Peace!
[PL] 1 2 3... proba pedzla
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
-
Kuzyn
Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla
Więcej kolorów!!!!
grzybki ładne ale zbyt podobne do ścian i tak krzyczą żeby je kolorowe zrobić
Peace!
Peace!
Ładnie, ładnie! Jedynie tej ziemi trochę brakuje. Jest taka blada, bez... No nie wiem, bez czego, ale na pewno nie bez życia, bo to ziemia w końcu
Myślę, że dodanie odrobiny szarości i czerni (może brązów) w okolicach roślinności pomoże. Albo trochę jakiejś naprawdę drobnej i zmielonej posypki miejscami...
Tych grzybków bym nie ruszał za wiele. Świetne są, w ogóle cała scenka jest zrobiona w jednej tonacji i nie byłoby korzystnie zburzyć ją jakimiś ożywionymi kolorami. Można by za to pójść w full HDR lub sepię
Żartuję oczywiście. Grzybki jedynie można by jeszcze odrobinę przyciemnić. Wiem, że w filmie bywało kolorowo, ale widzisz - dla mnie to w tej chwili jesteś najbliżej tej fotki (którą wcześniej zresztą tutaj umieszczałaś):
Click to see full-sized image
O co mi chodzi - ano o to, że pewnie znasz Burtonowskie klimaty i wiesz, że często umieszcza świat w półmroku, a u Ciebie (może to i tylko zdjęcie) cała scenka jest trochę jasna, zaryzykowałbym nawet stwierdzenie: wyblakła. Pozwoliłem sobie przerobić Twoją fotkę i dla porównania ją tutaj wrzucę - lewa strona Twoja, a prawa poPSuta:
Nie chciałem przesadzić z tymi cieniami też za wiele, ale chodziło mi tylko o pokazanie pomysłu. Więcej możesz sobie przecież sama pokombinować z fotką
I myślę, że więcej cienia w różnych miejscach by pomogło. Bo teraz to w sumie ani nie jest to słoneczny dzień, ani wieczór... No bo o nocnej porze to na pewno nie rozmawiamy - na to jest zdecydowanie zbyt jasno tutaj i nie ma księżycowej atmosfery
Takie troszkę to wszystko blade, a jak pójdziesz w taki "leśny półmrok" miejscami i ze zgaszoną kolorystyką, to z miejsca będziesz miała super Burtonowską scenkę! No i dołożysz pomalowaną w tej samej tonacji Alicję i cacy.
A co jeszcze można dodać? Może właśnie takie gałęzie/pnącza zwisające ze ściany? Gdzieniegdzie w okolicach tych pęknięć i zacieków przy narożnikach. Myślę, że ładnie by wszystko "obramowały" i ukryły brzegi.
Taka moja propozycja. Łatwe, nie?
Tych grzybków bym nie ruszał za wiele. Świetne są, w ogóle cała scenka jest zrobiona w jednej tonacji i nie byłoby korzystnie zburzyć ją jakimiś ożywionymi kolorami. Można by za to pójść w full HDR lub sepię
O co mi chodzi - ano o to, że pewnie znasz Burtonowskie klimaty i wiesz, że często umieszcza świat w półmroku, a u Ciebie (może to i tylko zdjęcie) cała scenka jest trochę jasna, zaryzykowałbym nawet stwierdzenie: wyblakła. Pozwoliłem sobie przerobić Twoją fotkę i dla porównania ją tutaj wrzucę - lewa strona Twoja, a prawa poPSuta:
Click to see full-sized imageNie chciałem przesadzić z tymi cieniami też za wiele, ale chodziło mi tylko o pokazanie pomysłu. Więcej możesz sobie przecież sama pokombinować z fotką
I myślę, że więcej cienia w różnych miejscach by pomogło. Bo teraz to w sumie ani nie jest to słoneczny dzień, ani wieczór... No bo o nocnej porze to na pewno nie rozmawiamy - na to jest zdecydowanie zbyt jasno tutaj i nie ma księżycowej atmosfery
A co jeszcze można dodać? Może właśnie takie gałęzie/pnącza zwisające ze ściany? Gdzieniegdzie w okolicach tych pęknięć i zacieków przy narożnikach. Myślę, że ładnie by wszystko "obramowały" i ukryły brzegi.
Taka moja propozycja. Łatwe, nie?
