Włosi podobnie. Na francuskim mnie nie ma, jednak slyszalem ze podobnie sie organizują.

Do czego zmierzam?
Otoż dzis jadac autobusem do szkoły natchnęła mnie myśl, czy nie dałoby sie czegoś takiego zorganizować również u nas. Jestem pewien, że w Polsce jest cala masa malujaca figsy!!

Nasi malarze sa rozrzuceni po forach CofC, Maxmini, Mythos, Cytadela, Nowa Gildia, Gloria Victis i innych - czy nie dałoby się jakoś ich połączyć? W sumie wystarczy jedno dobre, neutralne forum, gdzie polskie wypowiedzi będą stanowiły większość - jak hiszpanskie na forum ST!

Wymiana wspolnych doświadczeń, konkursy figurkowe na forum motywujące początkujących malarzy do pracy, rady, pomysły, organizacja wyjazdow na konkursy po Polsce (i dalej?) oraz sama organizacja ewentów. Pokazać, że polska scena tez jest silna i mamy co pokazac, bo mamy z pewnością. ;)

Zdaje sobie sprawe, ze to moze porywanie sie na niemozliwe oraz ze nie ja pierwszy na taki pomysl wpadlem (nie raz podczas WM i Bazyla podawany byl przyklad francuzow, ktorzy wspolnie maluja, daja sobie nawzajem rady i robia to z checia!).
Jednak moznaby chociaz w ta strone sprobowac cos zrobic, bo mysle ze warto. warto? ;)
mahon
Super Villain
Super Villain

Re: [PL]Polscy figurkowcy

Post by mahon »

alvarezwawa wrote: Zdaje sobie sprawe, ze to moze porywanie sie na niemozliwe oraz ze nie ja pierwszy na taki pomysl wpadlem (nie raz podczas WM i Bazyla podawany byl przyklad francuzow, ktorzy wspolnie maluja, daja sobie nawzajem rady i robia to z checia!).
Jednak moznaby chociaz w ta strone sprobowac cos zrobic, bo mysle ze warto. warto? ;)
pomysł tyleż dobry co wielokrotnie wałkowany... i chyba skazany na niepowodzenie.

np. ja sam wiem po sobie, że fajnie byłoby wskoczyć i popisać tu czy tam, ale czasu nie starcza na wszystko. z oczywistych przyczyn dla mnie CofCowe forum będzie zawsze priorytetowym, bo do dbania właśnie o to forum się osobiście poczuwam.

chcieliśmy stworzyć platformę porozumienia dla malarzy nie tylko z Polski, ale zwłaszcza dla nich. coś co pozawalałoby na trochę bardziej merytoryczną dyskusję niż "do d***" albo "jestes bogiem!".
wielokrotnie zapraszaliśmy różnych malarzy do nas, ale oni często mają podobny stosunek do innych forów jak ja do swojego :)

poza tym polskie środowisko malarskie jest podzielone dużo bardziej niż hiszpańskie czy włoskie. pytasz czemu? chcesz wiedzieć czemu ludzie z takim uprzedzeniem podchodzą do tematu i wszędzie wietrzą podstęp?
w Polsce jest to temat dużo silniej związany z pieniędzmi niż w podanych przez Ciebie krajach. smutne fakty...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
-MattCexwish-

RE: [PL]Polscy figurkowcy

Post by -MattCexwish- »

Przemas

Post by Przemas »

@Alvarez - taka wlasnie mysl mi przyswiecala gdy zakladalem maxmini :) . neutralana i niezalezna stronka dla malarzy.
nei wiem czy Mahon ma racje ze wszystkiemu tu winny pieniadze. ja mysle ze problemem jest to ze nasi malarze sa mniej zzyci. hiszpanie czy francuzi znaja sie dosc dobrze - widuja sie face to face nie tylko podczas imprez (ktorych swoja droga maja ciut wiecej).

tym samym nie trafiaja do mnie sztuczne twory w postaci polishgamescrew (sorry chlopaki). nie zapoznaja one malarzy, nie sprzyjaja wspolnym wyjazdom ( o ile sie orientje jedynie matt regualarnie odwiedza gd), brakuje zaangazowania.

sadze ze sytuacja samoistnie sie zacznie poprawiac, czego dowodem moga byc nasze ostatnie spotkania podczas Mlota i Bazyla (pozdro :) ) - zaoowocowaly one nowymi znajomosciami i kontaktami ktore regularnie utrzymujemy :) .
a do czasu nastepnego takiego zjazdu zapraszam na maxmini.pl :P i do parado (jak bedziecie w wawie) na nieregularne posiadowki malarskie :)
alvarezwawa

Post by alvarezwawa »

Zgadzam sie ze nasi sa mniej zzyci, dlatego mysle ze cos trzeba w koncu z tym zrobic..
Prawda, spotkania podczas Mlotka i Bazyla sa swietne, ale to raptem 15-20os..

