[PL] Nameless w 2010
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL] Nameless w 2010
Cześć
fajnie pomalowałeś model.
Podstawka jednak to odrębna jakość ... mam dwie uwagi:
1. Zrobiłabym pianę i rozbryzgi na dole słupa spływającej wody z rury.
2. Dolna część podstawki jest mało czytelna i urozmaicona. Ja bym ściankę zrobiła jaśniejszą
może więcej kamienia i mchu? Potrzeba tam na moje oko jaśniejszej urozmaiconej powierzchni.
Co Ty na to?
Podstawka jednak to odrębna jakość ... mam dwie uwagi:
1. Zrobiłabym pianę i rozbryzgi na dole słupa spływającej wody z rury.
2. Dolna część podstawki jest mało czytelna i urozmaicona. Ja bym ściankę zrobiła jaśniejszą
Co Ty na to?
-
Nameless
- The Better Choice

zgadzam sie 
sciana miala byc "zamszona", zielonkawa od glonow. no i jest, ale tego nie widac. za ciemne mi to wyszlo. do tego dochodzi niezamierzona nieprzezroczystosc wody.
sciana miala byc "zamszona", zielonkawa od glonow. no i jest, ale tego nie widac. za ciemne mi to wyszlo. do tego dochodzi niezamierzona nieprzezroczystosc wody.
na podstawce może za dużo się dzieje ale i tak jest ok
sama figurka dobrze pomalowana do jednego czego można się przyczepić to ostrze na broni 
a co do kurtek to przepraszam
a co do kurtek to przepraszam
Hej! Wodę się jeszcze da zrobić! Papier ścierny to nie koniec obróbki.
Nie mogę teraz znaleźć odpowiedniego filmiku, gdzieś mi wcięło polerowanie owiewki do odrzutowca, tam to było świetnie pokazane, ale tutaj mniej więcej też jest pokazane, o co chodzi - karoseria, w sumie pierwsza minuta filmiku. W sumie gość tutaj niweluje uskok między brzegiem błony kalkomanii a powierzchnią modelu, ale technika jest ta sama dla Ciebie na tym etapie
https://www.youtube.com/watch?v=kXMQ-9s1 ... 1&index=26
Bardzo drobny papier ścierny, a po tym polerowanie pastą polerską np. Tamiya Compound Finish. I powinno się udać,. woda powinna się stać przezroczysta, bo to w sumie ta sama technika, co przy szlifowaniu oszklenia samolotów
Znane i testowane, powinno się udać 
Click to see full-sized image
Koniecznie "Finish", czyli do ostatecznego polerowania, wstępne i dokładne szlifowanie zrobisz sobie papierem 1200 na przykład albo jeszcze drobniejszym
A do modelu - podoba mi się klimat i historyjka. Czerwony frak wygląda oryginalnie. Najlepszym elementem jest kapelusz, najsłabszym - ostrze. Inna sprawa, że ja wolę oczywiście metaliki
A i nie bardzo do mnie trafia gąbka na latarni 
Więcej cienia wpuściłbym też we frak z tyłu.
Podstawka bardzo naturalna (poza tą gąbką), podoba mi się pomysł na taki ściek. A i te płytki chodnikowe niezgorsze
Nie mogę teraz znaleźć odpowiedniego filmiku, gdzieś mi wcięło polerowanie owiewki do odrzutowca, tam to było świetnie pokazane, ale tutaj mniej więcej też jest pokazane, o co chodzi - karoseria, w sumie pierwsza minuta filmiku. W sumie gość tutaj niweluje uskok między brzegiem błony kalkomanii a powierzchnią modelu, ale technika jest ta sama dla Ciebie na tym etapie
https://www.youtube.com/watch?v=kXMQ-9s1 ... 1&index=26
Bardzo drobny papier ścierny, a po tym polerowanie pastą polerską np. Tamiya Compound Finish. I powinno się udać,. woda powinna się stać przezroczysta, bo to w sumie ta sama technika, co przy szlifowaniu oszklenia samolotów
Click to see full-sized image Koniecznie "Finish", czyli do ostatecznego polerowania, wstępne i dokładne szlifowanie zrobisz sobie papierem 1200 na przykład albo jeszcze drobniejszym
A do modelu - podoba mi się klimat i historyjka. Czerwony frak wygląda oryginalnie. Najlepszym elementem jest kapelusz, najsłabszym - ostrze. Inna sprawa, że ja wolę oczywiście metaliki
Więcej cienia wpuściłbym też we frak z tyłu.