No tu właśnie problem Sławol, że dzisiaj słonko się uparło i świeci jak głupie, wiec fota jest zdecydowanie blada. Próbowałam to skompensować w szopie, ale widać średnio wyszło. Popróbuję coś powalczyć z ziemią jak dojdą mi zamówione pigmenty. Może uda mi się jakoś 'umrocznić' atmosferę.
Co do tych pnączy to jak byś je wykonał? Doklejać tą zmieloną gąbkę, czy np próbować z prawdziwym mchem (mam trochę takiego co bardziej wygląda na pnącza niż to co jest wklejone jako krzuny)?
pzdr
m
Co do tych pnączy to jak byś je wykonał? Doklejać tą zmieloną gąbkę, czy np próbować z prawdziwym mchem (mam trochę takiego co bardziej wygląda na pnącza niż to co jest wklejone jako krzuny)?
pzdr
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
No tak właśnie myślałem, że to od słońca Ci tak wypaliło trochę barwy.
Enyłej - pnącza i gałęzie kiedyś robiłem na jakiejś budowli, ale to dawno i nieprawda, jak jeszcze nie było takiej dostępności do dodatków (i tylu firm oczywiście) i modelarstwo polegało prawie że tylko na własnych patentach
Wtedy (w sumie dzisiaj też się tego używa) najlepszą trawą były wysuszone i zmielone liście zwykłej doniczkowej paprotki
To znaczy takie roztarte nawet w dłoniach.
Wtedy też to sobie takiego chrustu nazbierałem drobnego (czyt. gałązek z parku), poskręcałem i "owijałem" brzegi ścian. A jak była płaska powierzchnia, to zwyczajnie łapałem kropelkami kleju i dociskałem. Oczywiście naturalnie to wygląda, gdy gałęzie trochę sterczą na boki i nie są aż tak mocno spłaszczone. Zaczynałem od tyłu, czyli tam, gdzie się scenki nie ogląda i zawijałem przez górę na część ekspozycyjną
Można też całe "plecy" scenki zamaskować gałęziami, a przód już ładnie skomponować. Chodzi mi o to, żeby te całe zwisające cusie nie zaczynały się od krawędzi ściany, ale żeby już tam gdzieś z tyłu sobie wychodziły i górą sobie szły, by od przodu zwisać.
A zielsko? Teraz już tylko teoretyzuję, bo nie robiłem takich rzeczy już długo i za wiele z praktycznego punktu widzenia to Ci nie pomogę... Myślę, że dzisiaj jest o wiele łatwiej i nawet przyprószenie miejscami posypką da dobry efekt. Do tego możesz dołożyć tu i tam te same kwiatki, które masz na ziemi, a także możesz dołożyć swój ostatni opanowany efekt omszałego drewna. A same gałązki można by nawet poskręcać z jakimś zielskiem (np. takim, jakie posadziłaś za grzybkami) i też ładnie będzie się zwieszać ze ściany taka przeplatanka
Kurczę, u mnie w mieście jest parę takich miejsc, ale nie mam fotek... Dobry powód, żeby się wybrać z aparatem na upolowanie takich budynków z jakimś bluszczem czy innym zielskiem.
Znalazłem coś w tym stylu w Sieci:
https://global.images6.fotosik.pl/574/9f ... c1e58d.jpg
https://blog.giardino.waw.pl/wp-content/ ... 25x300.jpg
https://s3.amazonaws.com/pixmac-preview/ ... 372753.jpg
https://www.wymarzonyogrod.pl/zdjecia/wi ... _J_500.jpg
Teraz ważny jest umiar
Tyle na chwilę obecną mi przychodzi do głowy, ale sam bym najpierw sobie poćwiczył na jakimś kawałku plastiku czy kartonu, żeby nie popsuć dotychczasowej pracy
No i ta wcześniejsza fotka jest świetnym wzorem - na murze są właśnie takie gałęzie, gdzieniegdzie są tam wplecione jakieś kwiatki i inne trawska, a nad bramą wiszą takie właśnie gałęzie.
Oczywiście tak sobie gadam, bo mi to do głowy przyszło, ale Tobie nie musi się wcale podobać
Jak zostawisz tę ścianę tak jak jest, to też będzie ładnie.
