jako że temat się nam rozrósł i jak ktoś po raz pierwszy tu zajrzy to dozna porażenia wynikającego z bałaganu śpieszę z informacja jak to działa
- mamy problem z zdjęciami - to zadajemy pytanie , jak jesteśmy bardziej ambitni to sprawdzamy czy ktoś już tego pytana nie zadał
FAQ w opracowaniu - więc jak sa jakieś pytana to zadawać
(temat rozpoczęty w odpowiedzi na to)
tak zgadywałem że to Nikon a to dlatego że zrobiłeś bardzo charakterystyczny błąd i co zabawniejsze nie z twojej winy (90% posiadaczy nikona go robi )
jak wiadomo na rynku matryc cyfrowych jest wojna o bez szumowość i różne firmy poszły w inne strony a nikon wymyślił bardzo fajny sposób - jako że szum RGB składa se głównie z "R" i to właśnie przeszkadza ich oprogramowanie uśrednia poziom czerwieni i ja rozmywa - efekt - obraz z znacznie mniejszym szumem RGB (zostaje w sumie tylko szum GB ..
- oczywiście Nikon nie pisze o tym w Manualu
- ale można to zniwelować - po pierwsze WB zawsze na manualu (automat zawsze zrobi ci przegrzane albo wręcz czerwone tak jak u ciebie) - poza tym masz tam tryby ekspozycji Extensixe / normal / intensive / B/W / sepia i jeszcze chyba z 4 inne - na intensive - czerwienie w świetle innym niż słoneczne - przegrzane na normal - w większości poza sztucznym światłem pomieszczeniami ok (ale manualny WB polecany - programowy nie koniecznie mierzony) nie nasycony tryb - zje zielenie ale nie przegrzewa czerwieni
jest jeszcze inna sztuczka jak pozbyć się tego przegrzania - wyłączamy w obciach odszumianie - i już znika problem .. tyle że fotki z robionym iso większym niż 400 wyglądają jak kasza (ale do ludków z statywu to iso 100 ~200 )
mam nadzieję że pomogłem
(ciekawe czy jest tu jakiś Nikonowy fetyszysta co zaraz mnie pojedzie że się nie znam i że on wcale nie przegrzewa a "Akcentuje" czerwienie