[PL] 1 2 3... proba pedzla

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Marta

Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla

Post by Marta »

Slawol wrote:A coś się z mieczem będzie działo jeszcze?
Wlasnie nie wiem co mogloby:(
Metale na figsie ogolnie sa raczej proste, a i sa mmiecz nie jest jakis taki mega ozdobny. Nie mam pomyslu na to jak go jeszcze 'upiekszyc'.

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

No może być rozjaśniony, cieniowany, do tego może łapać kolory pancerza, no i można by dać trochę krwi :think:

A skoro sam model ma być wiekowy, to i może trochę rdzy?
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Marta

Post by Marta »

Rozjasniony i cieniowany chyba juz jest, czy etam?

Krwi nie bedzie na calym modelu nigdzie. Co do rdzy tez nie jestem przekonana, bo w sumie metale na reszcie zezwloka sa tez utrzymane w miare przyzwoicie, wszystko raczej poczerniale ze starosci niz pordzewiale.
Bylabym sklonna sprobowac odbicia szaty, ale to musialabym robic tez na calej reszcie, a nie bardzo jest juz na to czas i nie wiem czy bym udzwignela temat.

Ogolnie moje zalozenie bylo takie, ze ten miecz to narzedzie do zabijania a nie jakas ozdupka. Ma byc funkcjonalne, proste i raczej groznie wygladac.

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Yhmy, kumam. Teraz rozumiem już wszystko :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Marta

Post by Marta »

no to jak kumasz to kum:D

A tutaj troche olejow. Podlubalam miecze Grindera i coraz bardziej mi sie ta zabawa podoba:D

ImageClick to see full-sized image

A tutaj zblizenie, praktycznie zrzut z matrycy, bez zmieniania wielkosci, czy wyostrzania. Jak dla mnie blending bomba:D:D tylko jeszcze trzeba dodac kontrastu:D

pzdr

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Bomba. Jednak oleje, to oleje... Ale naturalny i realistyczny wygląd.

Rozumiem, że coś jeszcze będziesz z tym robić? Ta czerwona ozdoba to jakieś szkiełko? Rubin?

Masakra, jak mi się te brązy i skóry podobają... No i dobre foty.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

z tymi olejami to samouctwo czy wyczytałas gdzieś jak się za to zabrać?
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
przemo

Post by przemo »

Fajnie Ci idą te oleje. Nie podoba mi sie za to miecz na poprzedniej stronie - wygląda jakoś nienaturalnie. Za mocne te cienie albo może wolałbym żeby przejścia były bardziej płynne a nie tak ostre. Sam nie wiem ale niestety mieczyk mi się nie pdooba.

Co do farb olejnych to już wiele razy miałem zpróbować ale nigdy jakoś mi się nie udało... Używałaś kiedyś akryli z retarderem? Umiałabyś porównać jakoś oleje vs akryle+retarder? Oprócz tego, że oleje i tak schną dużo dłużej to są pewnie dużo gęstsze, i można otrzymać większe nasycenie barw? (takie przynajmniej jest moje o nich wyobrażenie)
Marta

Post by Marta »

@Demi: tak pol na pol, poczytalam troche jak sie za to wszystko zabrac, nawet obejrzalam filmik maup, ale nie powiem, ze nie bylam w szoku jak sprobowalam. Obawiam sie, ze popelnilam przy tej figsie calkiem sporo bledow, ktore pewnie odbija sie na efekcie koncowym, ale nie zamierzam sie poddawac;]
W sumie wszystko co na poczatku udalo mi sie znalezc na temat olejow wrzucilam tutaj.
Reszta to juz proby, bledy i pogaduchy na temat;D

@Przemo: uwierz mi, ze ja tez sie dlugo ociagalam i wynajdywalam rozne wymowki, zeby tylko nie siegnac po te farby. Glownie ze strachu ze spartole. Ale w koncu zacisnelam zeby i popacialam (czy spartolilam czy nie przekonamy sie w ciagu tygodnia:D).
Oleje sa calkiem inne niz akryle, nawet z retarderem. Inna jest konsystencja farby, inny sposob nakladania i mieszania kolorow. Nie wiem jak to jest w przypadku obrazow, ale na figsie bardziej przypomina to wcieranie w figse niz cokolwiek innego. Oczywiscie mowie tutaj o w miare gestej farbie a nie rozcienczonym 'soczku' (nie wiem dlaczego ale washe olejne nazywaja sie juice a nie wash:D). No i oczywiscie potrzeba calkiem innych pedzli jak mi sie wydaje, krotszych, z twardszym wlosiem, raczej plaskich, do rozcierania, szczegolnie na wiekszych powierzchniach.

Co do miecza Menhoma to chyba sie z Toba zgadzam:D jakos tak nie bałdzo to wyglada, ale zobacze jeszcze po sklejeniu z figsa, moze jakos sie wtopi w calosc. A jak nie to bede wygladzac przejscia jeszcze bardziej.

pzdr
'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Do olejów faktycznie lepiej się nadają pędzle z mocniejszym i sztywniejszym włosiem, bo i konsystencja jest inna i inaczej się farbę w ogóle kładzie. Trzeba mocniej dociskać i rozcierać właśnie, a miękkie włosie sobie z tym może nie poradzić...

Tutaj kilka ruchów pokazanych, co prawda na większym modelu, ale zawsze to jakaś ściągawka ;) Pewnie znasz, krążyło po forum:

Painting horses with oil paints:
https://www.youtube.com/watch?v=5S2fpoCDtAI
https://www.youtube.com/watch?v=tPDOqj9Kk3s
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Post Reply