[PL] Dyskusje o fotografowaniu i aparatach

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Re: [PL] Dyskusje o fotografowaniu i aparatach

Post by Slawol »

Witaj Adasko na forum! :)

Maru często się rozpędza, ale nie zawsze go wtedy klawiatura słucha, zwłaszcza w nocy właśnie coś Mu się "kica" - mi też zresztą :bonk:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Adasko

Post by Adasko »

To ja mam jeszcze takie pytanie - używam lustrzanki canona z (kitowym) obiektywem 18-55 3,5-5,6, który jak wiadomo do najszczęśliwszych nie należy. Nie planuje też kupować innego, ponieważ ceny obiektywów znacznie przekraczają moje zapotrzebowanie (i przede wszystkim umiejętność obsługi sprzętu fotograficznego :) ).
Od jakiegoś czasu myślę nad jakimś "ulepszeniem" pomagającym w robieniu zdjęć figurek. Rozwiązania które przychodzą mi do głowy to:
- pierścień odwrotnego mocowania
- tulejka
- soczewka powiększająca (choć to akurat wydaje mi się najgorszym pomysłem - nie ufam taniej optyce, a na tą drogą szkoda mi pieniędzy :mrgreen: )

Czy któreś z wyżej wymienionych rzeczywiście daje jakieś rezultaty? A może jest jeszcze jakaś inna tajemna technika o której nie słyszałem?
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

- pierścień odwrotnego mocowania
- tulejka
- soczewka powiększająca
to tak :
soczewka powiększająca: mam ale do ludków to sie to nie nadaje - tym sie owady cyka i kwiatki bo ma straszny efekt zniekształcenia soczewkowego (niby można sobie kupić x4 i celować w centrum i liczyć że obraz się nie zawinie .... ale ja wole liczyć gwiazdy na niebie ... )

- tulejka ... jaka tulejka bo napisałeś dość nie konkretnie ... bo rodzai tulejek jest tyle że to bajka .. poza tym w większości służą do mocowania czegoś na czymś (np: 2 obiektywów jednego normalnie a potem tulejka "5" i odwróconego ... wychodzi wtedy ultra macro - do ludków się nie nadaje ale np oko muchy można zrobić pełno ekranowo :P)

- pierścień odwrotnego mocowania to zamienia ci twój obiektyw z AF na Macro z manualem ... i z wszystkimi funkcjami na pierścieniach obiektywu działającymi odwrotnie ...

zapewne wiec chodzi ci o pierścień

ma to pewną wadę obiektyw od razu staje sie ciemny bo jest napylony odwrotnie (ale to akurat nie za duży problem .. bo canony nie "akcentują" żadnego koloru jakoś tam szczególnie i potem niema problemu z korekcja . bo nie robi się wszystko czerwone )

acha - trzeba bardzo uważać by sobie nie "spalcować obiektywu ... jak już pisałem jest napylony odwrotnie ... i warstwa ochronna jest dokładnie po drugiej stronie przy montowaniu odwrotnym

- można sobie dokupić filtr UV i za pomocą kolejnego pierścienia zamontować sobie na odwróconym obiektywie w celu ochronnym

o a tak w ogóle witam na forum :)

a i ważne jaki masz ten obiektyw - gwint ?? może 52 ?? (to by bardzo ułatwiło :P )

Edit:
a napisałem że zazwyczaj trzeba mieć 2 obiektywy ?? ... (no trzeba czymś ta ostrość łapać co nie ??) ten drugi to często Helios za 40 zł - tani jasny i w 100% manualny (i to jego montuje się odwrotnie)

Edit :
i nie kupuj najtańszego !! bo ci porysuje gwint w aparacie ... (taki od 25 i więcej)

