[PL] warsztat olkkkkka

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
olekkkkk

Re: [PL] warsztat olkkkkka

Post by olekkkkk »

Maru, dzieki za podpowiedz z fotoszopowaniem, pobawilem sie troche z zdjeciami i rzeczywiscie wygladaja lepiej. Nie bede ich wrzucal bo nie bedzie przeciez tam nic nowego. Obecnie walcze z takim dziwacznym space marine'o- rycerzem, jak go dokoncze to w koncu zaniose ludki do Muk'a, zeby zrobil przyzwoite foty.

Gentelmen poprawilem tak jak pisalem wczesniej, w poniedzialek/wtorek bede mial foty.

EDYTA:
hmmm, napisze tylko tyle ze zabawa z aparatem trwa. gentelmena wrzucam jeszcze raz bo mi wyszedl :mrgreen: ,a drugi ludek bedzie polamany i złozony jeszcze raz i czeka na niego masa poprawek, dlatego dwie takie tam foty.

Mysle sobie, ze przydaloby sie ciemniejsze tlo i chyba za mocno jeszcze swiatlem dostaly.
ImageClick to see full-sized image
"Oddychanie jest bardzo ważne przy malowaniu figurek, jeśli malarz nie oddycha to robi się siny"
olekkkkk

Post by olekkkkk »

"Oddychanie jest bardzo ważne przy malowaniu figurek, jeśli malarz nie oddycha to robi się siny"
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

siemka :)
to tak fotki Gentelmena i kogoś tam sa prześwietlone i maja lekko dziabnięty balans bieli
co do prześwietlenia - migawka musi być krótsza - (EV - 0.3 albo 0.5 )
co do balansu bieli - jest taki fajny trik .. a mianowicie tworzysz warstwę - czysta nad fotka
z fotki próbkujesz (pipeta) jakiś fragment o neutralnym kolorze (w wypadku fotki z scare był by to brąz - tylko że to dobra fotka ) w wypadku gentelmena to szaty z podstawki
potm za pomocą kubełka wypełniasz tym kolorem całą pusta warstwę (opacity 100%) i wchodzisz do menu kolorów i "invert" z uzyskanym kolorem postępoujemy tak - wchodzimy w menu warstw i ustawiamy ta kolorową warstwę na Overlay - pokrywanie - i bawimy sie suwaczkiem podziwając efekt kontrolowanego balansu bieli :)
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Maryjusz

Post by Maryjusz »

Witam. Tak w biegu przejrzałem Twoje ostatnie prace. Na razie skupiłem się na Babie Jadze z PP i muszę stwierdzić, że jedziesz po całości :wink: . Twarz ma coś z prac Automatona.
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

Super ten Twój najnowszy model!
Podoba mi się i malowanie i kolorystyka ... wszystko :)
-- Ańa

Image
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Świetna jest marmurowa podstawka drugiego modelu! Lwy też wyglądają nieźle, metaliki już moim zdaniem wyszły słabo. Strasznie się zlewają.
Mafiozo jest cool 8)
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
kacpero

Post by kacpero »

mi tez sie podoba wszystko z wyjatkiem metalikow.. te na modelu do WM wygladaja jakby byly okopcone..
za to inne rzeczy - bomba..
fajnie wyszly te lwie mordki..
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
olekkkkk

Post by olekkkkk »

Maru, dzięki za kolejną porcję wiedzy tajemnej. Nie wiem czy to będzie widać czy nie będzie widać na poniższych fotach, ale pobawiłem sie z migawka. Podmieniłem tez tło. Ta gąbka nie jest chyba najszczęśliwsza, ale wydaje mi sie lepsza od jasnego kartonu z poprzednich fot. Tak sobie myślę, ze jeszcze jedna lampka by mi sie przydała.

Przy metalikach musze sie pilnowac bo, strasznie ciemne mi ostatnio wychodza.

Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

ok wyszedł ci standardowy błąd przy robieniu fotki na ciemnym tle
"ilteligentny" aparat jest w rzeczywistości głupi jak but - jak nie ustawisz mu gdze ma mierzyć światło (np centralnie ) to będzie mierzył "średnia warzona"
w wypadku czarnego tła uzna że jest noc i przedłuży migawkę - robiąc ładną fotke tła .. i prześwietlając resztę :(
wiec zrobiłeś bardzo dobre zdjęcie gąbki i prześwietlone zdjęcie modeli :P
teraz tak aby uniknąć takich "wybryków" zmieniamy tryb pomiaru światła na punktowy i w centrum zdjęca dajemy obiekt fotografowany do którego ma być zmierzone - w tym wypadku model - a inna metoda to niestety postawić sobie model i zacząć pstrykać fotki takie same po kolei zmieniając tylko parametr EV na coraz bardziej ujemny a potem zgrywając na kompa i sprawdzając na kt€rej fotce modele sa ok (i sprawdzając w danych EXIF jakie było tam ustawienie EV - uzbrojeni w tą wiedzę przeprowadzamy już cała foto sesję - ja np na "bzyczkach" zapomniałem po spacerze zmienić mierzenia światła z "multi" na "spot" i ustawiłem całąreszte poza tym jak byc powinna - efekt zmierzył mi jasność brązowego tła i modelu i uśrednił - efekt lekko prześwietlone fotki - a jak bym zmierzył tylko punktowo(spot) to by fotka była ok - bo by mi nie uśredniał z tłem (to jest ta inteligencja w aparatach - wie lepiej co ty chcesz sfotografowac :P - zazwyczaj uważa że tło jest ważniejsze :D )

a co do ludków - fajne takie jakieś czyste .. (bandarze baby jagy wymagają chyba skontrastowana .. ale może to być właśnie spłaszczenie kontrastu wywołana prześwietleniem )
obicia metalików - Maskol ?? (czy jakaś inna tajna technika ??)
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
olekkkkk

Post by olekkkkk »

Ale ja jestem noob'em z tym robieniem zdjec.

Obicia sa zrobione bardzo prosto: czarnym z kapką metalika zrobilem ogolny ksztalt zadrapania, potem do mieszanki dodawalem wiecej metalika i poprawialem w srodku, trzymajac sie tego zeby przy gornej krawedzi zadrapania bylo jak najwiecej ciemnego a na dole jak najwiecej jasnego(to tak miniej wiecej w teorii mialo byc).
Post Reply