- Od jak dawna zajmujesz się malowaniem miniatur?
- Od 1994 roku
Co sprawiło , że zainteresowałeś się tego rodzaju hobby?
- Miałem ochotę na zajęcia manualne, pracę - tworzenie własnymi rękoma.
Czy pamietasz jeszcze pierwszą pomalowaną figurkę- czy zachowałeś ją do dziś?
- Pierwszą miniaturą był plastikowy space marine pomalowany w całości na czerwono, niestety nie mam go już w swoich zbiorach.
Czy kiedykolwiek próbowałeś grać oprócz bycia ? artystą malarzem??
- Nie jestem ani graczem, ani artystą - uważam, że nasza pasja nie zasługuje na miano sztuki.
Czy masz ulubione marki figurek, jeśli tak - dlaczego? ( Allan Kraken nie jest brany pod uwagę
)
- Nie jestem zwolennikiem konkretnych marek, ale raczej rzeźbiarzy i malarzy - ci najlepsi często reprezentują różne marki.
Co pozwoliło Ci na największy postep w technice malowania?
- Spotkanie innych pasjonatów i przyjemność jaką czerpię z malowania. Uważam, że przyjemność wyzwala kreatywność ? starajcie się unikać tego wszystkiego co was frustruje, np. chęć perfekcyjnego wykonania , współzawodnictwo czy stałe porównywania do innych malarzy.
Co skłoniło Cię do rzeźbienia i konwertowania?
- Chciałem zrealizować miniaturę od zera, dać upust swoim pomysłom a zwłaszcza spróbować czegoś zupełnie nowego, zamiast spocząć na laurach zdobytych wcześniej umiejętności...
Co sprawiłoby Ci wiekszą frajdę - stworzenie nowej figurki, którą pomalowałby inny artysta czy raczej malowanie nieskonwertowanej miniatury innego rzeźbiarza?
- Jedynym kryterium moich wyborów jest fakt, czy dany projekt (pomysł na realizację) mi się podoba, reszta jest bez znaczenia.
Czy masz ulubione marki farb lub pędzli - jakie i dlaczego?
- Zdecydowanie pędzelki Raphaels - seria 8404 ? dobre połączenie pojemności, precyzjyjnej końcówki i długości włosia. Idealne do stosowanej przeze mnie techniki?
Jaką radę chciałbys dać malarzom i forumowiczom z Chest of Colors?
- Malujcie dla samej frajdy, unikajcie współzawodnictwa i porównań pomiędzy realizacjami ? takie nastawienie rodzi frustrację i kompleksy. Cały sekret tkwi w prostocie i malowaniu z sercem - dzięki temu uda wam się stworzyć coraz lepsze figurki.
Layering (malowanie warstwami) czy wetblending (mieszanie farb na mokro)? Którą technikę wybierasz i dlaczego?
- Nie przywiązuję wagi do technik, najważniejsza jest przyjemność jej praktykowania. Nawet jeśli któraś z technik jest bardziej skuteczna, często wybieram inną - tę, która jest bardziej przyjemna w wykonaniu?
Czy wybierasz się na tegorocznego Golden Demona ? ( proszę powiedz NIE ? będziemy mieli jakieś szanse
)
- Dlaczego nie? Od dawna mam ochotę odwiedzić wasz kraj ? szczególnie chciałbym zwiedzić Oświęcim, o którym dużo czytałem.
Z której miniatury jesteś najbardziej zadowolony?
- Niestety, nie mam jednej ulubionej figurki
Czy masz wykształcenie artystyczne? Czy uważasz je za przydatne w naszym hobby? ( ja z zawodu jestem rzeźnikiem-masarzem
)
- Moim zdaniem wykształcenie samo w sobie nie jest istotne, raczej zdolności do prac manualnych, chęć tworzenia.
Czy byłeś kiedykolwiek ( zanim zacząłeś malować i rzeźbić) modelarzem?
- Od dziecka uwielbiałem rysować i składać modele?
Kto jest twoim ulubionym malarzem, czyje prace przykuwają aktualnie twoją uwagę?
- Osobą, która ma na mnie największy wpływ jest naturalnie mój współlokator - Allan Carasco, ale nie w kwestii malowania - raczej w codziennym życiu. Samo malowanie wynika bezpośrednio z moich dotychczasowych doświadczeń, trybu życia - z niego biorą się moje pomysły i tematy, które wybieram.
Czy mógłbyś wskazać kilku debiutujących artystów, którzy twoim zdaniem mogą z czasem dołączyć do ??światowej ligi?? malarzy?
- Owszem, obserwuję wielu młodych autorów, którzy z jednej strony korzystają w pełni z doświadczeń starszych kolegów, z drugiej zaś strony z wielką spontanicznością prezentują własne wizje i osobowości.
Czy uważasz, że istnieją aktualnie trendy w malowaniu miniatur?
- Jest kilku bardzo utalentowanych malarzy, którzy przedstawiają nowe motywy i w pewien sposób wpływają na innych, ale to za mało by mówić o trendach czy modzie?
Czy malowanie pozostaje twoim hobby, a może jest także źródłem dochodów?
- Rzeczywiście, łączę moją pasję ze sposobem na życie?
Czy zdarzyło Ci się sprzedać figury uhonorowane w konkursach?
- Owszem, malowanie sprawia mi przede wszystkim przyjemność, po skończeniu figury nie jest mi ona do niczego potrzebna - łatwo się z nimi rozstaję.
Ile czasu zabiera Ci malowanie?
- Średnio 8 godzin dziennie.
Czy słuchasz muzyki malując? Jeśli tak jacy są twoi ulubieni wykonawcy?
- Oczywiście - pisząc tego maila słucham Berurier Noirs ( francuska grupa rockowa). Poza tym lubię francuską muzykę rozrywkową i alternatywną. Często słucham audycji kulturalnych w radio.
Czy chciałbyś powiedzieć coś członkom Chest of Colors?
- Mam nadzieję, że będziemy mieli okazje się poznać bliżej przy okazji jakiegoś konkursu, wystawy, itd.
Na koniec jedno bardziej precyzyjne pytanie: Jeremie, czy mógłbyś wyjaśnić termin nasycenia koloru?
- Nasycenie koloru to proporcja szarego ( a więc czerni, bieli lub obu kolorów) jaką mamy w danej miniaturze - zabawa z nasycaniem pozwala na uzyskanie efektów wizualnych takich jak kontrast itp?.
A tutaj Jeremie uprawiający popularny francuski sport narodowy: protestowanie!
(hasło na transparencie "więcej gliniarzy, mniej profesorów" było ironicznym komentarzem do ostatnich wyborów we Francji)
Click to see full-sized imageI kilka jego prac:
Click to see full-sized image