[PL] 1 2 3... proba pedzla

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Marta

Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla

Post by Marta »

ehh
naprawde nie mam serca do rzezbienia, to nie moja dzialka. Wierze w specjalizacje i w to ze jesli w miare idzie mi malowanie powinnam sie na tym skupic a nie rozdrabniac na jakies ***. Ale wszystko wskazuje na to ze bede musiala przebic sie przez jakies tutki na necie, zeby chociaz podlapac podstawy, skoro nie stac mnie na nadwornego lepiacza:D
Nie mowie nawet o jakims powaznym lepieniu, ale nawet te *** do podstawek na chwile obecna mnie przerastaja.
Ostatnie pare godzin meczylam sie z 'ctulasem' (ktory intensywnie przylepial sie do wszystkiego tylko nie do podstawki) i grzybami (gigantycznymi w stosunku do figsy) ktorych ulepic musze kilkanascie... Gore kapeluszy juz mam w sumie, teraz tylko jakos musze wykombinowac blaszki od spodu;]
Czuje bolesnych kilka dni przede mna...
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
mr_Denial

Post by mr_Denial »

Chyba wiem o czym mówisz, ostatnio mnie targnęło na zakup Miliputu.
Na dodatek wziąłem biały(o najmniejszej granulacji), pierwsze starcie z masą generalnie starło w pył mój zapał do czegokolwiek....

Jest jak mówisz, to g... no strasznie się lepi, a właściwie klei do wszytkiego i wszystko do tego.... mam dwa śierściuchy w opcji Live, więc na końcu wyszedł mi w sumie trzeci ;|
Musiałem się napracować papierem ściernym, aby wygładzić powierzchnię.
Na dodatek jak zwyczajem z GSu albo innych mas zaczniesz dodawać wody/wazeliny/czegoś tłustego, to zamiast opcji nieklejących się narzędzi dostaniesz berbeluche w masie, bo robi się z niej błoto.
Co oczywiście można wykorzystać sensownie, ale nie o to w danym momencie mi chodziło ;)

ehhh... trzeba się przyzwyczaić i opracować pewnie kilka patentów na prace z tym tałatajstwem.

Niektórzy widziałem mieszają GS z Mili i mają taką semi mieszankę, może warto spróbować, będzie to jakiś kompromis.
Automaton pisał również coś na temat właśnie Mili i wody jako takiej ciekłej szpachli co ładnie łata nierówności... to taki wash z masy.

Życzę cierpliwości i czekam na efekty, może dojdziesz do jakiegoś konsensusu z tym preparatem, wówczas chętnie posłucham przemyśleń ;)

Powodzenia!
Marta

Post by Marta »

mr_Denial wrote:mam dwa śierściuchy w opcji Live, więc na końcu wyszedł mi w sumie trzeci ;|
Amen Brother!
Moj jest tylko jeden ale klaczy na wszystko na co chociaz spojrzy, a jedna z jego ulubionych miejscowek na calodzienny letarg jest pudelko na farbki stojace u mnie na biurku...
mr_Denial wrote:Niektórzy widziałem mieszają GS z Mili i mają taką semi mieszankę, może warto spróbować, będzie to jakiś kompromis.
Automaton pisał również coś na temat właśnie Mili i wody jako takiej ciekłej szpachli co ładnie łata nierówności... to taki wash z masy.

Życzę cierpliwości i czekam na efekty, może dojdziesz do jakiegoś konsensusu z tym preparatem, wówczas chętnie posłucham przemyśleń ;)

Powodzenia!
Ja wlasnie robie taka mieszanke - gs + troszke miliputu (tez mam bialy). Dzieki temu w ogole jestem w stanie pracowac z gsem, bo sam jest dla mnie zdecydowanie za twardy. Dodatek mili sprawia, ze jakos jest mniej gumowaty i sie nie klei do wszystkiego. Kapelusze grzybow robilam z tej mieszanki, ale srodki nie bardzo mam pomysl. Gs jest dla mnie za gumowaty na takie delikatne blaszki, probowalam z miliputu ale mi sie robia zadry na brzegach wglebien i ogolnie jest krzywo;p Moze to kwestia wprawy? Zobaczymy jak mi bedzie dalej szlo.
Ctulasa robie z miliputu i tu sie zaczyna powazny gnoj. Wydaje sie ze kluczowym elementem rzezbienia jest czekanie az masa podeschnie, zeby sie dala troszke lepiej obrabiac a potem calkiem zaschnie zeby dodac nastepne elementy... I nie mowimy tutaj o czasie potrzebnym na zaschniecie warstwy farby;/
Masakra:D
Na chwile obecna przemyslenia mam takie: wytenteges ten caly syf do smieci i poszukac kogos kto mi to wydlubie;p

peace br0:)
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
mr_Denial

Post by mr_Denial »

Moj jest tylko jeden ale klaczy na wszystko na co chociaz spojrzy, a jedna z jego ulubionych miejscowek na calodzienny letarg jest pudelko na farbki stojace u mnie na biurku...
TRUE! Sister.