Na obu konkursach widzialem wiele swietnych prac, ktore zajely wysokie miejsca i szczerze zaluje ze nie moglem pogratulowac zwyciezcy, bo go nie znalem. A na forum spolecznosc sie zzywa - czego przykladem jest chociazby spolecznosc tego forum...
hashmallum

Post by hashmallum »

Oj Alva Alva ;)
Sluchaj Francuzi czy Hispanole generalnie podchodza do tego na luzie - hobby ;) (no francuzi nie zawsze;) ) No a u nas? Wszyscy artysci , wszyscy wyjatkowi itd itp...
Poza tym szybciej mi sie dogada z ludzmi z zagranicy - maja poczucie humoru, ktore jakos bardziej mi podpasowywuje, dystans do siebie , i ogolnie sa bardziej weseli...
A do Polaka wypalisz zartem i nie lapie o co chodzi - przynajmniej w necie :D
Co innego na zywca.
Dzieki Bogu ze sa spotkania chociaz ze 2 razy w roku ;)
Przynajmniej mozna posiedziec z Mahoniami, Aniami , Demimimimi :P i reszta, wypic piwko i sie posmiac.
Ale generalnie Polska to narod indywidualistow...
Przed mlotkiem/bazylem dzwonilem do kilku osob zeby sie pojawili na spotkaniach i generalni uslyszalem ze maja to w dupie - dlatego mnie juz nic nie zdziwi ;)
Hobbyscie sie spotykaja, artystow to wali ;)
-MattCexwish-

Post by -MattCexwish- »

... Z tym moim Linkiem chcialem pokazac, ze istnieje Grupa paru z najlepszych Polskich Malarzy (aktywnych...) ... Trzeba naprawde duuuzo pracy i organizaci, i sa problemy (to pokazaly domagania w ostatnim roku...), ale mysle, ze sie uda w trakcie Polskiego Golden Demona...
hashmallum

Post by hashmallum »

No widzisz wiec macie grupe 'najlepszych malarzy' a gdzie ma sie podziac cala reszta ?? :P Pewnie zreszta sie czesto spotykacie i duzo razem malujecie co ?
-MattCexwish-

Post by -MattCexwish- »

Nie, nie...:)... O reszte nie musisz sie troszczyc, wiem dokladnie, ze trzeba zmienic Crew conieco i ze tymczasowe Crewmembers nie sa koncowa Grupa... Ogolnie mowiac mysle tak...

Najpierw chcial bym, jako zalozyciel Polish Games Day Crew, upewnic, aby Crew byla warta representowac Polske, aby naprawde byl jakis standard i zebysmy nie brali kazdego... to jest przeciez jasne, ludzie na pozomie bardzo niskim tylko moga sie uczyc, napewno nie uczestniczyc w Golden Demonie... Nie chce tych ludzi wykluczac, wiec mysle, ze fajnie by bylo, jak by wlasnie System upewnil ich uczenie u tych, ktorzy sa Member w Crew...

Rozumiem, ze ten Temat moze wzdudzac nieladne Emocje z powodu tego, ze ludzie sie poczuja wykluczeni, ale wlasnie tego nie mamy na zamiar... mysle, ze Crew bedzie otwarta dla kazdego, kto bedzie chcial POWAZNIE pracowac nad umietnosciami i Skillu malarskiego...

Myslcie razem ze mna, jak to bedzie mozna upewnic...:)... Ja nie gryze...:D...

Aha, i prosze zprobojcie Zapomniec tak troche conajmniej o prywatnych sprawach, dokladniej mowie o niesympati do niektorych osob... jest teraz wiekszy cel niz po prostu bijatyki nawzajem i Team nie moze istniec (i sie reprezentowac na zewnatrz, powiedzmy na Golden Demon Polska...:D...), jak Grupa ma rozne interesy...

No i przebaczcie mi moje bledy Grammatykalne... staram sie i z czasem bedzie lepiej...^_^...
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

hashmallum wrote:Oj Alva Alva ;)
Sluchaj Francuzi czy Hispanole generalnie podchodza do tego na luzie - hobby ;) (no francuzi nie zawsze;) ) No a u nas? Wszyscy artysci , wszyscy wyjatkowi itd itp...
tia... dokładnie: przypomina mi sie słynna dyskusja na forum "cytadeli" -
jak widac polakom najlepiej wychodzi obrzucanie sie gów :censored: m :?

a na zywo na "bazylu" istotnie bylo spoko :)
dzieki za imprezke :wink:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Post Reply