[PL] Warsztat theotrila

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
quidamcorvus

Re: [PL] Warsztat theotrila

Post by quidamcorvus »

Twoje pojazdy wyglądają lepiej niż prawdziwe :clap:
Image
Ctan

Post by Ctan »

Wystarczy tego miodu na uszy bo Theotril popadnie w samouwielbienie :D

3 rzeczy:
1. ta taka niby rurka obok lufy nie powinna być nawiercona?
2. szmata oddzielająca lufę od wieży ma taki sam kolor jak reszta. Malują to na taki sam kolor (jeśli wogóle malują) jak resztę?
3. To rozjaśnienie na górze wieży jest tak ni z gruszki ni z pietruszki :mrgreen:

tutaj dla zobrazowania sytuacji

ImageClick to see full-sized image

a tutaj ta "szmata" :mrgreen:

ImageClick to see full-sized image

Pewnie się czepiam bo się nie znam aż tak dobrze na broni pancernej, ale czasami ktoś musi. Może to z zazdrości :curtain:
Malowanie jak dla mnie nudne, ale to ze względu na to, że kontrast figurkowy już na dobrze wypaczył mój mózg...
Image Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

lcs9 wrote:Pewnie się czepiam bo się nie znam aż tak dobrze na broni pancernej, ale czasami ktoś musi.
Dobrze, dobrze, jest nas dwóch! :lol:

Można się tych rzeczy doczepić jak najbardziej, ale Theotril zaraz powie, że to fantastyka :mrgreen:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

mnie tam cały czas jego malowanie rozpier*ala...
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Ctan

Post by Ctan »

Mnie nie do końca, ale to pewnie z tego względu, że zjezdźiłem całą masę wystaw modelarskich (tak, tak, wcześniej też sklejałem czołgi, samoloty i inne bajery :)) i naoglądałem się mnóstwa modeli, takich siakich itd. Wszystkie były wykonane na bardzo wysokim poziomie. Ale tak naprawdę były nudne same w sobie. Najbardziej przyciągały dioramy, a to właśnie dlatego, że wzbudzały emocje. Nieważne jakie, czy fascynację, obrzydzenie, strach. Wzbudzały i dlatego przykuwały uwagę. Podobnie jest z figurkami - te które wzbudzają najwięcej emocji są najlepiej oceniane (najczęściej respekt i strach... dobra starczy tego psychologicznego biadolenia bo widzę, że tu ze mnie wychodzi zbyt długie przebywanie z psycholożkami i psychologami pod jednym dachem :D). No, wracając do tematu, czołg jest na wysokim poziomie, jednak w moim odczuciu brakuje mu tego "czegoś" - ale to tylko moje subiektywne spojrzenie na model. :mrgreen:
Image Image
Theotril

Post by Theotril »

A więc tak :

@lcs9
ta taka niby rurka obok lufy nie powinna być nawiercona?
Może i powinna, nigdy nie byłem dobrym modelarzem, jeśli chodzi o składanie.

szmata oddzielająca lufę od wieży ma taki sam kolor jak reszta. Malują to na taki sam kolor (jeśli wogóle malują) jak resztę?
Szmata na obecnym zdjęciu jest nawet nie ruszona, obecnie jej odcień jest czarny.

@Slawol

jasny właz z przodu kadłuba i rozjaśnienie przy jarzmie armaty zostały przyciemnione i przybrudzone.
W ogóle mam wrażenie, że wieża ma ciemniejszy o parę tonów odcień w porównaniu do kadłuba czołgu.
Tak zgadza się wieża wyszła w ciut innym odcieniu niż reszta modelu - shiet happends :censored:

Składając te pare pojazdów nauczyłem się wiele nowych technik , zacząłem stosować nowe farby ( olejne). Obecnie będę próbował wykorzystać to co się naumiałem malując pojazdy, przy figurkach. Mam pare fajnych figurek nieskończonych, chciałbym je teraz pokończyć.... właściwe już zacząłem :P
kacpero

Post by kacpero »

dla mnie malowanie Twoich pojazdów jest dobrym połączeniem dwóch typów podejścia: pierwsze to typowo modelarskie a drugie to podejście malarza figurkowego..
myślę że takie potraktowanie sprawy jest fajne..
może warto byłoby włożyć w te prace troche więcej doświadczeń figurkowych?
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Theotril wrote:A więc tak :

@lcs9
ta taka niby rurka obok lufy nie powinna być nawiercona?
Może i powinna, nigdy nie byłem dobrym modelarzem, jeśli chodzi o składanie.
Aaaaaaaaaaale to jest lufa karabinuuuuuuuuuuuuuuuuuuu... :D
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Slawol wrote:Aaaaaaaaaaale to jest lufa karabinuuuuuuuuuuuuuuuuuuu... :D
a on zrobił z tego rurkę Pitota :P
tu bym wybaczył przegapienie wlotu...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Myślisz, że wieża ma niezależny silnik i z dużą szybkością odlatuje z dowódcą z płonącego czołgu? :think:

To by uzasadniało zamontowanie tam rurki.

Post Sławolum
Nienawidziłem rurek Pitota, gdy "za szczeniaka" kleiłem samoloty w 1:72 - zawsze je łamałem, nim się nauczyłem ostrożności w tej materii :lol:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Post Reply