Moja Migota ubzdurała sobie, że najzajebiastszym miejscem ever jest biurko z moimi szpargałami - mam tam wszystko od farb przez pędzle na ołówkach kończąc.
Czuje się tam jak "Alice in wonderland" - tyle badziewia, wszystko ciekawe i wszystko trzeba "bipnąć". Jest to tym ciekawsze gdyż wizyta w takim miejscu jest zdarzeniem inicjującym pościg, gdyż jak wiadomo jest to karalne, a jak nie może to chce dwa razy mocniej ;] Żeby było śmieszniej kiedyś znalazła tam wykałaczkę, która wzbudziła w niej taką pasję i zachwyt, że z nostalgią wraca do tego miejsca i poszukuje jej codziennie! :banghead: Także mam performence i rozpi....l jakich mało właściwie każdego dnia..... ehhhh..... a jak się nie patrzę i odejdę od biurka, to mi podpija wodę z kubka jak maluje ;)

Mój kot jest dziwny, jaki pan taki... :roll:

Wracając do samej masy, to rzeczywiście może warto poczekać z 15 minut zanim się zacznie ją macać.
Białe Mili okazało się za miękkie jak chciałem je na żywca wygładzać clayshaperami, a używałem tych miękkich - białych ;[
Poczułem się tak jak powinienem... jak totalny noob z "lewymi ręcami", co zaowocowało wzrostem szacunku dla rzeźbiarzy razy 2 ;)
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

gdyż jak wiadomo jest to karalne, a jak nie może to chce dwa razy mocniej ;]
no to masz
kota SM - spróbuj przywiązać może też się spodoba wtedy będziesz miał BDSM :wink:

co do GS - to on jako taki od razu po zmieszaniu jest nie użyteczny - trzeba dać mu "dojrzeć " wtedy na luzie zrobisz z niego blaszki w grzybach i takie tam
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Marta

Post by Marta »

Ok, ctulas wymeczony. Wyglada raczej biednie, ale ma robic za rzezbe w piasku wiec moze udjdzie:D
Postaram sie pokazac dzis jakies foty, musze tylko nalozyc piasek.

pzdr.
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Wojto

Post by Wojto »

Już wszyscy wszystko powiedzieli więc nic odkrywczego nie dodam .Powiem tylko że dopiero zauważyłem że to dwie figurki w jednej :banghead: .Bardzo podoba mi się malowanie , realistyczne a zarazem wyraziste .

Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
Marta

Post by Marta »

No coz, okazalo sie ze cuthulopodobne cus, ktore udalo mi sie ulepic nie wyglada dobrze. Eksploruje wiec inne opcje zagospodarowania tej nieszczesnej podstawki.
Jedynym plusem tego opoznienia jest to, ze chyba doszlam do porozumienia z GS-em. A raczej z mieszanka GS+Miliput. W proporcji niemal 1:1 masa nabiera bardzo bladego seledynowego koloru i staje sie na tyle miekka, ze moge ja w miare obrabiac bez zbytniego problemu. Dzieki temu udalo mi sie tez polepic spody grzybkow:D
Teraz dla odmiany musze cos pomalowac!
Ide grzebac w przepastnej szufladzie, moze znajde cos pod co nie bede musiala robic skomplikowanej podstawki, albo chociaz bede ja mogla zrobic po malowaniu:D

pzdr.
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Marta

Post by Marta »

Skoro juz REDAV zaczal temat rzeczy, ktore mialy byc a nie sa (halfling z ktorym nie chce rozstac sie jego brat) to i ja pojde za ciosem.
Na razie tylko opis, bo musze odgruzowac 'stanowisko fotograficzne', ale postaram sie wrzucic fotki jeszcze dzisiaj.
1. Mial byc cuthulu... troszku nie wyszedl. Bedzie potfur z mackami, a raczej macki potfora.

edit: fotka
ImageClick to see full-sized image
jak mam nadzieje widac na zalaczonym obrazku, w dolku wykopanym na plazy (i w przyszlosci zalanym woda) siedzi mackowaty pupil rownie mackowatego na twarzy pamperka z Maow. Nie jestem pewna czy nie wyglada to za bardzo na rosline, wiec moze dodam tam jeszcze duze oko na szypulce wygladajace ciekawie z za pamperka. Malowanie bedzie wzorowane na jakiejs mega smiertelnej osmornicy, ktorej nazwy zapomnialam.
Obok sie dzieja jeszcze dwa pozostale pamperki, ale nie jest przy nich jeszcze nic zrobione tak zeby mozna bylo pokazac.

2. Figsa ze Smart Maxa miala byc skonczona do jutra... nie bedzie, cuda sie nie zdarzaja... (ciezkie jest zycie kobity w okolicach przedswiatecznych;/). Chcialabym moc napisac, ze zabraknie mi paru godzin pracy, ale tak naprawde jestem jeszcze totalnie w lesie. Musze sie do Bohuna zapisac na lekcje systematycznosci:D

edit:
ImageClick to see full-sized image
Co tu duzo tlumaczyc... robota w proszku:(
Drzwi sa bardziej dopracowane i lepiej wyciete, ale schna gdzies wlasnie na boku, wiec wstawilam nieudana probe dla zamarkowania tematu.
Bede dodawala duzo wiecej zieleniny na ziemi. Najprawdopodobniej zmienie, a przynajmniej przerobie z lekka nozki grzybow, chociaz duzo grubsze nie beda.
Jak wykombinuje jak, sprobuje zrobic scenke nocna.

Wszelkie rady oczywiscie mile widziane

pzdr
i Wesolych Swiat;]
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

i tak ta smart maxowa panienka to chyba najbardziej efektowna z twoich prac. a do tego z fajnym pomysłem na scenkę :)
dopracowania wymaga przede wszystkim ściana - a skoro nie spieszy ci się już z nią... :roll:
mur jest po prostu nudny, gładki i płaski. ja bym go poprzebarwiał troszkę. może porobił zacieki od deszczu, zagrzybiałe plamy?

a na potfura oczywiście czekam
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Post Reply