[PL] Galeria Gildora

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Gildor

Re: [PL] Galeria Gildora

Post by Gildor »

Wow, nie spodziewałem się takich opinii :shock:
Bardzo chętnie Wam wszystko opiszę :)

Klocek jest drewniany, pseudo ziemie zrobiłem z korka.
Na podkład nałożyłem farbki z palety foundation:dheneb stone,calthan brown,khermi brown. Następnie warto gdzie nie gdzie walnąć takie "ciapki" z bieli i czerni (biel musi być przytłumiona i najlepiej robić to na mokro zgarniając pigment do środa tak żeby było płynnie).
Przed pigmentowaniem uzyłem washy. Devlan mud i gryphon sepia. W artystycznym chaosie, to tu to tam (głownie na jaśniejszych powierzchniach).
Mam tylko jeden pigment niestety- Russian Earth od MIGa. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje, brudzi jak cholera. Pigment nakładałem głównie w zagłębienia i na większych płaskich powierzchniach.
Wziąłem czerń, rozwodniłem i wpuściłem w dołki. Ogółem to nie mogę tak jasno opisać etapami jak to szło. Siedzę nad tym już od roku szkolnego, nie miałem za dużo czasu ale w przerwach pomiędzy nauką tak właśnie chlipałem farbą. To co opisałem wyżej to podstawa a reszta to już rzecz gustu.

Zielenie.
Większość jest naturalna. Listki to nasiona brzozy, mech to mech, takie żółte paskudztwo to chromotek? coś w ten deseń, do nabycia w modelarskim. Trawka od woodland scenic: jasna,ciemna, średnia. Fioletowe kulki to ususzony bez. Woda wydaje się być glutowata,trochę jest ale moim zdaniem daje rade. Robiłem ją z kleju dwuskładnikowego, wcześniej się jakoś nie bawiłem w takie rzeczy a całkiem mi się to spodobało powiem Wam. Muszę jeszcze lakierem świecącym przejechać po tafli.

Co do modelu to nie mam pomysłów. Zastanawiałem się czy nie wrzucić tutaj krasnalka z red box games ale jest zdecydowanie za mały i nie pasuje : C
Muszę pomyśleć, Scibor wypuścił niedawno fajnego elfa odcinającego głowę orkowi. Może jakaś scenka rodzajowa? :doh:

Miłego wieczoru!
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

chrobotek
sam jesteś chromotek :lol:
ale tak ta podstawka to totalny szok - wyszła ci super .. teraz trzeba jej nie popsuć ludkiem :P ]
ty co syndrom Szczurka - "ale walnęłem podstawke wypas .. um teraz trzeba coś tu upchnąć " :roll:
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Gildor

Post by Gildor »

Hah, faktycznie Chrobotek.
Z ludzikiem będzie trudniej, jak sam zauważyłeś.
Ale postaram się nie zepsuć.
Image
przemo

Post by przemo »

Podstawka jest fajna, trzeba przyznać :clap: Ale uważam, że podstawkę powinno się robić pod figurkę, a nie na odwrót. W odwrotnym przypadku będziesz miał problemy z kompozycją, kolorystyką, spójnością. Teraz nie wiadomo co postawić nawet na tej podstawce, bo jak dla ludka 28mm jest raczej za duża, a większy stwór się chyba na niej nie zmieści. Mam nadzieję, że jednak coś wykombinujesz i nie porzucisz tej fajnej podstawki bez ludka.
Gildor

Post by Gildor »

Dzięki raz jeszcze!
Pomysł na tą podstawkę już mam ale chwilowo zająłem się czym innym.

OiM 15mm.
Średnio udana próba chociaż na stole wyglądają jak dla mnie spoko =] Pewnie dlatego,że ich prawie nie widać :mrgreen:
ImageClick to see full-sized image

Wszelkie komentarze są mile widziane :)
Miłego dnia!
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

jak na 15mm to są super! sam mam trochę rzeczy w tej skali do pomalowania i aż się nie mogę doczekać.
wiem jakie są małe i drobne, więc doceniam efekty jakie osiągnąłeś.

a swoją drogą widziałeś te 15-milmetrówki pomalowane przez Jennifer Haley? klasa....

z innej beczki: ten teren pokazany wcześniej też mi się podoba! widać spory rozwój podstawkarski :)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Gildor

Post by Gildor »

Głupio się czuję jak mi pokazałeś ludziki tej kobietki : C
Ona maluje lepiej w 15mm niż ja w 28mm :bonk:

Figureczki są strasznie małe. Jak dostałem Rembrandta malowanego na urodzinki od Wojtka (Rembrandt to taki limitowany figs do OiM) to spodziewałem się czegoś większego. Ostatecznie okazało się,że ludziki z boxów są dużo bardziej smukłe przez co mniejsze. Rzeźba jest dobra chociaż miejscami nie zachwyca (zwłaszcza u koni i na nie których twarzach). Mimo wszystko mogę polecić każdemu.

Dzięki!
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

ja tam nawet się nie łudzę, że mógłbym się zbliżyć do tego, co zmalowała Haley... ale pooglądać miło.
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Gildor

Post by Gildor »

Ostatnio kupiłem popiersie Amerykańskiego lotnika z IWŚ.
Na allegro, po taniości.
Wszystko fajnie, szkoda tylko że Andrea robi leprze fejsy w 28mm niż producent tego tutaj ludzia.
No ale cena czyni cuda : D
Dzięki za komenty : D
Image
Osetin

Post by Osetin »

Mi się bardzo podoba! :P
Jest taki nie dobry ( :lol: ) jak gdyby to jeden z lotników z Hiroszimy :bonk:
Pozdrawiam! :D
Post Reply