[PL] Galeria Gildora

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Rentall

Re: [PL] Galeria Gildora

Post by Rentall »

moim zdaniem na nastepnych figurkach powinienes cos zrobic z tymi rozmytymi kolorami, nie wiem potrenowac starrannosc, ponakladac rozjasnienia warstwami, tak zeby je bylo widac, ale zeby to bylo czytelne i estetyczne. Moim zdaniem za szybko chcesz skonczyc figurke i dlatego takie pomazane kolory wychodza. Moze sie nie znam, ale takie jest moje zdanie.
Oddzial razem na stole pewnie prezentuje sie fajnie, ale kazda figurka z osobna chyba troche gorzej..
Podstawki maja fajne ! (bez tych plackow )
spodnie piechurów mi sie podobaja i te czerwone paski na klacie u tego srodkowego w zbiorczej fotce !
na podstawce u jednego koniarza sa te elementy na przednich kopytach, ktore przymocowuja konia do podstawki. Taki co nie wiaodomo czy to trawa czy jakis korzen.. Zrobil bym to w ciemniejszych kolorach zeby pasowało do trawki statycznej ktora na podstawkach juz sie znajduje
Mam nadzieje ze klient bedzie zadowolony :D
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Dla wyjaśnienia - tych 2 na osobnych fotkach to miał być poziom 3, czyli "charakterowy". Pozostali (grupki) to 2, czyli "porządny tabletop"....
Ci indywidualni powinni wyglądać lepiej niż członkowie grupek.

Więcej - potem. Bo teraz mam zajob :pale:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

oni cały czas stoja i ugniatają nogami jakieś bordowe G... Błoto :roll:
model nr 1 :
twarz ..
odział - chłopaki nadal sie chwieją .. - ja wiem że święta i wiatr wieje ale ..
koniarze - biały kuń dobry brązowy tak sobie (też ugniatają jakieś bordowe cuś ...)
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

No, dzień w pracy był intyensywny, ale po pracy przysiadłem i żeby obrazowo pokazać gdzie są problemy - proszę bardzo:

ImageClick to see full-sized image
-- Mahoń

Image

Rentall

Post by Rentall »

Mahon, brawo! Ja wogole nie zauwazylem tych wszystkich niedomalowan, pewnie z 2 powodow:
1. Nie przygladałem sie az tak szczegołowo,
2.Gdybym sie przygladał to i tak ciezko by mi bylo to wszystko zauwazyc w tych chaotycznych i rozmazanych kolorach
Gildor... mozesz to odebrac tak ze sie na Ciebie uwzielismy, ale tak nie jest ! Po prostu staramy sie wskazac Tobie drzwi, a czy przez nie przejdziesz to Twoja decyzja, jak narazie stoisz przed nimi. Jedno Ci moge powiedziec na pewno... nie mozesz robic takich niedoróbek, zwłaszcza dla klientów. Postaw sie na jego miejscu, płaci okreslone pieniadze, czesto nie małe, a dostaje figurke gdzie jest 8 niedomalowan w roznych miejscach. Ja bym sie wsciekł, bo przeciez zapłaciłem to oczekuje. To raz, a dwa to wyrabiasz sobie opinie, ktora gdzies juz tam jest na temat Twoich figurek i Ciebie. Facet pojedzie na turniej, czy zagra ze znajomymi i na pewno bys chcial zeby to wygladało tak:
-Siema chłopaki, wyciagamy figurki na stół i gramy !
-E... Roman pokaz te figurki... Swietne !! Kto Ci je malował ? Daj namiary na tego malarza, bo tez chce zeby mi cos pomalował !
Musisz to tez brac pod uwage, bo to ze pomalujesz figsy, zapakujesz i poslesz w swiat i stwierdzisz, ze- No! wreszcie skonczyłem, dobrze ze juz to wysłałem i nie chce miec z tym nic wspolnego. Fakt, Ty juz nie masz, ale ma Twoj klient.
Trzymam kciuki zebys przeszedł przez te drzwi zwane schludnoscia i dokladnoscia, bo zrobiłes fajne postepy, doszedłes juz do tego miejsca w swoim malowaniu i szkoda zebys stał w miejscu przez niechlujstwo czy tez niedokladnosc.
Pozdro :)
maciejrusztyn

Post by maciejrusztyn »

Rentall ma 100% racji nie ma sie co zalamywac i plakac nad rozlanym mlekiem tylko podnieśc głowe do góry i brac sie do roboty:) Kolejne prace na pewno będą lepsze :wink:
pozdrawiam:)
Gildor

Post by Gildor »

Co jest złego w czerwonych klamrach?
Co do wsiadającego ziomka to na nogawce ma odprysk.

Hmm to może ja bym ich poprawił,hm? :whistle:
Dużo tego wyszło na tych fotkach...
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Rentall wrote:Mahon, brawo! Ja wogole nie zauwazylem tych wszystkich niedomalowan, pewnie z 2 powodow:
1. Nie przygladałem sie az tak szczegołowo
Ja z kolei widziałem na żywo, co nieco ułatwia ocenę. Tam, gdzie metal przebija spomiędzy pomalowanych części - niestety rzuca się to w oczy (bo błyszczy).
Niektóre rzeczy wytknął właściciel figurek.
Niektóre - ludzie na forum.

