huh ?? jeśli Pedrita jest tak jak na szczurkowej fotce a nie na twojej to dziwna akcja bo jeden kapelutek jest brązowy a drugi jest zielony a żeby uzyskać taki jinks to trzeba mieć coś nie tak z profilem kolorów ... to nie ustawienia do druku tam by tylko był zakres CMYK czyli przycięte kolory a nie podmienione
masz RAW a z modelu (takiego prosto z aparatu bez wizyt w PS ??)
[PL] 1 2 3... proba pedzla
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla
ty, Maru, a Pedrita nie była czasem omawiana wiele miesięcy temu? 

Zielony kapelutek??????
Omg....
Szczurek przynies prosze Perdite jak mozesz, zobaczymy co ja tam zmalowalalm....
@Mahon: tak Perdita byla omawiana lata temu, ale teraz Szczurek ja wywlokl jako przyklad niezgodnosci malowania z fotami:P
'eM
Omg....
Szczurek przynies prosze Perdite jak mozesz, zobaczymy co ja tam zmalowalalm....
@Mahon: tak Perdita byla omawiana lata temu, ale teraz Szczurek ja wywlokl jako przyklad niezgodnosci malowania z fotami:P
'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
no ba była omawiana ale jeśli przegrzana szczurkowa fotka jest ta właściwa to niema jak przegrzać tej Martowej fotki by z zielonego kapelutka zrobił się brązowy .. natomiast można przesunąć cały zakres kolorów i to uzyskać tyle że wtedy wychodzi popart 
dlatego jeśli dało by rade dostać Raw a z Adasiem to można by zobaczyć ... może tam jest coś pomerdane z przestrzenią barwową (masz w ogóle ustawianie tego w aparacie ?? )

dlatego jeśli dało by rade dostać Raw a z Adasiem to można by zobaczyć ... może tam jest coś pomerdane z przestrzenią barwową (masz w ogóle ustawianie tego w aparacie ?? )
Maru nie mam pojecia co mam w aparacie;p
mam canona 400d z ustawionym profilem 'wierny', tyle wiem. Foty robie w RAWach.
A co do przestrzeni roboczej to pracuje na AdobeRgb ktoryms. Nie do konca powiem Ci teraz bo jestem na lapku, ale to z presetow bylo troche zmieniane Europe prepress 2? czy jakos tak. Moze to Ci cos powie.
Ogolnie foty robia sie wyprane dopiero w necie. Ogladane w szopie sa wmiare wierne oryginalowi. Chociaz nie przegrzewam fot tak jak Mahon, bo nie moglabym na to u siebie patrzec;p
A wracajac do zielonego kapelutka, to moze czas przebadac oczy na okolicznosc daltonizmu... serio.
'eM
mam canona 400d z ustawionym profilem 'wierny', tyle wiem. Foty robie w RAWach.
A co do przestrzeni roboczej to pracuje na AdobeRgb ktoryms. Nie do konca powiem Ci teraz bo jestem na lapku, ale to z presetow bylo troche zmieniane Europe prepress 2? czy jakos tak. Moze to Ci cos powie.
Ogolnie foty robia sie wyprane dopiero w necie. Ogladane w szopie sa wmiare wierne oryginalowi. Chociaz nie przegrzewam fot tak jak Mahon, bo nie moglabym na to u siebie patrzec;p
A wracajac do zielonego kapelutka, to moze czas przebadac oczy na okolicznosc daltonizmu... serio.
'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
spróbowałem kapelutka z twojej fotki to kolor
https://www.color-hex.com/color/61674b
jak w pysk zielony (no oliwkowy
)
natomiast sama fotka pedrity zapisana jest w Adobe RGB profile 1998 ... no kutkę stary format drukarkowy i szczerze powiem że nawet nie wiem jak sie on ma do dzisiejszej kompresji jpg tym bardziej że on idzie do druku i z tego co pamiętam w tym profilu czarny jest kalibrowany do uzyskania go z Zielonego
Edit - sprawdziłem co same adobe o tym pisze
kolor przewodni - Zielony zapis 24 bitowy
no w życiu nie zrobisz z tego jpg do sieci, jpg obsługuje Adobe RGBs a tam przewodni jest Magenta i kontrast jest inny 1998 to 1:400 a w RGBS 1:250
- efekt spłaszcza ci fotki i przesuwa w gamie
już skonwertowane twojej pedrity na RGB zwykłe dało efekt skóry jaki opisał szczurek (ale kapelutek uciekł już w trawiasty ,,,
)
https://www.color-hex.com/color/61674b
jak w pysk zielony (no oliwkowy

natomiast sama fotka pedrity zapisana jest w Adobe RGB profile 1998 ... no kutkę stary format drukarkowy i szczerze powiem że nawet nie wiem jak sie on ma do dzisiejszej kompresji jpg tym bardziej że on idzie do druku i z tego co pamiętam w tym profilu czarny jest kalibrowany do uzyskania go z Zielonego
Edit - sprawdziłem co same adobe o tym pisze

kolor przewodni - Zielony zapis 24 bitowy
no w życiu nie zrobisz z tego jpg do sieci, jpg obsługuje Adobe RGBs a tam przewodni jest Magenta i kontrast jest inny 1998 to 1:400 a w RGBS 1:250
- efekt spłaszcza ci fotki i przesuwa w gamie
już skonwertowane twojej pedrity na RGB zwykłe dało efekt skóry jaki opisał szczurek (ale kapelutek uciekł już w trawiasty ,,,

Podrzucić i zostawic przy sedziowskim stoliku moge ,bo na 90% jezeli sie pojawie to podobnie jak rok temu ... tzn.zostawie figurki i smigam do pracySzczurek przynies prosze Perdite jak mozesz, zobaczymy co ja tam zmalowalalm....

No szkoda, ze bedziesz tylko na chwile:(szczurek_ wrote:Podrzucić i zostawic przy sedziowskim stoliku moge ,bo na 90% jezeli sie pojawie to podobnie jak rok temu ... tzn.zostawie figurki i smigam do pracySzczurek przynies prosze Perdite jak mozesz, zobaczymy co ja tam zmalowalalm....
Ale niunie podrzuc:) Z checia sie przywitam ze stara znajoma.
'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
ja czasem na tym profilu pracuję, bo nieco pojemniejszy jest od sRGB, ale nie zawsze i nie na każdym sofcie wychodzi prawidłowo konwersja.Maru wrote:dobe RGB profile 1998 ... no kutkę stary format drukarkowy i szczerze powiem że nawet nie wiem jak sie on ma do dzisiejszej kompresji jpg tym bardziej że on idzie do druku i z tego co pamiętam w tym profilu czarny jest kalibrowany do uzyskania go z Zielonego
a czemu u ciebie, Marto, w szopie wygląda dobrze a w przeglądarce źle? pewnie masz w szopie ustawiony inny profil, albo włączony softproof. sam kiedyś tak miałem i przez jakiś czas nie mogłem się nadziwić czemu fotki w szopie wyglądają dobrze, a w przeglądarce źle.
Edit: foty nie wyszly mi troche bardziej niz sadzilam, a nie mam natchnienia na kolejna bezowocna dyskusje o tym jak bardzo nie umiem robic fotek i co kto widzi na swoich magicznych monitorkach, wiec na razie nie ma tematu.
Przymierze sie do fotek jutro moze.
Przymierze sie do fotek jutro moze.
Last edited by Marta on 30 Oct 2011, o 01:42, edited 1 time in total.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes