Wrzucam tzw wipa i czesc elementow jest ledwie chlapnietych, choc jestem otwarty na wszelka krytyke
[PL] WARSZTAT SZAREGO
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
-
illusionrip
- Sonny Crockett
-
hashmallum
No wiec BLIK - z angielskiego BLEAK, to odblask swiatla na metalu , ktory ma imitowac punkt maksymalnego skupienia swiatla
Okreslenie to jest uzywane przez wszystkoch malarzy ktorymi sie inspirujesz - AlexiZ, Przemas, EricJ itd - wiec mnie zadziwiles swoja niewiedza w tym temacie
Zaiste bowiem napisze Ci Czary, ze ten nmm nie jest malowany konsekwetnie, zreszta nie tylko na tym ludku. Podam przyklady zeby nie byc goloslownym - zatem na zdjeciu A (tym gornym), lufa karabinu jest rozjasniona z gory , co sugeruje ze swiatlo bedzie padalo od tej strony, jenakowoz granatnik jest rozjasniony od dolu, to samo tyczy sie malutkiej czaszeczki znajdujacej sie na insygniach DA. Skrzydelko jest bowiem rozjasnione od dolu, tak jak powinno, a czaszeczka niestety jest rozjasniona od gory, co burzy caly efekt nmm. Jezeli zalozymy, ze os odblasku przchodzi rownomiernie przez calego ludka to i czesc zbroi pokrywajaca prawa reke jest tez zle rozjasniona(chyba ze swiatlo pada jednak od przodu, ale wtedy przod broni jest zle rozjasniony).
Ok ciagnac temat:
Zakaldamy ze os odblasku przechodzi z punktu znajdujacego sie na granatniku - czyli odbicia od ziemi w tym miejscu , zatem po przeciwnej stronie bron powinna byc rozjasniona od gory.
Jednakowoz na zdjeciu B, jak mozemy zauwazyc golym okiem, to swiatlo wogole sie nie odbija, bo nie ma tych nieszczesnych, wyraznych BLIKOW miedzy innymi na muszce
, poza tym Lufa tutaj jest rozjasniona od dolu, wiec znowu wszystko traci konsekwencje w moich oczach i przestaje wygladac jak atrapa metalu...
Jednak nie przejmuj sie Szary, utalentowany artysta jak Ty mysle ze odrazu zauwazy wszystkie bledy ktore popelnil podczas malowania nmm na tym ludku
A jeszcze 1dno - czerwony na bolterze jakis taki jest 'psieh' bez charakteru , moze troche rozjasnic jakims blood redem czy czyms, bo mi to na scab z rozjasniona krawedzia wyglada
I troszku brakuje ostatniego rozjasnienia na OSLu - nie swieci sie wgole...
Przepraszam, zapomnialem o 1dnym - krzyzyk na pasku wogole nie wyglada na nmm
EDIT:
ja tu jestem od edytowania

zombiemoderator
Zaiste bowiem napisze Ci Czary, ze ten nmm nie jest malowany konsekwetnie, zreszta nie tylko na tym ludku. Podam przyklady zeby nie byc goloslownym - zatem na zdjeciu A (tym gornym), lufa karabinu jest rozjasniona z gory , co sugeruje ze swiatlo bedzie padalo od tej strony, jenakowoz granatnik jest rozjasniony od dolu, to samo tyczy sie malutkiej czaszeczki znajdujacej sie na insygniach DA. Skrzydelko jest bowiem rozjasnione od dolu, tak jak powinno, a czaszeczka niestety jest rozjasniona od gory, co burzy caly efekt nmm. Jezeli zalozymy, ze os odblasku przchodzi rownomiernie przez calego ludka to i czesc zbroi pokrywajaca prawa reke jest tez zle rozjasniona(chyba ze swiatlo pada jednak od przodu, ale wtedy przod broni jest zle rozjasniony).
Ok ciagnac temat:
Zakaldamy ze os odblasku przechodzi z punktu znajdujacego sie na granatniku - czyli odbicia od ziemi w tym miejscu , zatem po przeciwnej stronie bron powinna byc rozjasniona od gory.
Jednakowoz na zdjeciu B, jak mozemy zauwazyc golym okiem, to swiatlo wogole sie nie odbija, bo nie ma tych nieszczesnych, wyraznych BLIKOW miedzy innymi na muszce
Jednak nie przejmuj sie Szary, utalentowany artysta jak Ty mysle ze odrazu zauwazy wszystkie bledy ktore popelnil podczas malowania nmm na tym ludku
A jeszcze 1dno - czerwony na bolterze jakis taki jest 'psieh' bez charakteru , moze troche rozjasnic jakims blood redem czy czyms, bo mi to na scab z rozjasniona krawedzia wyglada
Przepraszam, zapomnialem o 1dnym - krzyzyk na pasku wogole nie wyglada na nmm
EDIT:
ja tu jestem od edytowania
zombiemoderator
Dziekuje Hash, przyjalem, chyba zrozumialem i postaram sie poprawic.
Jednak blood na pewno nie wprowadze, bo w ogole odwroce od reszty detali.
A takie detale jak czaszeczki potraktowalem poki co po macoszemu, ale faktem jest, ze troche bez pomyslu takze. Nie lubie takich ***:)
OSL jest do poprawki, wiem o tym
@Illusionrip - moglbys rozwinac mysl, bo nie bardzo rozumiem ?:think:
Jednak blood na pewno nie wprowadze, bo w ogole odwroce od reszty detali.
