[PL] Style malarskie - ulubieni malarze

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
mahon
Super Villain
Super Villain

RE: Re: RE: Re: [PL] Style malarskie - ulubieni malarze

Post by mahon »

ale nie musisz się bronić - tak tylko "niesiemy kaganek oświaty" innym, którzy mogą jeszcze nie znać tego artysty :D
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Raptaparat

RE: Re: RE: Re: [PL] Style malarskie - ulubieni malarze

Post by Raptaparat »

np moj wykladowca od rysunku? :D kiedy mu pokazalem kopie obrazu (kopia to moze za duze slowo ;) ) Gigera, nie bardzo wiedzial o kogo chodzi...
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Trochę muszę nadgonić, ponieważ wczoraj jeszcze kułem (hehehehe, akurat :D), a dziś zdobyłem - po trzech latach zabawy - licencjat z zarządzania (specjalizacja "informatyka w zarządzaniu"). A tak się pochwalę przy okazji - obrona na 5, a na dyplom 4, bo średnia z I roku trochę mi trochę namieszała ;) Mały offtop :) No i pewnie ciąg dalszy jesienią, starania o 3 literki przed nazwiskiem ;)

@ Slawek - ależ wymieniałem polskich malarzy :) Co prawda nie mają w swoim dorobku jeszcze tylu fantastycznych prac, ale się rozwijają i naprawdę jest, co podziwiać ostatnimi czasy :) Co innego cały świat, gdzie jest pełno nazwisk, a i tak trzeba się streszczać, a co innego wymienienie krajowych malarzy, których w tym zestawieniu po prostu będzie mniej, ale to nie umniejsza Ich wartości :) Poza tym tu, na forum, są obsypywani pochwałami w pełni zasłużonymi, więc wiedzą, że ich doceniamy ;)

Poza tym - jest tak, jak mówisz - na jednym modelu może się nam podobać skóra, na innym ubranie, gdzie indziej metaliki (vide mój pierwszy post) ;) Tyle.

Tak sobie czytałem posty... ;)

Mahoń huknął takiego, że chyba to potraktuję jako wyzwanie na pojedynek postowy :D Żart oczywiście ;) No i dziękuję przy okazji za podanie kilku nazwisk, których nie znałem, naprawdę świetni malarze :)

Malowanie Yellow One'a na pojazdach jest bardzo innowacyjne, wpadł gość na pomysł i teraz możemy się wściekać, że nie byliśmy pierwsi :D Jak to zwykle bywa w takich sytuacjach ;)

Widzę, że niektórzy też kierują się sentymentami przy wymienianiu nazwisk ;) Kiedyś było to wielkie malowanie, dzisiaj jest po prostu dobre :) A że się gusty zmieniają, to nic dziwnego. Mnie też się swojego czasu bardzo podobało malowanie Bobby'ego Wonga. Pamiętacie oddział Blood Angelsów? "Blood Quest" zdaje się... Slayer Sword... Braciszkowie z Leonatosem na czele. Do dziś ta praca jest dla mnie świetnym przykładem czystego i dokładnego, artystycznego malowania, ale mnie już tak nie rusza.

A jeśli chodzi o Cyrila, to zgadzam się z Mahoniem, tutaj widoczna jest duża elastyczność i po prostu talent i nieograniczone możliwości w sferze malowania figurek. Znów się odwołam do modelarstwa (bo to było w moim życiu pierwsze, mam nadzieję, że ruszę te pudełka w końcu ;): tu też jest tak samo - są modelarze, którzy się specjalizują w lotnictwie, inni w broni pancernej, jeszcze inni w marynistyce... a są też tacy, którzy skleją i pomalują wszystko i zrobią to na podobnym, wysokim poziomie. Tutaj jednak każdy "odłam" tematyczny charakteryzuje się zupełnie innym podejściem, sztuczkami, trikami itd.

Dlatego łatwo mi te poglądy dostosować do prac Cyrila, On jest właśnie takim uniwersalnym malarzem, choć przyznaję, że najbardziej podobają mi się pancerze w jego wykonaniu, ślady rdzy, otarć itp. :)

No... co tam jeszcze...

@ Nameless - bardzo ładnie wychwyciłeś te "specjalizacje", nasi też potrafią, pewnie, że tak.

U Alka podoba mi się ten Jego zielony, zgniły kolor, który uzyskuje z mieszanki chyba trzech kolorów... kiedyś mówił o tym w wywiadzie dla Cytadeli przy okazji GD za Dreadnoughta.

Michał Lenarczyk maluje czysto, ale nie "trafia mnie" widok Jego prac, mimo że są świetne :) Za to bardzo mi się podoba staranność i dokładność u Niego. DC ma "tęczowy świat", naprawdę, po obejrzeniu jednej Jego pracy można się już przyzwyczaić do tego stylu i od razu rozpoznać następną pracę malowaną przez Niego...

Ania się rozwija... Artemis, ostatnio Librarian... mnie osobiście szczęka opadła na widok tych prac... nie mówiąc o "Babie w jaju", która jest dla mnie nr 1 w całym Jej dorobku... ale rok pracy mówi za siebie w końcu, a ile razy mamy chęci, ale się kończy na tym... i w tym czasie malujemy kilkanaście (-dziesiąt) figurek tak "po prostu" ;)

Widać naszych, widać, nie ma co Im ujmować. Ania stosuje bardzo bogatą kolorystykę, to już nie jest jeden kolor wycieniowany i wygładzony, a cała tęcza, na Librarianie było tych przejść od groma, zdjęcie duże, a figurka mała... no i ta marmurowa podstawka... :)

Dobra, tyle na razie...

Pozdrawiam
Sławol
mahon
Super Villain
Super Villain

Re: [PL] Style malarskie - ulubieni malarze

Post by mahon »

Slawol wrote:Trochę muszę nadgonić, ponieważ wczoraj jeszcze kułem (hehehehe, akurat :D), a dziś zdobyłem - po trzech latach zabawy - licencjat z zarządzania (specjalizacja "informatyka w zarządzaniu"). A tak się pochwalę przy okazji - obrona na 5, a na dyplom 4, bo średnia z I roku trochę mi trochę namieszała ;) Mały offtop :) No i pewnie ciąg dalszy jesienią, starania o 3 literki przed nazwiskiem ;)
GRATULACJE!!
będziesz najjaśniej-oświecony :scholar:
-- Mahoń

Image

Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Dziękuję :)

Pozdrawiam
Sławol
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

RE: [PL] Style malarskie - ulubieni malarze

Post by Nameless »

Slawol - pogratulowac :)

Wracajac do tematu - zapomnialem podac autora, ktorego kazdy (ale to kazdy) ukonczony model napawa mnie zdumieniem, zachwytem i ogromna radoscia (bardziej z faktu ukonczenia niz jakiegokolwiek innego) - to oczywiscie Nameless :P
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

a to prawda - dozuje nam swoje prace z dużą powściągliwością... ;)
-- Mahoń

Image

Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

ucze sie od najlepszych :) nie wymienie imienia swego mistrza w tym temacie, bo ci glupio bedzie ;)

PS Jak ci sie uda cos zrobic z moimi zdjeciami, to sie pochwale :)
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

mi {prawie} nigdy nie jest głupio. poza tym jestem dumny z każdej osoby która podąży w moje ślady ;)

oczywiście - postaram się dziś spróbować :)
-- Mahoń

Image

Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

dzieki :)
Image
Post Reply