Edit:
nie wiem ile kasy chcesz wydać ale jeśli masz około 200 ~250 zł do wydania to bym sie w to nie bawił i kupił po prostu manualny obiektyw Macro ... nawet może być od innego aparatu (np Zenit ) i wtedy kupujesz konwerter mocowana (co by to móc w ogóle przykręcić do body Cannona ) (20 zł ) i stary manualny macro np HELIOS/INDUSTAR/Tamron .. czy cuś innego oldschulowego :P i masz efekt 100% lepszy niż motanie się z odwrotnym mocowaniem (bo tam złapać ostrość to jest sztuka )

no chyba tym razem nic nie zapomniałem
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

z tego co pamiętam to chyba kitowe canony to 58mm. a którego konkretnie masz I, II, czy nowego IS? ja ostatnio kupiłem ISa i muszę powiedzieć że jak na kita to jest naprawdę udany :)

a co do heliosa to chyba jeszcze mam swojego :) jakbym sobie dokupił konwerter to miałbym fajną stałkę :mrgreen:
muszę tylko sprawdzić czy rzeczywiście mam go jeszcze w szafce :twisted:

EDIT: @Maru - a próbowałeś ręcznie ustawiać ostrość na Canonie, w tym małym wizjerze? :pale:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

w Canonie nie ale w sonialku z 2004 i w Konica minolta z 2003 ... i jest to sztuka .. ale możliwa (wyświetlacz wygląda jak mini pudełko na zapałki) https://www.fotopolis.pl/obrazki/Z20_back.jpg
a przy odwróconym to idzie tak - helios przysłona 2 (chyba nie da rady 1 ) natomiast ten co nie odwrócony to na maxa
i wtedy łapie ostrość na około 4 cm od obiektywu (a i musi być max zoom .. jeśli jest)
możesz przyłożyć "ręcznie" jeden do drugiego i sprawdzić :) - tak też działa ale nie wygodnie
przy tych 4 Cm to ci złapie AF na 4 cm .... natomiast inne odległości to ręcznie ... i jest to kutkę magiczne jak testowałem z tym Z20 to np 10 cm łapał na nieskończoności ale już 12 cm łapał na 4 m ... :lol:

58 mm ma jedną wadę - większość taniego stuffu jest na 52 mm
(e co tam optyka macro 52 mm 200zł .. + 20 mocowanie na canona +10 na pierścień 58 > 52 :P)
i robisz fotki jak Zenitem na manualu :bonk:
Last edited by Maru on 10 May 2010, o 12:10, edited 1 time in total.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Coś czuję, że łapanie ostrości przeprowadzę "z miarką"... albo będę robić dużo klatek.
Już myślałem o zamówieniu lepszej matówki, ktoś kiedyś dorabiał takie do canonów, ale pomysł upadł i mi przeszło ;)
-- Mahoń

Image

Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

a upek :
sprawdziłem coś
pierścienie mocowania M42 które maja "potwierdzenie ostrości" są dostępne do wszystkich marek i kosztują 100 ~150 zł - wtedy ostrzymy ręcznie ale aparat daje znać kiedy jest ostro :)
.... a można kupić np: Carl Zeiss Jena Tessar
Już myślałem o zamówieniu lepszej matówki, ktoś kiedyś dorabiał takie do canonów, ale pomysł upadł i mi przeszło
WoW :WOW:

mnie tydzień zajęło by mi się odechciało brać za Zenita starego ... po prostu rozwaliło mnie wywoływanie kliszy ... najbliższy zakład który to robi jest bardzo daleko ... a ja gdzieś zapodziałem wszystko co potrzebne by to samemu zrobić ... i tak by mi sie nie chciało

o właśnie odkryłem zabawne "świństwo"
można kupić do Canona obiektyw Pentaxa i zamocować go pierścieniem tak by działa z wszystkimi funkcjami - a to po to że jak kupujemy nie kitowo tylko odzielnie Body i optyka to po prostu Pentax Kitowy "za tzw Grosze" będzie miał znaczne lepszą optykę od Canona
(to takie info dla tych co nie kupują w supermarketach )
Last edited by Maru on 10 May 2010, o 12:54, edited 1 time in total.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Widziałem kiedyś na allegro. Dokładnie tak - ostrzysz ręcznie, ale potwierdza ostrość. Tylko słyszałem wtedy cuda o tym jak ludziom porobiło zwarcia i się trochę zniechęciłem. Ale może plan nie jest taki znowu zły?
-- Mahoń

Image

Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

nie wiem .... a zwarcia mogło porobić od nieumiejętnego zamocowania od tego to można mieć zwarcie w aparacie nawet bez bajerów ..
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

no nic, mając jakieś szkiełka w domu na M42 szkoda je kisić w szafie...
-- Mahoń

Image

Post Reply