A takie detale jak czaszeczki potraktowalem poki co po macoszemu, ale faktem jest, ze troche bez pomyslu takze. Nie lubie takich ***:)
OSL jest do poprawki, wiem o tym
@Illusionrip - moglbys rozwinac mysl, bo nie bardzo rozumiem ?:think:
to chyba wystarczy....Szary wrote:D_C potrafil
a czy to że inni nie zrobili dokładnie oznacza że nie można tego Tobie wypomnieć?Szary wrote:A co do dokladnosci, to nieskromnie powiem, ze chyba nie jest tak zle ?
Dla porownania zobaczcie inne wersje Azreala, gdzie moim zdaniem powaznie brakuje miejscami plynnosci w NMM:
Nooo
to są bardzo konstruktywne sugestie 
Gdzie jesteście jak wrzucam swoje prace

Ale mimo iż do tej pory wszystkich spławiałeś i się tłumaczyłeś zdjęciem albo chociażby powyższym stwierdzeniem "po macoszemu"
to nie zamierzam Ci odpuścić. W końcu nie możesz się na nas wszystkich obrazić (więc delikatnie sugeruję skierować ewentualne frustracje na Hasha
on jest wprawiony w boju)
Zgadzam się w pełni z moimi przemówcami
Wydaje mi się jak tak patrzę na ten model, że kompletnie pogubiłeś się z tym oświetleniem
Na złotą czaszkę dajesz zenitalne, a na pancerzu ... mieszany. Wszystko jest przemieszane. Szata z przodu jest ok a z tyłu już się zgubiłeś
To co sobie sam pomalowałeś, tego nawet nie umiem sobie wyobrazić jak tak tkanina może się układać.
Click to see full-sized image
1. Tam gdzie powinien być cień tam jest światło? Oświetliłeś to od dołu? Tylko tak umiem sobie wyobrazić te fałdy
2. Zmarszczki u dołu są niewytłumaczalne. Obie, ale ta pozioma to to jest już potwornie zmyślona. Tak to się może zachować rozciągnięta dzianina
3. Jeśli robisz oświetlenie zenitalne, to listwa na naramienniku powinna być rozświetlona na czubku (chyba). I to samo zauważyłam z przodu na listwie naramiennika, też góra bezpośrednio powinna być oświetlona, a nie przyciemniona. Może te uwagi wynikają z tego, że nie bardzo wiem, czy ten pancerz traktować jako że jest z połyskiem, czy jak pół na pół. Bo jak z połyskiem to powinny być zasady jak na NMM i więcej rozblasków a jak ten II to zasady zenitalne.
4. srebrny NMM namalowałeś jak zenitalne - tak samo jak pierdółki o których wspomniał Hash. I to nie jest już kwestia staranności
Czyli światło powinno pojawiać się ku dołowi a nie tak jak namalowałeś. No chyba, że jest oświetlenie od dołu tak jak na pupie 
O kolorach nic nie wspomnę bo sama dopiero uczę się wzbogacać kolor różnymi barwami, ale radzę Tobie o tym jednak trochę poczytać. Tu przytakuję Kuczkowi i Illusionripowi
Jeśli chcesz mieć żal to do Hasha
bo mnie tu nie było ...
Gdzie jesteście jak wrzucam swoje prace
Szary chyba masz problemy z przyjęciem uwagSzary wrote:A takie detale jak czaszeczki potraktowalem poki co po macoszemu, ale faktem jest, ze troche bez pomyslu takze. Nie lubie takich ***:)
Ale mimo iż do tej pory wszystkich spławiałeś i się tłumaczyłeś zdjęciem albo chociażby powyższym stwierdzeniem "po macoszemu"
Zgadzam się w pełni z moimi przemówcami
Wydaje mi się jak tak patrzę na ten model, że kompletnie pogubiłeś się z tym oświetleniem
Click to see full-sized image1. Tam gdzie powinien być cień tam jest światło? Oświetliłeś to od dołu? Tylko tak umiem sobie wyobrazić te fałdy
2. Zmarszczki u dołu są niewytłumaczalne. Obie, ale ta pozioma to to jest już potwornie zmyślona. Tak to się może zachować rozciągnięta dzianina
3. Jeśli robisz oświetlenie zenitalne, to listwa na naramienniku powinna być rozświetlona na czubku (chyba). I to samo zauważyłam z przodu na listwie naramiennika, też góra bezpośrednio powinna być oświetlona, a nie przyciemniona. Może te uwagi wynikają z tego, że nie bardzo wiem, czy ten pancerz traktować jako że jest z połyskiem, czy jak pół na pół. Bo jak z połyskiem to powinny być zasady jak na NMM i więcej rozblasków a jak ten II to zasady zenitalne.
4. srebrny NMM namalowałeś jak zenitalne - tak samo jak pierdółki o których wspomniał Hash. I to nie jest już kwestia staranności
O kolorach nic nie wspomnę bo sama dopiero uczę się wzbogacać kolor różnymi barwami, ale radzę Tobie o tym jednak trochę poczytać. Tu przytakuję Kuczkowi i Illusionripowi
Jeśli chcesz mieć żal to do Hasha
-
CUKIERas
Pytacie mnie ino czemu ta zima sroższa, okrutnie mroźna? Czemu wilcy jak same diabelne pomioty po lasach grasują w wielkiej liczbie? Oto, powiadam wam idzie ten, co niczym lawina niszczy wszystko po drodze, kraj za nim pustoszeje, morze krwi spod stóp jego tryska, ogień gore. Nadciąga mściciel, co tych co źle na swych figurkach bliki rozmieszczają w czeluść przepędzi Et apprehendas draconem, serpentem antiquum, qui est diabolus et satanas, ac ligatum mittas in abbysum, ut non seducat amplius genetes -biada nam biada maluczkim malarskim nieukom
ps. PAX CHRZEŚCIJANY
ps. PAX CHRZEŚCIJANY
-
alvarezwawa
-
hashmallum