Enyłej - pnącza i gałęzie kiedyś robiłem na jakiejś budowli, ale to dawno i nieprawda, jak jeszcze nie było takiej dostępności do dodatków (i tylu firm oczywiście) i modelarstwo polegało prawie że tylko na własnych patentach
Wtedy też to sobie takiego chrustu nazbierałem drobnego (czyt. gałązek z parku), poskręcałem i "owijałem" brzegi ścian. A jak była płaska powierzchnia, to zwyczajnie łapałem kropelkami kleju i dociskałem. Oczywiście naturalnie to wygląda, gdy gałęzie trochę sterczą na boki i nie są aż tak mocno spłaszczone. Zaczynałem od tyłu, czyli tam, gdzie się scenki nie ogląda i zawijałem przez górę na część ekspozycyjną
A zielsko? Teraz już tylko teoretyzuję, bo nie robiłem takich rzeczy już długo i za wiele z praktycznego punktu widzenia to Ci nie pomogę... Myślę, że dzisiaj jest o wiele łatwiej i nawet przyprószenie miejscami posypką da dobry efekt. Do tego możesz dołożyć tu i tam te same kwiatki, które masz na ziemi, a także możesz dołożyć swój ostatni opanowany efekt omszałego drewna. A same gałązki można by nawet poskręcać z jakimś zielskiem (np. takim, jakie posadziłaś za grzybkami) i też ładnie będzie się zwieszać ze ściany taka przeplatanka
Znalazłem coś w tym stylu w Sieci:
https://global.images6.fotosik.pl/574/9f ... c1e58d.jpg
https://blog.giardino.waw.pl/wp-content/ ... 25x300.jpg
https://s3.amazonaws.com/pixmac-preview/ ... 372753.jpg
https://www.wymarzonyogrod.pl/zdjecia/wi ... _J_500.jpg
Teraz ważny jest umiar
Tyle na chwilę obecną mi przychodzi do głowy, ale sam bym najpierw sobie poćwiczył na jakimś kawałku plastiku czy kartonu, żeby nie popsuć dotychczasowej pracy
No i ta wcześniejsza fotka jest świetnym wzorem - na murze są właśnie takie gałęzie, gdzieniegdzie są tam wplecione jakieś kwiatki i inne trawska, a nad bramą wiszą takie właśnie gałęzie.
Oczywiście tak sobie gadam, bo mi to do głowy przyszło, ale Tobie nie musi się wcale podobać
Dzięki Sławol.
Popatrzę co tam mam w pudełkach i pokombinuję. Nawet jeśli nie wykorzystam tego tutaj, to przyda mi się to do wykończenia podstawki pod Irix:D
peace
m
Popatrzę co tam mam w pudełkach i pokombinuję. Nawet jeśli nie wykorzystam tego tutaj, to przyda mi się to do wykończenia podstawki pod Irix:D
peace
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
no no no Marta! Twoja najlepsza podstawka
Naprawdę kozacka i niebanalna!
Teraz tylko trzeba coś ładnego na niej postawić, nie zapominając przy tym że to model jest najważniejszy i raczej nie powinien zgubić się gdzieś na rozbudowanej podstawce. Trzymam kciuki i liczę na fajową prackę!
Teraz tylko trzeba coś ładnego na niej postawić, nie zapominając przy tym że to model jest najważniejszy i raczej nie powinien zgubić się gdzieś na rozbudowanej podstawce. Trzymam kciuki i liczę na fajową prackę!
teraz drzwi maja fajne okucia ogolem calosc sie dobrze komponuje - i te "zibeny". Mnie osobiscie drazni brak gladkosci frontu podstawki ale pewnie jakies drewno na to przyjdzie ? Ogolem moze jeszcze przydaloby sie narzucic pare kamykow. Brakuje mi jeszcze takich pnaczy na tynku - ale nie jest to mus (model bedzie malutki wiec moze zginac przy natloku detali tla). zobaczymy jaki bedzie efekt koncowy
- powodzenia.
a mi się [FAJNIE] podoba ! Czekam na efekt końcowy, łącznie z figurką na podstawce, powodzenia !
Szybki wiposzczak z niemal świątecznym kicaczem.
Dużo pracy jeszcze przede mną, szczególnie, że coś mi się przy oczach mocno popsuło;/ W ogóle dziwnie ma wyrzeźbione te oczęta.
Kolorystyka będzie taka sprana.
pzdr
m
Dużo pracy jeszcze przede mną, szczególnie, że coś mi się przy oczach mocno popsuło;/ W ogóle dziwnie ma wyrzeźbione te oczęta.
Kolorystyka będzie taka sprana.
Click to see full-sized imagepzdr
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
wyszła ci Alicja z Tima Burtona (x tego "starego" Burtona a nie ten nowy syf - mowa o czasach 'Miasteczko Hellowin" ^^ )