[PL] Kamienie i trawki

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Post Reply
MartiusMarsGradivus

[PL] Kamienie i trawki

Post by MartiusMarsGradivus »

Jaka trawka jest najlepsza ?? Posypka czy arkusz ?? I jak ja przyklejac ??
Jak pomalowac korek tak zeby wygladal jak kamien ?? Jakich kolorow do tego uzyc ??
Eliash

Post by Eliash »

moim zdaniem, lepsza jest posypka, ktora mozana przyklejac na Vicol, klej jest tani, latwy z rozprowadzeniu, po wyschnieciu robi sie przezroczysty :) i schnie w miare szybko, a z kamieniem to zalezy od Ciebie jaki chesz kolor, mozesz zaczac od szaergo i rozjasniac, az uzyskasz zadowalającego efektu, mozesz tez dodac odrobine brązowego ( ja tak robie:P )
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

dla mnie jedynie sypka trawka elektrostatyczna - smarujesz klejem podstawkę tam gdzie chcesz trawke nakleić i posypujesz trawką. odwracasz podstawkę "do góry nogami" i delikatnie dmuchasz od boku żeby trawka się nastroszyła. jak przeschnie będzie git.

przewagę ma tę, że nakładać ją możesz punktowo i to nie tylko tam gdzie masz płaską podstawkę ale nawet na nierówności, w kępkach - daje większą swobodę.

a co do malowania kamieni jest tyle sposobów ile rodzajów kamieni. mi się zdarzało malować chbya wszelkimi kolorami jakie mi się nawijały pod ręce - od oliwkowych, przez brązy do szarości i szaro-granatowych, a do tego jeszcze często washuję (lawuję) to różnymi bardzo rozcieńczonymi barwami żeby trochę uatrakcyjnić kolorystykę.
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Re: [PL] Kamienie i trawki

Post by Demi_morgana »

zdecydowanie posypka:
ja mam wymieszane kilka rodzajow :)

a co do kamienia to jak wspomnial Eliasz: malowac na szaro z roznymi wariacjami typu dodawaniem brązow, zieleni czy glazowaniem roznymi kolorami :scholar:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
MartiusMarsGradivus

co to jest glazowanie ?? :lol:
czyli mam zaczac od np fortress greya ??
ja jestem strasznie zielony wiec jakby co to moglibyscie odrazu dokladnie pisac ?? :wink:
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Glaze (laserunek) polega na tym że prawie przezroczystą farbą pokrywasz pomalowaną powierzchnię w celu bardziej lub mniej delikatnego jej przebarwienia. Od washa różni się tym, że nie ma spłynąć w zagłębienia i stworzyć cieniowania, ale pozostać na powierzchni i zmieniać barwę. Efekt jest taki jakby powiedzmy... patrzeć przez kolorowe, ale mocno przezroczyste szkiełko albo lekko barwioną folię - lekko zmienia barwę.

I np. żeby kamień nie był jednolicie szary - co jet niezbyt naturalne, po rozjaśnieniu zwykle nakładam kilka plam różnych kolorów żeby troszkę "poplamiły" kamień i uatrakcyjniły jego kolorystykę.

jasne czy nie?
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

a jeszcze prościej:
po pomalowaniu skał na jaki kolor chcesz (powiedzmy szary) rozwodnij mocno np brazowa czy zielona farbke i pomaluj tym całosc;
tak w kazdym razie ja robie - jak nie podobaja Ci sie efekty to lepiej zapomnij o moim poscie :wink:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
MartiusMarsGradivus

oczywiscie :lol:
thx
Post Reply