Jak do amatorskich zastosowań, to polecam zaopatrzyć się w sklepie dla plastyków na Królowej Jadwigi (3 min pieszo od przystanku Półwiejska w stronę AWF) w pędzelki Kozłowski z włosiem z czerwonej kuny, są naprawdę rewelacyjne w stosunku do ceny (5-7 zł, zależnie od rozmiaru, a (z moich doświadczeń) są dużo lepsze niż drogie "modelarskie" pędzle GW). Uwaga - właściciel jako zamienniki często proponuje sobolowe pędzle Kolibri. Jak dla mnie sprawują się gorzej ze względu na dłuższe i rzadsze włosie niż - mam na stanie obecnie rozmiar "2" Kozłowskiego i "1" z Kolibri i ten drugi jest sporo dłuższy, a cieńszy (a wcale nie ma ostrzejszego szpica).Western wrote:Czy jest w Poznaniu jakiś sklep (blisko dworca, na powiedzmy szlaku Dworzec Główny, Stary Browar, Rynek - czyli centrum) gdzie warto by kupić pędzelki?
[PL] Pędzle
Re: [PL] Pędzle
Witam.
Parę postów wcześniej widziałem pytanie dotyczące pędzli Winsor & Newton seria 7, niestety nie znalazłem tam odpowiedzi. Pozwole sobię zadać je ponownie.
W palecie seri 7 mamy dwa rodzaje tzn. normalne i mini, po obrazie i opisie wynika iż w mini jest krótszy włos czyli mniej farby i szybsze wysychanie, więc teoretycznie lepiej wybrać "Standart", bo przy tej jakości włosia i tak będziemy mieli cieniutki koniec.
Czy przy malowaniu figurek wybieracie mini czy też "standart" ?
Pozdrawiam.
Parę postów wcześniej widziałem pytanie dotyczące pędzli Winsor & Newton seria 7, niestety nie znalazłem tam odpowiedzi. Pozwole sobię zadać je ponownie.
W palecie seri 7 mamy dwa rodzaje tzn. normalne i mini, po obrazie i opisie wynika iż w mini jest krótszy włos czyli mniej farby i szybsze wysychanie, więc teoretycznie lepiej wybrać "Standart", bo przy tej jakości włosia i tak będziemy mieli cieniutki koniec.
Czy przy malowaniu figurek wybieracie mini czy też "standart" ?
Pozdrawiam.
to zależy od preferencji jedni wybierają krótkie inni normalne, nie mogę decydować za ciebie jakie wolisz
Może krótkie?
Oba są świetne
A długość to tylko zależy od preferencji. Ja w sumie sam nie wiem który wolę, kupuję ten który akurt jest w sklepie Oboma dobrze mi się maluje.
Oba są świetne
A długość to tylko zależy od preferencji. Ja w sumie sam nie wiem który wolę, kupuję ten który akurt jest w sklepie Oboma dobrze mi się maluje.
nikt nie wybierze za ciebie - krótsze włosie trzyma mniej farby, dłuższe więcej, ale też niektórzy nie lubią kontrolować długiego pędzla.
kup oba rodzaje i porównaj sobie
kup oba rodzaje i porównaj sobie
Dziękuje za opinie. Oczywiście że na końcu to ja musze podjąć decyzję :>
Gdzie obecnie warto zaopatrywać się w pędzelki? Korci mnie, żeby dziabnąć sobie w końcu jakiś W&N. Chyba, że Świat Figurkowy ma w dziedzinie pędzli jakieś nowe odkrycia?:)
Na przykad www.maluje.pl