[PL] Warsztat theotrila
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
-
Re: [PL] Warsztat theotrila
Wystarczy tego miodu na uszy bo Theotril popadnie w samouwielbienie
3 rzeczy:
1. ta taka niby rurka obok lufy nie powinna być nawiercona?
2. szmata oddzielająca lufę od wieży ma taki sam kolor jak reszta. Malują to na taki sam kolor (jeśli wogóle malują) jak resztę?
3. To rozjaśnienie na górze wieży jest tak ni z gruszki ni z pietruszki
tutaj dla zobrazowania sytuacji
Click to see full-sized image
a tutaj ta "szmata"
Pewnie się czepiam bo się nie znam aż tak dobrze na broni pancernej, ale czasami ktoś musi. Może to z zazdrości
Malowanie jak dla mnie nudne, ale to ze względu na to, że kontrast figurkowy już na dobrze wypaczył mój mózg...
3 rzeczy:
1. ta taka niby rurka obok lufy nie powinna być nawiercona?
2. szmata oddzielająca lufę od wieży ma taki sam kolor jak reszta. Malują to na taki sam kolor (jeśli wogóle malują) jak resztę?
3. To rozjaśnienie na górze wieży jest tak ni z gruszki ni z pietruszki
tutaj dla zobrazowania sytuacji
a tutaj ta "szmata"
Pewnie się czepiam bo się nie znam aż tak dobrze na broni pancernej, ale czasami ktoś musi. Może to z zazdrości
Malowanie jak dla mnie nudne, ale to ze względu na to, że kontrast figurkowy już na dobrze wypaczył mój mózg...
Dobrze, dobrze, jest nas dwóch!lcs9 wrote:Pewnie się czepiam bo się nie znam aż tak dobrze na broni pancernej, ale czasami ktoś musi.
Można się tych rzeczy doczepić jak najbardziej, ale Theotril zaraz powie, że to fantastyka
-
- Chest of Colors
mnie tam cały czas jego malowanie rozpier*ala...
Mnie nie do końca, ale to pewnie z tego względu, że zjezdźiłem całą masę wystaw modelarskich (tak, tak, wcześniej też sklejałem czołgi, samoloty i inne bajery ) i naoglądałem się mnóstwa modeli, takich siakich itd. Wszystkie były wykonane na bardzo wysokim poziomie. Ale tak naprawdę były nudne same w sobie. Najbardziej przyciągały dioramy, a to właśnie dlatego, że wzbudzały emocje. Nieważne jakie, czy fascynację, obrzydzenie, strach. Wzbudzały i dlatego przykuwały uwagę. Podobnie jest z figurkami - te które wzbudzają najwięcej emocji są najlepiej oceniane (najczęściej respekt i strach... dobra starczy tego psychologicznego biadolenia bo widzę, że tu ze mnie wychodzi zbyt długie przebywanie z psycholożkami i psychologami pod jednym dachem ). No, wracając do tematu, czołg jest na wysokim poziomie, jednak w moim odczuciu brakuje mu tego "czegoś" - ale to tylko moje subiektywne spojrzenie na model.
A więc tak :
@lcs9
@Slawol
jasny właz z przodu kadłuba i rozjaśnienie przy jarzmie armaty zostały przyciemnione i przybrudzone.
Składając te pare pojazdów nauczyłem się wiele nowych technik , zacząłem stosować nowe farby ( olejne). Obecnie będę próbował wykorzystać to co się naumiałem malując pojazdy, przy figurkach. Mam pare fajnych figurek nieskończonych, chciałbym je teraz pokończyć.... właściwe już zacząłem
@lcs9
Może i powinna, nigdy nie byłem dobrym modelarzem, jeśli chodzi o składanie.ta taka niby rurka obok lufy nie powinna być nawiercona?
Szmata na obecnym zdjęciu jest nawet nie ruszona, obecnie jej odcień jest czarny.szmata oddzielająca lufę od wieży ma taki sam kolor jak reszta. Malują to na taki sam kolor (jeśli wogóle malują) jak resztę?
@Slawol
jasny właz z przodu kadłuba i rozjaśnienie przy jarzmie armaty zostały przyciemnione i przybrudzone.
Tak zgadza się wieża wyszła w ciut innym odcieniu niż reszta modelu - shiet happendsW ogóle mam wrażenie, że wieża ma ciemniejszy o parę tonów odcień w porównaniu do kadłuba czołgu.
Składając te pare pojazdów nauczyłem się wiele nowych technik , zacząłem stosować nowe farby ( olejne). Obecnie będę próbował wykorzystać to co się naumiałem malując pojazdy, przy figurkach. Mam pare fajnych figurek nieskończonych, chciałbym je teraz pokończyć.... właściwe już zacząłem
dla mnie malowanie Twoich pojazdów jest dobrym połączeniem dwóch typów podejścia: pierwsze to typowo modelarskie a drugie to podejście malarza figurkowego..
myślę że takie potraktowanie sprawy jest fajne..
może warto byłoby włożyć w te prace troche więcej doświadczeń figurkowych?
myślę że takie potraktowanie sprawy jest fajne..
może warto byłoby włożyć w te prace troche więcej doświadczeń figurkowych?
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Aaaaaaaaaaale to jest lufa karabinuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...Theotril wrote:A więc tak :
@lcs9Może i powinna, nigdy nie byłem dobrym modelarzem, jeśli chodzi o składanie.ta taka niby rurka obok lufy nie powinna być nawiercona?
a on zrobił z tego rurkę PitotaSlawol wrote:Aaaaaaaaaaale to jest lufa karabinuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...
tu bym wybaczył przegapienie wlotu...
Myślisz, że wieża ma niezależny silnik i z dużą szybkością odlatuje z dowódcą z płonącego czołgu?
To by uzasadniało zamontowanie tam rurki.
Post Sławolum
Nienawidziłem rurek Pitota, gdy "za szczeniaka" kleiłem samoloty w 1:72 - zawsze je łamałem, nim się nauczyłem ostrożności w tej materii
To by uzasadniało zamontowanie tam rurki.
Post Sławolum
Nienawidziłem rurek Pitota, gdy "za szczeniaka" kleiłem samoloty w 1:72 - zawsze je łamałem, nim się nauczyłem ostrożności w tej materii