[PL] Dyskusje o fotografowaniu i aparatach

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Post Reply
Maru
Camera Expert
Camera Expert

[PL] Dyskusje o fotografowaniu i aparatach

Post by Maru »

WSTĘPNIACZEK
jako że temat się nam rozrósł i jak ktoś po raz pierwszy tu zajrzy to dozna porażenia wynikającego z bałaganu śpieszę z informacja jak to działa
- mamy problem z zdjęciami - to zadajemy pytanie , jak jesteśmy bardziej ambitni to sprawdzamy czy ktoś już tego pytana nie zadał :)
FAQ w opracowaniu - więc jak sa jakieś pytana to zadawać :)

(temat rozpoczęty w odpowiedzi na to)

tak zgadywałem że to Nikon a to dlatego że zrobiłeś bardzo charakterystyczny błąd i co zabawniejsze nie z twojej winy (90% posiadaczy nikona go robi )
jak wiadomo na rynku matryc cyfrowych jest wojna o bez szumowość i różne firmy poszły w inne strony a nikon wymyślił bardzo fajny sposób - jako że szum RGB składa se głównie z "R" i to właśnie przeszkadza ich oprogramowanie uśrednia poziom czerwieni i ja rozmywa - efekt - obraz z znacznie mniejszym szumem RGB (zostaje w sumie tylko szum GB .. :P ) natomiast ma to efekt niepowołany "Nikonowe czerwienie" - znam osoby dla których te wręcz fluorescencyjne czerwienie to fetysz - dla mnie to wada matrycy że przegrzewa czerwienie
- oczywiście Nikon nie pisze o tym w Manualu

- ale można to zniwelować - po pierwsze WB zawsze na manualu (automat zawsze zrobi ci przegrzane albo wręcz czerwone tak jak u ciebie) - poza tym masz tam tryby ekspozycji Extensixe / normal / intensive / B/W / sepia i jeszcze chyba z 4 inne - na intensive - czerwienie w świetle innym niż słoneczne - przegrzane na normal - w większości poza sztucznym światłem pomieszczeniami ok (ale manualny WB polecany - programowy nie koniecznie mierzony) nie nasycony tryb - zje zielenie ale nie przegrzewa czerwieni
jest jeszcze inna sztuczka jak pozbyć się tego przegrzania - wyłączamy w obciach odszumianie - i już znika problem .. tyle że fotki z robionym iso większym niż 400 wyglądają jak kasza (ale do ludków z statywu to iso 100 ~200 )

mam nadzieję że pomogłem
(ciekawe czy jest tu jakiś Nikonowy fetyszysta co zaraz mnie pojedzie że się nie znam i że on wcale nie przegrzewa a "Akcentuje" czerwienie :bonk: )
Last edited by Maru on 6 Jun 2010, o 18:57, edited 4 times in total.
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Gildor

Re: [PL] Galeria Gimiaka

Post by Gildor »

Maru, fotografia to Twoje hobby czy sposób na życie? Kurka wszystko wiesz :D
Image
gimiak

Post by gimiak »

Dzięki maru, pokombinuję przy ustawieniach przy robieniu zdjęć następnego modelu, który de facto czeka już tylko na podstawkę. ;)
Kramik z różnościami Gimiaka... czyli mrocznyraj.pl.
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

