[PL] Wywiad z Bragonem - specjalnie dla CofC!

Informacje i dyskusje o imprezach związanych z malowaniem - specjalnie dla rodaków :)
Post Reply
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Jakiś czas temu Illusionrip przeprowadził wywiad z Bragonem (Jeremie Bonamant Teboul), znanym francuskim malarzem. Oto odpowiedzi, których udzielił Jeremie na pytania zadane przez naszych forumowiczów:

• Od jak dawna zajmujesz się malowaniem miniatur?

- Od 1994 roku

Co sprawiło , że zainteresowałeś się tego rodzaju hobby?

- Miałem ochotę na zajęcia manualne, pracę - tworzenie własnymi rękoma.

Czy pamietasz jeszcze pierwszą pomalowaną figurkę- czy zachowałeś ją do dziś?

- Pierwszą miniaturą był plastikowy space marine pomalowany w całości na czerwono, niestety nie mam go już w swoich zbiorach.

Czy kiedykolwiek próbowałeś grać oprócz bycia ? artystą malarzem??

- Nie jestem ani graczem, ani artystą - uważam, że nasza pasja nie zasługuje na miano sztuki.

Czy masz ulubione marki figurek, jeśli tak - dlaczego? ( Allan Kraken nie jest brany pod uwagę ;) )

- Nie jestem zwolennikiem konkretnych marek, ale raczej rzeźbiarzy i malarzy - ci najlepsi często reprezentują różne marki.

Co pozwoliło Ci na największy postep w technice malowania?

- Spotkanie innych pasjonatów i przyjemność jaką czerpię z malowania. Uważam, że przyjemność wyzwala kreatywność ? starajcie się unikać tego wszystkiego co was frustruje, np. chęć perfekcyjnego wykonania , współzawodnictwo czy stałe porównywania do innych malarzy.

Co skłoniło Cię do rzeźbienia i konwertowania?

- Chciałem zrealizować miniaturę od zera, dać upust swoim pomysłom a zwłaszcza spróbować czegoś zupełnie nowego, zamiast spocząć na laurach zdobytych wcześniej umiejętności...

Co sprawiłoby Ci wiekszą frajdę - stworzenie nowej figurki, którą pomalowałby inny artysta czy raczej malowanie nieskonwertowanej miniatury innego rzeźbiarza?

- Jedynym kryterium moich wyborów jest fakt, czy dany projekt (pomysł na realizację) mi się podoba, reszta jest bez znaczenia.

Czy masz ulubione marki farb lub pędzli - jakie i dlaczego?

- Zdecydowanie pędzelki Raphaels - seria 8404 ? dobre połączenie pojemności, precyzjyjnej końcówki i długości włosia. Idealne do stosowanej przeze mnie techniki?

Jaką radę chciałbys dać malarzom i forumowiczom z Chest of Colors?

- Malujcie dla samej frajdy, unikajcie współzawodnictwa i porównań pomiędzy realizacjami ? takie nastawienie rodzi frustrację i kompleksy. Cały sekret tkwi w prostocie i malowaniu z sercem - dzięki temu uda wam się stworzyć coraz lepsze figurki.

Layering (malowanie warstwami) czy wetblending (mieszanie farb na mokro)? Którą technikę wybierasz i dlaczego?

- Nie przywiązuję wagi do technik, najważniejsza jest przyjemność jej praktykowania. Nawet jeśli któraś z technik jest bardziej skuteczna, często wybieram inną - tę, która jest bardziej przyjemna w wykonaniu?

Czy wybierasz się na tegorocznego Golden Demona ? ( proszę powiedz NIE ? będziemy mieli jakieś szanse ;) )

- Dlaczego nie? Od dawna mam ochotę odwiedzić wasz kraj ? szczególnie chciałbym zwiedzić Oświęcim, o którym dużo czytałem.

Z której miniatury jesteś najbardziej zadowolony?

- Niestety, nie mam jednej ulubionej figurki

Czy masz wykształcenie artystyczne? Czy uważasz je za przydatne w naszym hobby? ( ja z zawodu jestem rzeźnikiem-masarzem ;) )

- Moim zdaniem wykształcenie samo w sobie nie jest istotne, raczej zdolności do prac manualnych, chęć tworzenia.

