[PL] Ratnku pekajaca farba.
[PL] Ratnku pekajaca farba.
Zacząlem malować na białym podkładzie. Nakładam pierwsza warstwe farby i okazuje sie że jak przeschnie to miejscami wygląda jakby farba "popękała" i widać takie białe krechy. Nawet po nałozeniu kilku warstw dalej tak sie dzieje. Co robić? Co źle robie? Ratunku!! Pomocy!!  

RE: Ratnku pękająca farba.
hmmm a jakich farb uzywasz (jaki podklad i jakie farbki do malowania)?? wydaje mi sie ze dzieje sie tak poniewaz farba jeszcze nie wyschła do konca..tzn warstwa podkladowa z jakichs powodów jeszcze "pracuje" i powoduje to pekanie farby na nią nałożonej.. w sumie innych pomysłów nie mam..
najlepiej przed malowaniem umyć dokladnie figurkę.. nałożyć podkład.. zostawić na 24 h do przeschniecia i póżniej juz mozna malowac pozdrawiam
 pozdrawiam

najlepiej przed malowaniem umyć dokladnie figurkę.. nałożyć podkład.. zostawić na 24 h do przeschniecia i póżniej juz mozna malowac
 pozdrawiam
 pozdrawiamStop competing with others. Start competing with yourself.

- 
				Demi_morgana
- Chest of Colors 
tez mycle ze farba albo nie wyschła albo miales zatłuszczona czyms figurke 

Podkład schnie 24 godziny?!  

Szkoda Przemo, że nie wrzuciłeś jakiegoś zdjęcia tytułem udokumentowania zjawiska.

Szkoda Przemo, że nie wrzuciłeś jakiegoś zdjęcia tytułem udokumentowania zjawiska.
Cold "Strobe Light Network"

Click to see full-sized image
Click to see full-sized image Click to see full-sized image
Click to see full-sized imageczerwonym zaznaczyłem te miejsca. Kiepsko widać ale szybko robiłem foty.
Intrygujące.
Chyba teoria o "pracującym" podkładzie wydaje się najtrafniejsza.
Popróbuj z dłuższym czasem schnięcia - to chyba jedyne rozwiązanie.
Z jasnymi podkładami mam do czynienia od niedawna. Za radą Mahonia testuję jasny szary podkład Maimeri i szczerze pisząc nie spotkałem się z niczym podobnym. Będę czujniejszy teraz.

Chyba teoria o "pracującym" podkładzie wydaje się najtrafniejsza.
Popróbuj z dłuższym czasem schnięcia - to chyba jedyne rozwiązanie.
Z jasnymi podkładami mam do czynienia od niedawna. Za radą Mahonia testuję jasny szary podkład Maimeri i szczerze pisząc nie spotkałem się z niczym podobnym. Będę czujniejszy teraz.
Cold "Strobe Light Network"

- 
				Demi_morgana
- Chest of Colors 
a mi sie cos przypomniało:
ajkis czas temu doswiadczyłem tego samego ale zamiast pozbyc sie wspomnianego "efektu" wykorzystałem go do zrobienia pekniec na JAJKACH

ajkis czas temu doswiadczyłem tego samego ale zamiast pozbyc sie wspomnianego "efektu" wykorzystałem go do zrobienia pekniec na JAJKACH

- i nie jest to kryptoreklama....
 - i nie jest to kryptoreklama....