Podstawka bardzo naturalna (poza tą gąbką), podoba mi się pomysł na taki ściek. A i te płytki chodnikowe niezgorsze
Dzięki, Sławol - wydaje mi się, że odpowiedziałeś na pytanie wielu malarzy i modelarzy walczących z matowością wody! Na pewno się przyda 
Ależ proszę 
Wiedziałem zresztą, że gdzieś to jeszcze u nas widziałem...
https://www.chestofcolors.com/forum/view ... =23&t=6199
A tutaj coś jeszcze przy okazji - nie znalazłem póki co tego filmidła, ale nic to - "statycznie" też jest dobrze opisane
https://www.aircraftresourcecenter.com/t ... tnt037.htm
https://www.scalemodelguide.com/guide/co ... h-removal/
Wiedziałem zresztą, że gdzieś to jeszcze u nas widziałem...
https://www.chestofcolors.com/forum/view ... =23&t=6199
A tutaj coś jeszcze przy okazji - nie znalazłem póki co tego filmidła, ale nic to - "statycznie" też jest dobrze opisane
https://www.aircraftresourcecenter.com/t ... tnt037.htm
https://www.scalemodelguide.com/guide/co ... h-removal/
Baaardzo użyteczne. Dzięki!
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
-
Nameless
- The Better Choice

13/2010 - I Cry When Angels Deserve To Die
dlugo nic nie pokazywalem, ale czasu calkiem nie marnowalem. uczylem sie nowych sztuczek, no i chyba udalo sie podniesc jakosc malowania.
moja pierwsza figurka od Pegaso, w dodatku calkiem spora - skala 80mm. Jakos przez caly czas jak ja malowalem siedzial mi w glowie cytat z piosenki System of a Down song - I cry when angels deserve to die. No to juz tak nazwalem prace
Click to see full-sized image
moja pierwsza figurka od Pegaso, w dodatku calkiem spora - skala 80mm. Jakos przez caly czas jak ja malowalem siedzial mi w glowie cytat z piosenki System of a Down song - I cry when angels deserve to die. No to juz tak nazwalem prace
Click to see full-sized imageRe: [PL] Nameless w 2010
Noł szit! 
Aż słów brak! "Postęp" to mało powiedziane - ja tu widzę skok jakościowy o kilka pięter
Aleś zaszalał, serio.
Bardzo, ale to bardzo podoba mi się dobór kolorów, z wyjątkiem żółto-różowo-czerwonego cieniowania na skrzydłach (mowa o przodzie, nie o piórach). I to w sumie tyle.
Skórę pomalowałeś bardzo gładko i tonacja jest dobrana bardzo dobrze do całości. Czerwone strzępy materiału wyglądają bardzo dobrze. Może gdybyś się pokusił o taki sam stopień cieniowania, jak skóry, to wyszedłby lateks, a tak mamy materiał zwykły
Jedynie mam uwagi do końcówek skrzydeł - a mianowicie chodzi mi o te rozjaśnienia - proponowałbym dodać tam parę tonów pośrednich między tymi kolorami, bo wygląda to jakbyś na czerwone pióra maznął tylko te żółtawe końcówki. Widać to zwłaszcza z tyłu na lewym skrzydle... A patrząc na jakość wykonania skóry - no nie ma porównania
Czarny płaszcz ładnie wycieniowałeś na dole, ale wyżej też bym zasugerował parę lekkich płukanek z różnych odcieni szarości, żeby te fałdy trochę wygładzić - nabrałyby obłości większej. Chodzi o plecy tylko.
Podstawka skromna, ale jakoś mi to nie przeszkadza.
No i tyle. Super praca! I bardzo dobre zdjęcia.
A co to za żółta plamka?
Aż słów brak! "Postęp" to mało powiedziane - ja tu widzę skok jakościowy o kilka pięter
Aleś zaszalał, serio.
Bardzo, ale to bardzo podoba mi się dobór kolorów, z wyjątkiem żółto-różowo-czerwonego cieniowania na skrzydłach (mowa o przodzie, nie o piórach). I to w sumie tyle.
Skórę pomalowałeś bardzo gładko i tonacja jest dobrana bardzo dobrze do całości. Czerwone strzępy materiału wyglądają bardzo dobrze. Może gdybyś się pokusił o taki sam stopień cieniowania, jak skóry, to wyszedłby lateks, a tak mamy materiał zwykły
Jedynie mam uwagi do końcówek skrzydeł - a mianowicie chodzi mi o te rozjaśnienia - proponowałbym dodać tam parę tonów pośrednich między tymi kolorami, bo wygląda to jakbyś na czerwone pióra maznął tylko te żółtawe końcówki. Widać to zwłaszcza z tyłu na lewym skrzydle... A patrząc na jakość wykonania skóry - no nie ma porównania
Czarny płaszcz ładnie wycieniowałeś na dole, ale wyżej też bym zasugerował parę lekkich płukanek z różnych odcieni szarości, żeby te fałdy trochę wygładzić - nabrałyby obłości większej. Chodzi o plecy tylko.
Podstawka skromna, ale jakoś mi to nie przeszkadza.
No i tyle. Super praca! I bardzo dobre zdjęcia.
A co to za żółta plamka?