Czy byłeś kiedykolwiek ( zanim zacząłeś malować i rzeźbić) modelarzem?

- Od dziecka uwielbiałem rysować i składać modele?

Kto jest twoim ulubionym malarzem, czyje prace przykuwają aktualnie twoją uwagę?

- Osobą, która ma na mnie największy wpływ jest naturalnie mój współlokator - Allan Carasco, ale nie w kwestii malowania - raczej w codziennym życiu. Samo malowanie wynika bezpośrednio z moich dotychczasowych doświadczeń, trybu życia - z niego biorą się moje pomysły i tematy, które wybieram.

Czy mógłbyś wskazać kilku debiutujących artystów, którzy twoim zdaniem mogą z czasem dołączyć do ??światowej ligi?? malarzy?

- Owszem, obserwuję wielu młodych autorów, którzy z jednej strony korzystają w pełni z doświadczeń starszych kolegów, z drugiej zaś strony z wielką spontanicznością prezentują własne wizje i osobowości.

Czy uważasz, że istnieją aktualnie trendy w malowaniu miniatur?

- Jest kilku bardzo utalentowanych malarzy, którzy przedstawiają nowe motywy i w pewien sposób wpływają na innych, ale to za mało by mówić o trendach czy modzie?

Czy malowanie pozostaje twoim hobby, a może jest także źródłem dochodów?

- Rzeczywiście, łączę moją pasję ze sposobem na życie?

Czy zdarzyło Ci się sprzedać figury uhonorowane w konkursach?

- Owszem, malowanie sprawia mi przede wszystkim przyjemność, po skończeniu figury nie jest mi ona do niczego potrzebna - łatwo się z nimi rozstaję.

Ile czasu zabiera Ci malowanie?

- Średnio 8 godzin dziennie.

Czy słuchasz muzyki malując? Jeśli tak jacy są twoi ulubieni wykonawcy?

- Oczywiście - pisząc tego maila słucham Berurier Noirs ( francuska grupa rockowa). Poza tym lubię francuską muzykę rozrywkową i alternatywną. Często słucham audycji kulturalnych w radio.

Czy chciałbyś powiedzieć coś członkom Chest of Colors?

- Mam nadzieję, że będziemy mieli okazje się poznać bliżej przy okazji jakiegoś konkursu, wystawy, itd.

Na koniec jedno bardziej precyzyjne pytanie: Jeremie, czy mógłbyś wyjaśnić termin nasycenia koloru?

- Nasycenie koloru to proporcja szarego ( a więc czerni, bieli lub obu kolorów) jaką mamy w danej miniaturze - zabawa z nasycaniem pozwala na uzyskanie efektów wizualnych takich jak kontrast itp?.

A tutaj Jeremie uprawiający popularny francuski sport narodowy: protestowanie! :D

(hasło na transparencie "więcej gliniarzy, mniej profesorów" było ironicznym komentarzem do ostatnich wyborów we Francji)

ImageClick to see full-sized image

I kilka jego prac:

-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Dzięki za wywiad, miło było sobie to przeczytać :) Bardzo zdrowe podejście Jeremiego do figurkowego hobby - JUST FOR FUN. Dystans, pasja, przyjemność, satysfakcja. A ten protest na ulicy jest niezły :)

A prace oczywiście są piękne :)

Pozdrawiam
Sławol
robacek

Post by robacek »

extra sprawa z tym wywiadem:) fajnie by bylo zeby wpadl na gd tylko zeby wybral inne kategorie od moich:P
florek

Post by florek »

Wywiad EXTRA!

A ja bym chciał wystawic prace w tych samych kategoriach co Jeremi ponieważ jak bym nic nie wygrał to przynajmmiej bym wiedział że przegrałem z spoko gosciem :D

P.S hmm może jednak pojade na GD
illusionrip
Sonny Crockett

Post by illusionrip »

come come..the more the merrier
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Pamiętajcie, że zbieramy pytania na kolejne wywiady :)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Tomi

Post by Tomi »

A można spytać do kogo je wysyłać ??? A swoją drogą wywiad fajny, dość fajne i konkretne pytania.
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

do illusionripa albo mahonia :scholar:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »