[PL] 1 2 3... proba pedzla

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Marta

Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla

Post by Marta »

Ziemie robilam pasta jakiejs niemieckiej firmy, nazywa sie to ustrojstwo 'Tote-erde-paste' i spisuje sie przyzwoicie. Nie do konca ogarniam jeszcze jak osiagnac rozne efekty ze spekaniami (troche zalezy od grubosci masy i pewnie szybkosci schniecia no i napewno ksztaltu w jaki wlewamy mase) ale z metoda mlotkowa w ogole sobie nie radzilam.

Co do gumowatosci to pewnie bede to jeszcze traktowac pigmentami, moze tez przejade cienka wartstwa crackle medium od W&N - to daje taka drobniusia fakture piaskowa.

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Marta

Post by Marta »

Walter wraca do stanu WIP.
Zrobilam mu rozbryzgi wody - metoda na plastikowe ksztaltki pokazywana przez firme Scalerama tutaj i tutaj.

Fota czarnobiala, bo mi strasznie slonce swieci w okno i kolory sie posypaly. Zreszta przy b/w moze cos wiecej bedzie widac z rozbryzgow.

ImageClick to see full-sized image

Jeszcze troche nad nimi popracuje jak mi zaschnie to co nalozylam.
Foty koncowa mam nadzieje jeszcze dzisiaj wieczorem.

'eM
Last edited by Marta on 1 Mar 2012, o 23:13, edited 1 time in total.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Dobrze wyszło!

A tutaj stary sznurek do wody - ze Scaleramy też tam chyba coś jest :)

viewtopic.php?f=11&t=6234
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Marta

Post by Marta »

Dlubie sobie dzielnie tego pana ze SphereWars, uzywajac zdecydowanie za duzo slownictwa uznawanego za 'nieprzystajace damie', ale postepy sa bardzo powolne i malo widowiskowe, wiec fot na razie nie bedzie.

Za to wrzucam fotke kolejnego starocia, za ktorego wykonczenie sie powoli biore.

I jak w przypadku Waltera, stara fotka dla przypomnienia:D

A tak to wyglada na chwile obecna:

Co zmienilam:
- dodalam huby (chlopaki z MV znalezli sposob na spozytkowanie tytoniu mojej hmmm... 'wyzszej polowki') i chociaz czeka mnie troszke roboty przy wtapianiu w podstawke, to wydaje mi sie, ze dodaja calkiem sporo do klimatu.
- przebarwilam porosty na ziemi, zlamalam dotychczasowa monotonna zielen odrobina zolci i zbrazowialej czerwieni.

Co jeszcze zrobie:
- najprawdopodobniej dodam liany (a przynajmniej jedna liane) zwisajaca z glownego konara, byc moze dotykajaca wody
- mooooze w koncu pomaluje model:P

Kolory foty sa troche inne, ale chyba tez bardziej wierne rzeczywistosci;p Trudno mi sie teraz odniesc do starych fot, wiec nie ma co rozdlubywac akurat tego aspektu (tak przynajmniej mysle).

pzdr
'eM
Last edited by Marta on 1 Mar 2012, o 23:14, edited 1 time in total.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Tula

Post by Tula »

Strasznie mi się podoba, huby cudne, zdradzisz tajemnice jak "zdrowo" wykorzystać tytoń??
Rentall

Post by Rentall »

powiedz tez jak wykonalas ten [FAJNY] mech
Flameon

Post by Flameon »

No to drzewko na bagnie wygląda kapitalnie, też bym chciał takie :D
Marta

Post by Marta »

Tula wrote:Strasznie mi się podoba, huby cudne, zdradzisz tajemnice jak "zdrowo" wykorzystać tytoń??
Ciesze sie, ze Ci sie podoba:D A tyton to wlasnie te huby. Zaraz znajde linka do tutasa od maup. Od siebie moge tylko dodac, ze najlepiej do tego nadaje sie taki tyton do nabijania 'gilz' czy jakos tak, znaczy do takich pustych papierosow juz z filtrem, ktore sobie mozna nadziac tytoniem w takiej maszynce smiesznej. Bo on jest najgrubiej ciety i mozna tam znalezc najrozniejsze 'cusie'. Taki do skrecania w rekach jest zbyt drobny i wilgotny. Nie wiem jak z tytoniem do nabijania prawdziwych fajek, bo takiego w domu nie mam. A rozbieranie papierosow mija sie z celem, bo tam sama drobniusia sieczka jest.

Tylko slowo ostrzezenia: tyton smierdzi przeokrutnie;p
No i nie ma sensu kupowac calej wielkiej paczki tylko do celow modelarskich;p Najlepiej znalezc palacza hobbyste, takiego co sie lubi z nabijaniem bawic i przepyrac mu to troche w jakiejs misce. Moze sie nie obrazi;p;p

A tu linka do oryginalnego artykulu

Swoja droga nie wpadlabym sama na ten pomysl nawet za milion lat;p Bo nawet nie zblizam sie juz do papierosow od lat wielu;p

@Rental: o ktory konkretnie mech Ci tutaj chodzi?
O ile pamietam to uzylam:
porostow, herbaty, zmielonej gabki z nocha i oliwkowego pigmentu.
Na fotce z figurka widac najlepiej co jest co:
-brazowe cusie na dnie i pod korzeniami to herbata (slowo ostrzezenia: lepiej ja grubo polakierowac przed wylaniem sztucznej wody, bo nawet pomalowana pusci kolor;p mi sie uzyskany efekt bardzo podoba, ale nie zamierzam nawet sciemniac ze nie jest wyninkiem przypadku)
- zoltawe cusie to porosty - pisalam juz o nich wiele razy, chyba najlepiej opisane i obofotografowane sa na blogu w artykule o robieniu rafy koralowej
- oliwkowo zielona reszta to gabka (zwana rowniez 'magiczna posypka Gildora). Ja akurat mam z firmy noch, ale praktycznie kazda modelarska firma ma swoja w ofercie (noch chyba nazywa to turf albo fine turf w zaleznosci od grubosci przemialu). Tutaj warto kupic kilka kolorow i je sobie w miare potrzeby mieszac, zeby usyskac wariacje kolorystyczne, bo dosyc ciezko sie to talatajstwo maluje bez aerografu.
- to czego na pierwszej focie nie widac, to olwkowy pigment nakladany pedzlem i zwykla zielonkawa farba z aero.

Mam nadzieje, ze odpowiedzialam na Twoje pytanie;] Ale jakby cus to pytaj.

@Flameon: to se zrob:P proscizna serio, serio:D
Mam w miare obfotografowane poszczegolne stadia produkcji, to jak sie ogarne z liana i wtopie huby, wrzuce jakiegos tutasa co i jak robilam:)

edit: poprawki linkow

pzdr
'eM
Last edited by Nameless on 17 Feb 2012, o 12:06, edited 1 time in total.
Reason: poprawiony link
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

Marta Rezurekcjonistka :P tysz mam ten model .... gdzieś ... i fajne huby
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Marta

Post by Marta »

Maru wrote:Marta Rezurekcjonistka :P
No kiedys w koncu trzeba te rozgrzebance powykanczac;p bo mi sie 'Hall of Shame' rozrasta za bałdzo;p
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Post Reply