[Pl] Zardzewialy Eljot

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Post Reply
Eljot

[Pl] Zardzewialy Eljot

Post by Eljot »

Witam wszystkich

Nameless namawiał, namawiał i namówił na zarejestrowanie się na COCu :wink:

Ponieważ jestem tu pierwszy raz, a zasoby forum są obszerne, proszę o wybaczenie jeśli powtórzę temat. Interesuje mnie uzyskanie efektu rdzy na malowanych powierzchniach. Przymierzam, się bowiem do pomalowania paru figurek i pojazdów, które chciałbym aby były "pordzewiałe".
Ponieważ figurek nie malowałem od dobrych 5-6 lat, postanowiłem na początku poćwiczyć na makietach, które robię zdecydowanie częściej niż maluje figsy :wink:

Znalazłem kilka porad dotyczących rdzy (pomijam kwestię pigmentów - to później jak nabiorę wprawy). Na początek zwykłe farby i pędzel.

Pierwszymi chwalić się nie będę.

Potem okazyjnie zdobyłem częśc wyprasek z Imperial Sector i pobawiłem się w robienie ruin w klimatach wh40k.

Wyszło mi coś takiego na początku.

ImageClick to see full-sized image

więcej fotek
https://www.jotte.com.pl/warforgephotos/ ... p?album=58

Potem postanowiłem pobawić się z pomaranczowym washem

więcej fotek
https://www.jotte.com.pl/warforgephotos/ ... p?album=59

Tutaj podobnie.

więcej fotek
https://www.jotte.com.pl/warforgephotos/ ... p?album=63

Jakieś porady? Co zmienić, co dodać, co wywalić... itp
Eljot

Post by Eljot »

Ups... pierwsze śliwki robaczywki jak mawiają... Sorki Moderator za niewłaściwe oznaczenie tematu :oops:
Sam to mogę jakoś zmienić czy tylko Ty masz moc twórczą w tej kwestii?
:D
Szary

RE: Zardzewiały Eljot

Post by Szary »

Bardzo naturalnie wyszla ci ta rdza. Mam na mysli kolor. Choc osobiscie przy takiej ilosci rdzy brakuje mi w niej takiej specyficznej faktury - odpadajacych płatów metalu, "mlotkowatej" powierzchni.

Ale sama idea i jej wykonanie na duzy "+".
Pozdrawiam serdecznie.

Sz.
Szary

Image
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

RE: Zardzewiały Eljot

Post by Demi_morgana »

w koncu jestes :D
swietne te tereny - szczegolnie do necromundy; postaram sie napisac cos kontruktywnego jak tylko znajde sie w pracy :wink:

EDIT: oznaczyłem temat jak należy :scholar:
a wracajac do tematu: makiety podobaja mi sie bardzo - połaczenie wyprasek z odlewami z form dało swietny efekt; malowanie z bliska moze wydawac sie "szorstkie" ale do potrzeb malowania makiet jak najbardziej pasuje;
czekam na pojazdy! :army:
Last edited by Demi_morgana on 31 Jan 2008, o 09:05, edited 1 time in total.
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
MiSiU

Post by MiSiU »

Witawszy.
Co do rdzy, to kolory dobrane super natomiast problemy są z lokalizacją rdzy. Korozja stali ni postępuje jak grzyb, tylko wychodzi w miejscach naruszenia powłok ochronnych - zarysowaniach i pęknięciach farby, źle doczyszczonych spoinach po spawaniu, obtłuczonych fragmentach. Również w przypadku np. obciętego/urwanego fragmentu konstrukcji korozja postępuje po powierzchni metalu powodując się łuszczenie powłok. Generalnie twoje tereny (może z wyjątkiem pierwszego) mogą uchodzić za czystą stal, która nigdy przed korozją zabezpieczona nie była a chyba nie o to chodzi (zresztą wtedy po dłuższej ekspozycji cała powierzchnia staje się czerwona). Ufff.... Trochę bełkotu ale to chyba takie zboczenie zawodowe. :twisted:
Do not underestimate the power of stupid people in large numbers...
Image
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

cholibcia, niedlugo sie lodowki nie da otworzyc, zeby Eljot sie nie pokazal ;)
helou, pszczolko moja kochana, baw sie dobrze na CoC. w angielskiej czesci tez by z checia poogladali twoje makiety.
a tych nie bede oceniac po raz ktorys, znasz moja opinie.
Image
Galharen

Post by Galharen »

witam na forum!! :) Makiety świetne moim zdaniem, bardzo realistyczne, ale jakże wtapiające się w klimaty 40k. Rdza wyglada bardzo fajnie, nawet bez Szary'owych odpadających platów rdzy :P Nie ma co ukrywać, z takimi terenami to można grać :wink: Jeszcze raz mogę powiedzieć, że rewelacyjne prace.

pozdro i have fun here :wink:
Image
illusionrip
Sonny Crockett

Post by illusionrip »

are the clone of vazhyl ? :silenced:

are you this guy who force people to buy minis at warsaw contest

if yes, i hate you :mrgreen:

you really do great piece of terrain
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

illusionrip wrote:are you this guy who force people to buy minis at warsaw contest

if yes, i hate you :mrgreen:
that's the bastard - I hate him as well :razz:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Eliash

Post by Eliash »

fajne tereny:D:D fajne fajne, a co do rdzy zgadzam sie z Misiem:P rdza to nie grzyb, a u Ciebie wlasnie ta wygląda, szczegolnie na pierwszej focie :)
Post Reply