zawodowo zajmowałem się retuszem / naprawą zdjęć ... (grafik komp) i zaczęło mnie nurtować dlaczego ludzie robią takie kaszany aparatami za kilka kafli jak inni robią perfekcyjne fotki aparatem za 200 zł w związku z czym jak zagłębiłem się w temat to stałem się fotografem hobbysta ale takim dziwnym bo 80% takowych rajcuje się sprzętem a mnie sprzęt zwisa a interesuje mnie jak np nagrodzony na world press photo reporter wygrał skoro fotki robił aparatem za 600 zł (lekko bardziej zaawansowana małpka) i po korespondencji z takowym dowiedziałem się że w większości przypadków przeciętny użytkownik nie czyta instrukcji ani specyfikacji , przed "sesja foto" rzadko kto przepstryka 500 fotek(zalecany z 1k ) - a to minimum by poznać jak aparat działa , reaguje i co w ogóle potrafi i im aparat bardziej "pro" tym trudniej o dobry efekt (nie przegrzanie kolorów, właściwy kadr, itd ) bo lustrzanki są robione dla pro użytkowników i ich "natywny tryb" to Manual / half manual - a 80% ludzi robi na full auto .. który te aparaty tak naprawdę nie wspierają i z tond cała masakra bo do full auto to są "małpki" które znowu są robione tak by działały dobrze na Auto a tak sobie na manualu - a on robił małpka bo na około strzelali i nie miał czasu zastanawiać się nad przysłoną ani niczym innym - ba nawet specjalnie ustawił B/W i robił takie bo migawka była krótsza a i głębia obrazu większa (ta sama co w RGB tylko że nie podzielna na kolory a wszystko na szarości .. czyli tak 3x lepsza głębia )
- i tak się nauczyłem czytać manuala i sprawdzać na specjalistycznych forach dlaczego np cała sesja którą naprawiam jest kopnięta np w czerwienie i czy ktoś już znalazł jak to naprawić (nie na oko a wedle specyfikacji - że np ta matryca zawsze przegrzewa o dokładnie tyle a tyle )
efekt tego jest taki że jak widzę kolorowe pismo to mnie rzuca bo 1/2 fotek to totalna amatorszczyzna - dano nieukowi drogi aparat a on przegrzał czerwienie i spłaszczył czernie, ustawił 2 światła ale już nie skalibrował (bez kalibracji robi się fotkę bez cienia ale i bez głębi - po prostu płaska) i na dodatek dali fotki RGB do druku bez konwersji na CMYK .. i wszystko jest "Magenta" ... i tym ludziom płaci się kupę kasy ... (żeby nie było są też totalnie pro fotografowie w gazetach i ich zdjęcia są poezją ... ale to złe fotki rzucają się w oczy ... )

łojezu ale się rozpisałem w temacie zupełnie nie od tego ...

@ gimiak masz tam coś takiego jak możliwość skonfigurowana Self timer + baktrecking (+/- 0.3) - jeśli tak to machnij tym (dostaniesz 3x tyle fotek ale i 3x taka szanse że trafisz dokładnie z expozycją fotki ... poza tym z czegoś takiego można zrobić RAW i potem popracować nad fotka )
poza tym zmierz Manualne WB - (biała kartka w miejsce modelu - mierzysz a potem robisz fotki modelowi - powinno pomóc )
Image
Rentall

Post by Rentall »

mysle ze Maru zasluzyl na przydomek "master of camera" albo "camera's sage" :D
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Ja generalnie większość fotek robię w RAWach - tak w razie czego. I bywało, że ratowało mnie to przed ponowną sesją foto...

Dzięki za informacje na temat Nikonów. Ja od dłuższego czasu używam raczej Canonów (z Olympusową przerwą), ale generalnie moje (amatorskie) odczucia są bardzo podobne - lustrzanki nie kupujesz po to, żeby robić fotki na automacie. Poza tym - do każdej pracy jest odpowiednie narzędzie, i niekoniecznie musi być to najdroższe narzędzie dostępne na rynku.

Nie wiem jak w przypadku Nikonów, ale instrukcja jaką ja miałem przy Canonie nie wiele wnosiła ponad to co i tak wiedziałem (plus to gdzie jakiej funkcji szukać w jakim menu), ale na szczęście dostępne są bardziej rozbudowane publikacje, z których można dowiedzieć się trochę "zakulisowych" informacji na temat swojego sprzętu.

No i nie ukrywajmy, im więcej wiesz na jakiś temat i masz pojęcie jak co działa, to łatwiej będzie ci osiągnąć zadowalające rezultaty...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

