[PL] 1 2 3... proba pedzla

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Marta

Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla

Post by Marta »

No napewno byloby latwiej ciapnac macki na czerwono i dodac tam delikatne biale kropeczki, ale zobacze jak mi sie to wszystko zgra z reszta kolorow. Tym bardziej, ze piach ma byc czerwonawy, przynajmniej na chwile obecna.

pzdr.
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Hej, bardzo fajne scenki! Na poprzedniej podobają mi się grzyby i roślinność. Reszta uwag jak u Mahonia.

A na tej morskiej z kolei podobają mi się macki z przyssawkami. Wyszły bardzo naturalnie i odpowiednie malowanie na pewno im pomoże. Mój faworyt to pierwsza fotka od Ciebie, czyli ten jaśniejszy/bledszy wzór z niebieskimi plamkami, myślę, że na czerwonym piachu będzie się bardzo dobrze odcinać i ożywi scenkę :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Marta

Post by Marta »

Ehh, nie jest wcale prosto dobierac kolory :banghead: :banghead: Szczegolnie jak sie w zyciu codziennym uzywa raptem 6.
Obejrzalam wlasnie ten filmik o kolorach polecany przez mr_Deniala i chyba na razie pojde na latwizne i bede po prostu kopiowacb sprawdzone wzorce kolorystyczne z malarstwa.

Czerwonawy piasek, zielonawe pamperki i zoltawo-niebieskawy potfur bedzie jakos sensownie wygladac?

pzdr
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Kuzyn

Post by Kuzyn »

Marta wrote: Czerwonawy piasek, zielonawe pamperki i zoltawo-niebieskawy potfur bedzie jakos sensownie wyglądać?
Według mnie nie, ale są koksy którzy dają rade połączyć takie hardcory i jest ładnie (patrz demon_color)
Ja osobiście wolą coś a'la monochrome. :angel: Bardzo mi się to podoba, a kontrast dodaje krawędziowaniem, blackligningiem i chciałbym światłocieniem :bonk: Ja bym dał żółty wręcz "plażowy" piasek. Niebieską wodę wokół macek, macki zrobiłbym bladopomaranczowe tak jak tu :
[rimg]https://images49.fotosik.pl/500/8a7c6aa880e68dddmed.jpg[/rimg]
Ludka zrobiłbym z czerwoną ośmiorniczką na głowię, a resztę wpasowałbym potem. Ale koncept mniej więcej byłby taki :)

Peace i ciśnij dalej!

P.S.: Macki, które dorzeźbiłaś są za mało mackowe. Powinny być bardziej powyginane i przyssawki przy końcu powinny być mniejsze. I nie wyglądają jak przyssawki, bo zamiast mieć kształt takich czerwonych lotek dla dzieci którymi sie strzela do szyb to wygladają jak rozpłaszczone kluski śląskie. :bonk: Ale po ostatniej pracy pokazałaś bardzo dobry level malowania, więc może pędzlem lepiej będzie działać niż dłutem? :think:
Marta

Post by Marta »

Nigdy w zyciu nie twierdzilam, ze umiem lepic (malowac zreszta tez nie bardzo) i zdecydowanie mi sie ten typ dzialalnosci tworczej nie podoba. Ale poniewaz nie mial mi kto tego wyrzezbic, macki musza zostac takie jakie sa.
Pisalam juz o tym wczesniej, ale uwazam, ze to mega frustrujace, ze nie moge kupic wszystkiego co bym chciala do moich chorych pomyslow. Na custom made mnie na chwile obecna nie stac. Zreszta nawet jakbym mogla sobie pozwolic na zamawianie np takich macek u pro rzezbiarza, przesylki znacznie wydluzalyby moj i tak niemilosiernie powolny proces tfurczy. Podejrzewam, ze po prostu swiadoma swoich ograniczen, bede musiala inaczej planowac moje pamperki.

