[PL] Ultramarines ...

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Slipper

[PL] Ultramarines ...

Post by Slipper »

Mam problem z ładnym pomalowaniem ultramarinsów.. Proszę o pare wskazówek, porad, linków do tutoriali itp. :)
mahon
Super Villain
Super Villain

RE: [PL] Ultramarines ...

Post by mahon »

A z czym onkretnie masz problem? Z doborem kolorów? Malowaniem oznaczeń oddziałów? Gładkimi przejściami kolorów Ciekawymi podstawkami?

Twój post jest tak ogólny, że nie wiadomo gdzie zacząć i gdzie skończyć... Jak go trochę sprecyzujesz, będzie większa szansa, że ktoś ci coś doradzi...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Hmmmm, just like Mahon said... mało precyzyjne to było faktycznie :) Z całym szacunkiem Slipper, ale to tak, jakby ktoś powiedział: "chcę kupić aparat, komputer, tylko jaki?" Na start musisz mieć jakąś koncepcję, ale jeśli nie masz pomysłu, to ja spróbuję coś wymyślić na szybko :) Może się przyda na start :D

Anyway, moje propozycje:

1. Pancerz
- Regal Blue -> Enchanted Blue-> Ice Blue (wersja ciemna)
- Enchanted Blue -> Ice Blue (wersja jasna)
- Enchanted Blue -> Enchanted Blue+Skull White... i tak dalej...

Oczywiście przy wymianie kolorów mam na myśli ich mieszanie wraz z malowaniem kolejnych warstw pancerza. Ale jeśli chcesz, możesz tak po prostu kilkoma warstwami stworzyć dobry tabletop, nie będzie to źle wyglądało ;)

2. Naramienniki
A hulaj dusza.... :D Na pewno trzeba będzie zastosować malowanie bokiem pędzla samych krawędzi przy rozjaśnianiu, na samym końcu już, przy kantach, najjaśniej powinno być... myślę, że kontrast ma tu znaczenie, ale to zależy jak bardzo "niebieski" ma być pancerz...

3. Podstawki
Jak w pkt.2 :D
Np:
Piasek + wikol, potem Chaos Black, suchy z Bestial Brown -> Snakebite Leather -> Bleached Bone (jasne podstawki), no i na koniec trawka :)

A jeśli chodzi i linki, to co tu dużo mówić:
https://www.coolminiornot.com

Albo wpisz gdzie się da "painting space marines", np:

https://oz.games-workshop.com/games/40k/ ... int_SW.htm
https://www.paintingclinic.com/operation ... marine.htm

W wyszukiwaniu na CMON wpisz sobie "ultramarines" lub samo "ultra" i pewnie złapiesz jakąś inspirację :) Napisz jakieś konkrety, to i rady się posypią :D

Pozdrawiam!
Slipper

Post by Slipper »

Mam problem z rozjaśnieniami, gładkimi przejściami kolorów, ciekawymi podstawkami, z ładnie pomalowanymi częściami na złoto ... ;)
Slipper

Post by Slipper »

Slawol, bardzo dziękuje za rady, na pewno z nich skożystam ... Ale i tak czekam na inne rady :)

PS. Czym rozjaśniać krawędzie, rozwodnioną farbą ?
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Pufffff..... no nie ma za co, polecam się na przyszłość :D

Pamiętaj, że zawsze się używa wody do malowania, może to i truizm, ale przy cieniowaniu i mieszaniu należy jej używać więcej, ponieważ są dzięki temu płynniejsze przejścia (farba może nie kryje idealnie, ale za to zmienia delikatnie ton za każdym razem-robi się transparentna), a poza tym jak już cieniujesz, to wiadomo, że tych warstw trochę będzie... a co za tym idzie, całość się robi grubsza, no i koniec końców model można zalać... dlatego też trzeba farbę przy cieniowaniu bardziej rozrzedzać... ale w sumie to tak ogółem, bo sa techniki, gdzie się używa mniej wody (mokry i suchy pędzel), a gdzie indziej znów więcej (wash, glaze, laserunek)... no trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć... na moim szamanie możesz zobaczyć np. płaszcz, jest tam ok. 10 warstw, a i tak nie jestem do końca zadowolony, choć nie jest źle :) Skóra to ok. 8 warstw, już nie chciałem takich płynnych przejść, a raczej trochę chropowatości i starości uzyskać na niej. Czaszka na lasce to może z 6 warstw, ale jeszcze dojdzie z 5, może więcej... teraz będę dodawał do tego co jest - Bleached Bone, może na koniec podciągnę już końcówki przy użyciu Skull White.

A jeśli chodzi o naramienniki, to... hmm... jak już pomalujesz sobie ten cały pasek wokół, to potem możesz tylko same krawędzie pociągnąć jaśniejszym kolorem, potem znów po tym samym, ale powiedzmy-od połowy, no i na sam koniec tylko na narożniku jeszcze jaśniej... przypatrz się na różnych zdjęciach, jak to ludzie robią, można dojrzeć to wszystko.

A tak to ciężko się wypowiedzieć, naprawdę. Dużo czytaj, oglądaj zdjęć, pytaj, jak możesz, o w miarę konkretne rzeczy.

Parę przykładów (z wielu możliwych ;)):

Złoto - podkład Chaos Black, potem Shining Gold, potem wash z Chestnut Ink, potem Shining Gold do rozjaśnienia, no i potem Shining Gold + Mithril Silver, ew. Boltgun Metal (ciemniejsze)...

Złoto NMM
- Chaos Black, Snakebite Leather, Skull White, na przykład :D
lub:
- Bestail Brown, Snakebite Leather, Golden Yellow, Skull White, rózne może być złoto, ciemne, jasne, bardziej brązowe lub bardziej żółte...

No jest kilka sposobów. Obserwuj otoczenie, oświetlenie, weź puszkę piwa, dezodorant z metalową nasadką, nóż, łańcuszek, patrz jak się mienią, jak odbijają światło w zależności od jego źródła, zobacz, jakie masz kolory pod ręką i eksperymentuj, każdy tak miał, oprócz rad oczywiście, na początku :D

Pozdrawiam! Sławol
Slipper

Post by Slipper »

Dzięki Ci bardzo, widać, że jesteś pomocnym człowiekiem, tyle napisać dla początkującego ... :)
Slipper

Post by Slipper »

A, jeszcze coś :) ...
1.Jak zrobić coś takiego ? (Rozjaśnienie)
ImageClick to see full-sized image
Mi to wychodzi tylko taka kreska i brzydko wygląda :?
2.Czym to rozjasnic ? (Naramiennik)
Ja próbowałem i mi nie wychodziło :cry:
3.Jak zrobić takie oko ?
Bo chciałbym zrobić takie oko moim Ulrasom, ale nie wiem jak to będzie wyglądać :)

Z góry dzięki za odpowiedź ;)
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

:curtain: mysle ze powinienes poprosic o pomoc bezposrednio Robacka i Hasha bo z tego co mysle to ich prace
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Slipper

Post by Slipper »

Tak, ich prace :) Pisałem do Hasha maila, ale nie odpisuje już tydzień, a Robacek, no cóż pomógł ... Ale szczerze nie za dużo zrozumiałem, a drugi raz nie chciałem się go pytać 8)
Post Reply