ale instrukcja jaką ja miałem przy Canonie nie wiele wnosiła ponad to co i tak wiedziałem (plus to gdzie jakiej funkcji szukać w jakim menu), ale na szczęście dostępne są bardziej rozbudowane publikacje, z których można dowiedzieć się trochę "zakulisowych" informacji na temat swojego sprzętu.
pomijając publikacje typu 500 stron na temat fotografia krajobrazowa / makro / portrety itd
bo widziałem takie knigi .. są one tak napisane że by je zrozumieć trzeba być specjalistą .. a wtedy to one ci na grzyba .. Zdziwił byś się jak wiele osób zaczyna swoją amatorska przygodę z fotografowaniem od czegoś nie zaawansowanego takiego jak "NIKON - D90 + 2 kitowe obiektywy na promocji w saturnie" - normalnie plaga
a wygląda to tak :
"oczywiście że mamy w ofercie aparaty dla początkujących tak zwane małpki ale mamy też w promocji bardzo prostą lustrzankę i do niej dwa świetne obiektywy"
"Ależ proszę pani /pana oczywiście że jakość zdjęć będzie lepsza przecież on ma 13 MP"
"nie ze zdjęciami niema żadnego problemu jest przecież doskonałe "Auto" a poza tym są programy tematyczne"
"o naciskamy tu i fotki gotowe, A wspominałem że są dogodne raty i 24 miesiące gwarancji"

i tak człowiek który przyszedł po "Fine pixa" zanabył lustrzankę na podstawie marketingowych kłamstw podanych przez sprzedawcę
(może się komuś przyda ale napiszę co to za kłamstwa)
- niema prostych lustrzanek
- kitowe obiektywy nie są świetne - zazwyczaj nie da rady ich potem sprzedać .. bo cena rynkowa jest śmieszna a ich jakość ... (zazwyczaj są ciemnie) *
- MP nie maja nic do jakości zdjęcia - natomiast rzeczywista wielkość matrycy (mierzona w milimetrach - więcej = lepiej)
- o auto w lustrzankach już pisałem :)
- warto wydać 3k w ratach by zrobić zdjęcia z plaży ?? które zrobił by tak samo dobrze 3 latek "małpka" ?? (nowa lustrzanka za 1500 zł z obiektywami .. ok gdzie jest haczyk ?? - widziałem takie cudo sprwdziłem - "promocyjny model" był modelem w którym 50% egzemplarzy miało wadę fabryczna .. a producent wymieniał w ramach gwarancji uszkodzone modele na starsze ... o wartości rynkowej 1200 zł ... :P)

* co do obiektywów wyjątkami są Pentax i Sony - wydaja raz na rok 1 model "delux" i w ramach kitowych obiektywów dostajemy jakiegoś rzeźnika z optyką HAMA albo Karl Zeiss czy cuś innego z górnej pułki
piszę o tym bo to rzeczywiście są promocje bo do body które kosztuje oddzielnie + taki obiektyw np 3.5 k
można kupić z tym obiektywem za 2.5 k (czasami taka promocję robią inne firmy ale rzadko)
- Potem na allegro można kupić same Body i w innej zakładce za 1200 zł obiektyw które normalne są w sklepach jako zestaw ^-^
- skąd wiedzieć który to zestaw jest "De lux " ?? - bardzo proste w każdej gazecie o fotografi i w serwisach o fotografi będzie na forum multum recenzji tego modelu i i porównań cenowych
- to taki wtrent jak by ktoś chciał kupić nówkę (mnie nie stać :P)

BTT

Ci co zanabyli aparat w takiej promocji zostali już nauczeni przez pana z stoiska wszystkiego i do instrukcji nie zaglądają nigdy ... a potem ode mnie dowiadują się ze maja WB, manualne przysłony i cała masę rzeczy
nie wspominając o tym że mogą np zamontować filtr UV , bądz ustawić specjalnie flesza by miał nie błysk a "rozbłysk"

a co do podręczników - są na rynku niektóre świetne i napisane po ludzku .. tyle że to samo jest na forach i portalach

co do pstrykaczy to ja lubię Pentaxy , Konica Minolta (teraz to się Sony nazywa) (obydwie firmy maja stabilizacje matrycy w lustrzankach) i niektóre Canony
Alergie mam na Nikony - najbardziej popularna marka u nas na rynku (alergia nie jest na markę a na to jak jest sprzedawana w Polsce)
Image
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

przerabialem to ostatnio przy kupowaniu swojego. na szczescie z pomoca Mahonia i po krotkim kopaniu w sieci znalazlem mniej wiecej taki informacje jak wyzej i odwiodlem zonke od zakupu lustrzanki.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

No trudno się tu nie zgodzić.

