[PL] WARSZTAT SZAREGO

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Szary

Re: [PL] WARSZTAT SZAREGO

Post by Szary »

Oczywiście podane wartości procentowe to czyste szacowanie. Podając taką różnicę w niektórych przypadkach chciałem podkreślić nieznaczne różnice w dozowaniu farb, które mają mocny pigment.
np. dodanie odrobiny czerni (10%) do żółtej farby będzie się różniło dużo bardziej niż dodanie ok. 15%. takiej różnicy nie odczujemy w barwach o ciemniejszym i mocniejszym pigmencie (brąz/czerń, granat/czern).

Bardzo pokręciłem ?:)
Szary

Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

nooo, wprowadziles nas w swiat wysokiej abstrakcji :lol:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Karpiu

Post by Karpiu »

No ladnie Szarak ladnie. Maluj panie. czekam na foty Valpurgiusa i tych Dark Elfow.
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

Szary wrote:Oczywiście podane wartości procentowe to czyste szacowanie. Podając taką różnicę w niektórych przypadkach chciałem podkreślić nieznaczne różnice w dozowaniu farb, które mają mocny pigment.
np. dodanie odrobiny czerni (10%) do żółtej farby będzie się różniło dużo bardziej niż dodanie ok. 15%. takiej różnicy nie odczujemy w barwach o ciemniejszym i mocniejszym pigmencie (brąz/czerń, granat/czern).

Bardzo pokręciłem ?:)
bardzo ;)
ja sobie zdaje sprawe z tego ze 10% to nie to samo co 15%.
ale wezmy na przyklad mieszanke 3 kolorow. 35/35/30%. a skad wiesz, ze nie 35/30/35? albo 30/35/35? albo 33/33/34? :)
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

:lol:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Gildor

Post by Gildor »

Fajne!
Akurat maluję WE i na pewno mi się przyda.
Pozdrosy, dzięki.
Image
Szary

Post by Szary »

Model ukończyłem już z dwa miesiące temu, ale jakoś nie mogłem poskładać zdjęć...

Marius Leitdorf
ImageClick to see full-sized image

Model malowałem dla przyjaciela na zlecenie. Założenie było proste - ma być szalony, w różowej tonacji. Od dawna miałem ochotę poeksperymentować z rożowymi odcieniami, dlatego chętnie się zgodziłem na tą pracę. Trochę pogooglowałem sobie różne obrazy i na podstawie wybranych zdjęć stworzyłem sobie stylesheet do dalszej pracy. Podstawą został różowo-żółty schemat, z kontrastem czarno-granatowego, dla podkreślenia szlacheckości.
Raz jeszcze posłużyłem się w malowaniu metalikami malowanymi w technice NMM, a z uzyskanego efektu jestem dość zadowolony.

Na koniec dodałem do modeli jeden niewarhammerowy element - "Oko Opatrzności", bo ten masoński element moim zdaniem świetnie wpisuje się w charakter tego modelu :)

Jak zawsze, jestem otwarty na komentarze!

pzdr,
Szary
Szary

Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

O kurczę, ktoś tu ożył na koniec roku :) Fotki fotkami, ale Ciebie tu dawno w ogóle nie było ;)

Dwa miesiące fotki składałeś? Eee, Szary... ;) Swoją drogą - bardzo dobre.

OK. Model się podoba. To jest styl, w którym najlepiej Ci figurki wychodzą, zawsze są spójne i równo pomalowane. Serio.

Wszystko gra, prawie do końca. "Kukuryk" na czapce jest bardzo kolorowy i dobrze się komponuje z całością, jedynie to jedno biało-różowe piórko jest dla mnie za ostre i odstaje w ogóle od wszystkiego. Z takich mniejszych "mankamentów" wytknąłbym jeszcze ostrze miecza... No jest dość szare i ten róż tam mi w ogóle nie pasuje. Owszem mówisz o metalikach-NMM, ale mimo to jakoś tak... Hmm... Za to sztylet super!

Całość robi bardzo pozytywne wrażenie, a skoro takie zlecenie i założenie kolorystyczne - OK. Oko Opatrzności moim zdaniem w ogóle nietrafione :lol: No cóż, no tak uważam, serio, nie pasuje mi tu ten detal, ale się już nie czepiam... ;) Pocieniowałbym też ogon konia, żeby nie był cały jasny (może dodałbym drugi kolor...), wyciągnąłbym złote metaliki bardziej, no i te niebieskie napisy, żeby były wyraźniejsze. Ale to szczegóły.

Poza tym:
- grzebień/szczotka/pióropusz konia - ładny
- podstawka - ładna
- twarz - ładna...

Praca z tych, które naprawdę u Ciebie wychodzą najlepiej! Większość detali jest powyciągana kreskami, no ale taki styl 'EM :) I dobrze się w tym czujesz, widać to po pracach :) Moimi ulubionymi elementami tej pracy są: twarz, piórka, sztylet i fiolety.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
przemosz.

Post by przemosz. »

Precyzja jak to u Ciebie rewelacyjna!Miecz zdecydowanie bym widzial bez rozu, sztylet tak samo jak Slawolowi bardzo mi sie podoba, pioro rozowe gryzie(wiecej cienia moze by zespoilo je z reszta piorek).A co do zlota to chyba efektowniej by wygladalo z ostatecznymi blikami.Generalnie praca przyciaga wzrok i bardzo mi sie podoba:)
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

ja tam myślę, że to co pokazałeś to klasyczny styl EM. po tym całym czasie wydaje mi się, że nie było potrzeby eksperymentowania z innymi stylami, skoro ten wychodzi ci tak dobrze.

malowanie "pod armię" tłumaczy te paskudne zielone krawędzie podstawki.
za to ogólne wykorzystanie dość nietypowych dla ciebie kolorów wyszło zdecydowanie na plus. nawet fioletowe włosy mi nie przeszkadzają (często starsze panie używają takiej fioletowej płukanki :lol: ). A miecz wygląda po prostu świetnie.

Co mi przeszkadza (poza zielonymi krawędziami podstawki) to ogon, który - chyba z winy rzeźby - wygląda niestarannie, oraz te jaśniejsze linie na czarnych częściach pancerza.
wiem o co chodziło, ale jakoś nie trafia.

w każdym razie model bardzo ładny, a do tego utrzymany w modnym obecnie stylu!
co za zamknięcie roku :)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Post Reply