Dla uczciwości powiedzmy sobie jedno: te figurki są mniejsze od warhammerowych (podstawki to kwadraty 25mm) ale nie aż tak małe, żeby u konia zamalować oko.

Co mnie dziwi, to fakt, że jak się przyjrzeć krawędziom podstawek to nawet tam farba nie jest położona równo i gładko. Widać wiele otarć i przebijającego podkładu lub żywicy...
Taka niestaranność psuje cały obraz...
Rentall wrote:2.Gdybym sie przygladał to i tak ciezko by mi bylo to wszystko zauwazyc w tych chaotycznych i rozmazanych kolorach
Ja mam bardzo podobne wrażenie. Wydaje mi się, że więcej zyskuje model pomalowany prosto ale starannie, niż wymyślnie ale niestarannie i nieczytelnie. Dlatego cały czas ci powtarzam, że popracuj nad płaskim, ale dobrze kryjącym, prostym ale czytelnym malowaniem. Odpuść na jakiś czas laserunki i wróć do podstaw. Lekcję 3 masz zaliczoną, ale ciągle zaległe 1 i 2...
Rentall wrote:Gildor... mozesz to odebrac tak ze sie na Ciebie uwzielismy, ale tak nie jest ! Po prostu staramy sie wskazac Tobie drzwi, a czy przez nie przejdziesz to Twoja decyzja, jak narazie stoisz przed nimi.
Tu najpierw chciałbym zadać jedno pytanie Gildorowi. I oczywiście bez urazy, raczej z troski, żeby czasem nie oskarżać cię niepotrzebnie...
Czy ty chłopie nie masz bardzo słabego wzroku? Być może te niedoróbki wynikają z tego, że ty po prostu tego nie widzisz? Może masz problem z rozróżnianiem barw? Może nieostro widzisz i przez to nie rozumiesz o co nam chodzi, kiedy tłumaczymy ci pewne rzeczy?

A teraz to, co powiedział Rentall: Nie puściłem tych fotek żeby ci dokuczyć, tylko po to, żeby ci pokazać o czym cały czas ci powtarzam, a ty zdajesz się tego nie rozumieć albo celowo odrzucać... Być może dopiero powiększenia ukażą ci dlaczego takie malowanie nie jest najefektowniejsze. To wygląda jakbyś malował akwarelami, które nie dość, że nie kryją prawidłowo, to jeszcze ci się rozpłynęły po modelach. Może gdyby figurki miały 15-20cm to byłaby to wystarczająca precyzja. Niestety przy 2,5-3cm nie wystarcza....

@Gildor - nie, poprawi ich Ania. Co jest złego w czerwonych klamrach? To, że się zlewają i wyglądają jak przeoczone, a nie pomalowane. Poza tym o ile wiem, to nie powinny być czerwone, tak jak szef nie powinien być w piżamiastych pasiakach. Po tym, jak ludzie starają się pomóc ci konkretnymi komentarzami, mógłbyś przynajmniej odpowiedzieć dlaczego wmawiasz Maru, że stoją prosto skoro nie stoją. Dlaczego ubrudzili sobie spodnie tymi krowimi plackami w których stoją (i które nie pasują kolorystycznie do podstawek), dlaczego tak niechlujnie pomalowałeś lampasy na tych "lepszych" modelach a lepiej na "gorszych". Jak mogłeś przepuścić tyle niedomalowań.... Zamiast skupiać się na niepotrzebnych glaze'ach było trzeba pomalować prosto a starannie.
No i wiesz, podziękowanie za komentarze byłoby miłym gestem po tym jak ludzie poświęcają swój czas żeby pomóc ci się rozwijać... :curtain:
-- Mahoń

Image

Gildor

Post by Gildor »

Czy ty chłopie nie masz bardzo słabego wzroku?
Nie.
A teraz to, co powiedział Rentall: Nie puściłem tych fotek żeby ci dokuczyć
wiem przecież :wink:
Lekcję 3 masz zaliczoną, ale ciągle zaległe 1 i 2..
noo :roll: Zawsze chciałem do czegoś dojść jak najszybciej...

o tym, jak ludzie starają się pomóc ci konkretnymi komentarzami, mógłbyś przynajmniej odpowiedzieć dlaczego wmawiasz Maru, że stoją prosto skoro nie stoją.
Do 90stopni im daleko ale jak patrzy się z góry to tego nie widać tak jak na fotkach(przynajmniej mi to nie przeszkadzało).
dlaczego tak niechlujnie pomalowałeś lampasy na tych "lepszych" modelach a lepiej na "gorszych".
Tych słabszych malowałem wcześniej. Może to nie jest wytłumaczenie ale po prostu poświęciłem im mniej czasu...
@Gildor - nie, poprawi ich Ania.
A nie mogę ja tego zrobić? Chociaż bym się poprawił.
No i wiesz, podziękowanie za komentarze byłoby miłym gestem po tym jak ludzie poświęcają swój czas żeby pomóc ci się rozwijać... :curtain:
Zawsze piszę " z góry dzięki za odzew" itp, teraz jakoś nie napisałem, sory.
Oczywiście wszystkim dziękuję za każde słowo wypowiedziane w tym temacie.
Last edited by Gildor on 29 Apr 2010, o 22:27, edited 1 time in total.
Image
Rentall

Post by Rentall »

cierpliwosc jest cnota
Post Reply