Ja uważam, że dla przeciętnego użytkownika - który chce po prostu zrobić zdjęcia i może nawet TROCHĘ pokombinować - optymalny jest kompakt. Tak, do robienia fotek figurek także (choćby dlatego, że kompakty z zasady mają większą głębię ostrości, co się trochę mści kiedy chcemy mieć portrety z rozmytym tłem). Po pierwsze mniejszy i lżejszy, po drugie - zazwyczaj dużo uniwersalniejszy od lustrzanki (z kitowym obiektywem) z podobnego zakresu cenowego, a do obsługi wystarcza dużo mniejsza wiedza i praca.

Sam kupiłem lustrzankę przede wszystkim dlatego, że potrzebowałem trybu manualnego z prawdziwego zdarzenia. Ale nie po to, żeby się zastanawiać co to Iso, co to przesłona, co to ekspozycja...

A potem co chwilę pytania "powiedz mi jak zrobić dobre zdjęcia, bo aparat mam dobry - lustrzankę za XXXX tysięcy" :roll:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Ano tak to właśnie jest, jak mówicie...

Nic się nie poradzi na masy, to tylko marketing, a pasjonaci są wszędzie i w każdej dziedzinie i często są samoukami... Dobrze jest znać kogoś, kto coś tam wie o fotografii, doradzi jakieś dobre body i oko do tego i nie trzeba będzie brać tego, co jest na wystawie, tylko to, co się chce. Co zrobisz, skoro ogłoszenie krzyczy 10Mpx, LCD 2,7", cena i to wszystko w sumie... Tańczy, śpiewa, podskakuje i strzela z oczu...

Sam mam "małpkę" od paru lat - Fuji FinePix S5600, miałem do dyspozycji ok. 1000zł (dzisiaj jest już prawie połowę tańszy, poza tym jest następca dawno) i do dziś nie poznałem go w 100%... Chciałem kiedyś hybrydę S7000, ale nie miałem tyle kasy... Zainteresowałem się i zobaczyłem kiedyś tutaj, co ludzie z niego wyciskają - nawet z "surowego", bez Raynoxów i innych UV-óow ;) Temat na tamtym forum jest długi i szeroki i niektóre fotki są (jak dla mnie) rewelacyjne...

Ja tam jestem pstrykaczem w wolnych chwilach i nie mam czasu na bieganie całe dnie w plenerze... :(

A co do publikacji, to zaczytywałem się najczęściej w wydawnictwach National Geographic. No i forach internetowych i niektórych czasopismach.

A kupować lustro po to, żeby pstrykać w trybie Auto... :roll:

Wiecie, to tak samo jak z malowaniem figurek i modelarstwem. Modelarzem był ktoś, kto nakupował sobie klejów, drewna i papieru i zrobił z tego samolot. Sam sobie rozrysował plany w odpowiedniej skali itp. Dzisiaj kupuje się pudełko z gotowymi częściami i niektórzy mówią na siebie "sklejacze", a nie "modelarze" ;)

Kiedyś trzeba było mieć nieporównywalnie większą wiedzę i umiejętności. Dzisiaj jest pełno chemii, wspomagaczy i można szybko uzyskać takie efekty, do których inni dochodzili długi czas... Ale oczywiście wiedza także jest potrzebna i dobrze, jeśli ktoś ma podstawy o teorii koloru, kompozycji itp. Ale nie każdy poznaje podstawy, gdy ma wszystko gotowe, a nie wie, jak tego dobrze użyć.

Tak samo z fotografią... Kiedyś trzeba było się namęczyć, żeby fotkę pstryknąć i nie było podglądu gotowego zdjęcia - wszystko wyłaziło po wywołaniu, a dziś? Niektórym się nawet nie chce powtórzyć ujęcia, jeśli ręka obcięta, nogi, bądź zdjęcie jest poruszone... Nawet się histogramu nie chce sprawdzić. A wszystko zajmuje dosłownie chwilę. Pomijam uroczystości, gdzie się akcja szybko odbywa i trzeba być w pięciu miejscach naraz i nie ma szans na powtórkę.

Im człowiek ma więcej udogodnień, tym bardziej staje się leniwy.
Last edited by Slawol on 2 Apr 2010, o 14:34, edited 1 time in total.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Post Reply