Co do koloru piasku, to napewno nie bedzie on zolty (typowo ziemski). Byl wprawdzie przez chwile taki plan, ale doszlam do wniosku ze do stworzenia odpowiedniego klimatu scenki, potrzebuje bardziej 'nieziemskich' kolorow.

pzdr
m.

edit:
Mahon w watku Olka:
@Marta - nie, nikt nie musi niczego przerabiać ani konwertować. chyba, że chce żeby wyglądało dobrze
no wiec ja na przyszlosc, jesli nie dam rady porzadnie skonwertowac, zdecydowanie bede unikac:D

m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
olekkkkk

Post by olekkkkk »

Ten Mahon to potrafi czlowieka rozdraznic :P.

Piach moze dwokolorowy? Zolty z przodu i pod Cthulaczkiem, a z tylu i po bokach jakis brudno czerwony. Jak sie na mokro zmiesza na piachu jeden kolor z drugim(tam gdzie jeden kolor bedzie przechodzic w drugi) to powinno sie szybko zrobic i niezle wygladac.
"Oddychanie jest bardzo ważne przy malowaniu figurek, jeśli malarz nie oddycha to robi się siny"
Marta

Post by Marta »

olekkkkk wrote:Ten Mahon to potrafi czlowieka rozdraznic :P.
A tam zaraz rozdraznic:D
Ma racje, jak cos masz robic, to rob dobrze. Tyle tylko, ze ciezko byc doskonalym we wszystkim. Wiec chyba trzeba sie skupic na tym, co ma szanse rozwinac sie najdalej(ofc w granicach mozliwosci rozwijajacego:D) Ja do rzezbienia mam parowkowate paluchy i raczej duzo w tym temacie nie osiagne:D Nie bede sie wiec spinac, i czas ktory stracilabym na frustrujace proby przebicia glowa muru, postaram sie spozytkowac na cos bardziej produktywnego :twisted:
olekkkkk wrote:Piach moze dwokolorowy? Zolty z przodu i pod Cthulaczkiem, a z tylu i po bokach jakis brudno czerwony. Jak sie na mokro zmiesza na piachu jeden kolor z drugim(tam gdzie jeden kolor bedzie przechodzic w drugi) to powinno sie szybko zrobic i niezle wygladac.
Tu jest grubsza sprawa, bo na tej samej podstawce beda jeszcze dwa pozostale stforki-potforki Maow. Wiec scenka bedzie troszke wieksza. Nie wrzucam fot calosci bo jeszcze totalnie nie wyglada. Ogolnie plan jest taki ze scenka przedstawia bawiace sie beztrosko 'dzieci'. Jeden lepi w piasku (pentagram z babkami piaskowymi w rogach gwiazdy - glownie dlatego ze tata cthulu nie wyszedl:(), pozostale sie zabieraja za kapiel w morzu. Kolor piachu i wody i mackowato-glutowate cos jako pupil ma potegowac wrazenie, ze to raczej nie jest normalny swiat i normalne dzieci (jakby macki zamiast nosa, czy luski na grzbiecie nie mowily same za siebie).

btw piszac tego posta kilka razy musialam sprawdzic pisownie.... Jako wzrokowiec, ktory mial w przeszlosci duze problemy z ortografia, dziekuje ci Maru serdecznie... :sniper: :sniper: :sniper: :sniper: :sniper: :plzdie:

pzdr
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

nie no normalnie kobiałka do mnie stszela .. :P
i to jeżdże za łortogfrafie
Tu jest grubsza sprawa, bo na tej samej podstawce beda jeszcze dwa pozostale stforki-potfork
ImageClick to see full-sized image
trafiłem ??
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

olekkkkk wrote:Ten Mahon to potrafi czlowieka rozdraznic :P.
Marta wrote:A tam zaraz rozdraznic:D
Ma racje, jak cos masz robic, to rob dobrze. Tyle tylko, ze ciezko byc doskonalym we wszystkim.
no to nie dokładnie tak...

mi chodziło raczej o takie podejście:
- robię żeby było na wypas -----> robię porządnie, muszę porządnie skonwertować
- robię dla przyjemności robienia -----> jeśli przyjemnie mi będzie, mimo braku porządnej konwersji, to nie muszę konwertować.

nie wszystkie prace muszą być robione po to żeby robiły WOW. nieraz wystarczy, że miało się frajdę pracując nad danym modelem - na tym chyba polega hobby...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Theotril

Post by Theotril »

Znalazlem ostatnio takie oto macki w sklepie internetowym:
Post Reply