[PL] Ratnku pekajaca farba.

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
jacoleko

Post by jacoleko »

Ja wole zawsze odczekać. Zresztą gołym okiem widać jak figurka wygląda, czyli podkład na figurce po nałożeniu i wyschnięciu tak po godzinie a jak na drugi dzień. Ten po dłuższym czasie schnięcia wygląda jakby się ?wtopił? we figurkę. Ale mycie figurek z pewnością pomaga nawet plastików.
Slawek

Post by Slawek »

do mycia :(
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

a mnie sie tak zdarzyło nie raz :!:
Więc mogę Ci powiedzieć od czego to jest bo wyglądało dokładnie tak samo :D
To jest od niedomytej figurki. Jak zaczynałam bawić się z GS to zamiast śliną pomagałam sobie wazeliną i potem nie mogłam się pozbyć tego i po nałożeniu podkładu, kiedy mnie się już wydawało ze po sparzeniu i chochlowaniu nic się nie zostało to i tak niestety tłustość została i w identyczny sposób podkład zachowywał mi się na figurce :) Dziwie się że Mahoń nie poznał, bo sam mi wtedy pomagał w odratowywaniu figurek i ku przestrodze usłyszałam, że "farba na brudzie nie ma prawa się trzymac" :oops:
-- Ańa

Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

teraz to mi wstyd.... bo głupio nie pamiętać czego kiedyś się uczyło innych... :oops:

to prawda, że niewyczyszczona figurka pozwala farbie pracować i potem może dojść do pękania. poza tym żeby nałożyć podkład prawidłowo to rzeczywiście - niezależnie czy to GW czy Idea, czy samochodówka - należy odczekać trochę czasu. każdy błąd i pośpiech na początkowym etapie mści się na późniejszych efektach. dlatego - jak zostało to napisane - warto odczekać sakramentalne 24 godziny (albo dłużej jeśli można sobie na to pozwolić), farba porządnie chwyci, mocniej zespoli się z figurką. A przecież o to także chodzi :)

Co do podkładu Idei nie mam żadnych zastrzeżeń - sam pomalowałem na nim kilka figurek, często nawet paręnaście minut po położeniu podkładu. Z kolei Ania pomalowała na Idei przynajmniej kilkanaście modeli, pewnie więcej - zarówno na plastiku, metalu, jak i żywicy (choćby Ghorgor Bey, ale też inne prace) i z tego co wiem to bardzo sobie chwali. Dla mnie Idea jest takim sprayem jakiego szukałem i nie miałem z nią takich przypadków, dlatego podejrzewam, że problem leży w czym innym...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
przemo

Post by przemo »

Wielkie dizeki wszystkim. Figurke wypłukałem w płynie hamulcowym i zaczynam z nią od nowa. Zobaczymy jaki będzie efekt. Teraz dokładnie ją wypucowałem w Ludwiku przed nakładaniem podkładu .
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

hehe - jak się okazuje, higiena popłaca nawet figurkom ;)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
przemo

Post by przemo »

Ok wychodzi wszystko gites:) Już po problemie:)
Post Reply