[PL] pigmenty

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
przemo

[PL] pigmenty

Post by przemo »

No więc przyznaje sie bez bicia że nigdy nie korzystałem z pigemntów :oops: Znalazłem takie pigmenciki firmy MIG

https://www.jadarhobby.waw.pl/mig-produc ... 1_484.html

Czy ktoś ich kiedyś używał? Dobre są? Piszą że można zmieszać ze specjalna żywicą ale czy pojechanie pigmentem zwykłej podstawki posypanej piaskiem też daje dobry efekt?

W ogóle to nie za bardzo rozumiem jak te pigmenty działają :cry: Prosze opowiedzcie o swoich doświadczeniach z pigmentami bo baaardzo mnie ostatnio zaciekawiły.
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

RE: [PL] pigmenty

Post by Demi_morgana »

to po prostu kolor w proszku :)
mozna to nakładac pedzelkiem, jakby "okurzac" model albo tez mieszac z alkoholem i czyms takim malowac figurke
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
przemo

Post by przemo »

I jak okurze tym proszkiem jakiś element to ten "kurz" się nie zdmuchnie?
MiSiU

Post by MiSiU »

To zależy od wykończenia. Pigment ma bardzo drobną granulację, więc na matowym lakierze trzyma się całkiem nieźe, ale oczywiście jeśli figurka będzie do grania to na powierzchniach często dotykanych będzie się szybko ścierał. Z drugiej strony stosowanie lakieru na wierzch pigmentów psuje zupełnie efekt, jaki dają i tego bym nie polecał.
przemo

Post by przemo »

OK. a jakich firm pigmentów używacie? jaka firme byście doradzali a jakiej odradzali? I powiedzcie jeszcze prosze jak działa mieszanka pigment + żywica i czy sie to przydaje?
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

jak juz wspomniano - pirmanty sa raczej do modeli typowo wystawowych, ale jak juz bedziesz sie zabierał to MIG sa podobno najlepsze... :wink:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
przemo

Post by przemo »

A czego w takim razie używa ten koleś? Czy to chodzi o pigment własnie? Bo on miesza to cos z wodą. Czy pigment można tak potraktować?

https://uk.games-workshop.com/spacemarines/damage/5/
illusionrip
Sonny Crockett

Post by illusionrip »

mig are excellent, the resin mig is great too, for mud especially, andrea pigments are great too

use terpenthine to dilute your pigments (don't use birectified terpenthine it's useless for working with pigments)
przemo

Post by przemo »

Czyli do rozcienczania pigmentów mam używać terpentyny a nie wody?
illusionrip
Sonny Crockett

Post by illusionrip »

yep terpenthine is better than water
Post Reply