[PL] 1 2 3... proba pedzla

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla

Post by Slawol »

Wymyślanie historyjki do modelu jest zawsze dobrą zabawą :bonk:

Osobiście też nie widzę tutaj ani błota, ani rdzy, ani innego brudzingu. Ale krew to już inna sprawa... :twisted:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Marta

Post by Marta »

Ide chociaz w dobrym kierunku z tym swiatlem?
Oczywiscie same swiece i plomienie nie sa jeszcze zrobione.

ImageClick to see full-sized image

C&C jak zwykle mile widziane

m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Moim zdaniem idzie nieźle. Ale wiesz co... Ja tak sobie myślę, że OSL od świeczek dobrze by było zacząć od zrobienia najpierw płomieni, a potem dodania efektu od nich... :think:

Rozumiesz - wtedy możesz sobie rozjaśniać do konkretnego momentu, a tak masz jeszcze blade świeczki i martwe płomyki, więc nie bardzo wiadomo, czy podłoga jest już już, czy jeszcze trochę... Myślę, że mimo wszystko jeszcze jaśniej by się przydało na podłodze, a na pewno bardziej żółto (nawet blado-żółto), niż brązowo.

A tutaj kilka fotek do pomocy - różne oświetlenie zew., no i szukałem przede wszystkim z podłożem jakimś, żeby było widać efekt. Mam nadzieję, że to pomoże... Zdjęcie nr 3 od góry może być wzorem:

Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

no właśnie krew mi też chodziła po głowie. ale nie tak jak to zwykle ja robiłem (czyli cały model umazany), ale delikatnie - jakby przypadkiem przydepnął skrwawionego wroga, którego właśnie dziabnął szpadą. mógłby zostawiać taki krwawy odcisk buta, czy coś...

ale w żadnym przypadku brud, błoto czy rdza. :P
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
dead

Post by dead »

nie wiem czy inni sie ze mna zgodza ale dla mnie musisz ukierunkowac cien od swieczek i wyeliminowac te "kolka" przy ich podstawach (za mocne imo). jak juz sie pojawia plomienie i wykonczenia swieczek to pewnie bedziemy sie rozwodzic na temat koloru rzucanego swiatla. To taka drobna uwaga.

Ten pomysl Mahonia z krwawym sladem od buta jest bdb (ale ja jako emerytowany wampir lubie krew :P).
Rentall

Post by Rentall »

zauwaz, ze na fotkach, ktore przedstawil Sławol, wiele swieczek daje mocne swiatło, moim zdaniem to swiatło na podłodze jest zdecydowanie za słabe, poszedlbym w bardziej zołte zaakcentowanie. Oraz musisz pamietac o odpowiednim oswietleniu swieczek, ktore nie swiecą, ale pada na nie swiatło ze swieczek swiecących.
Tak jak mowi Dead, te kółka rownież sa nie naturlane moim zdaniem. Wyobraz sobie jedną swieczkę w pokoju... wtedy to kółko jest jak najbardziej na miejscu, ale kiedy masz kilka swieczek koło siebie, to kołko jest oswietlne przez swieczkę obok, a co za tym idzie znika.

Mysle ze strzeliłas sobie troche w kolano rozmieszczeniem swieczek palących się i nie palących się. Zrobił bym to dokładnie na odwrót.
Swieczki, które sie palą ustawiłbym bliżej srodka schodów, a swieczki, które nie połona na obrzezach. Wtedy na tych zgaszonych mozna by ładnie wymalować cień, który byłby powodowany tymi palącymi sie. Nogi figurki były by mocniej oswietlone, a co za tym idzie klimat scenki byłby bardzo mocny.

Mam nadzieje ze nie namieszałem Ci w głowie i Twojej koncepcji ;)
Marta

Post by Marta »

Hehe, Rentall, w kolano to ja sobie strzelilam robiac plomienie w ogole;p Na poczatku wszystkie swieczki mialy byc zgaszone, bo nie sadzilam ze udzwigne temat OSL. Nadal mam co do tego watpliwosci szczerze mowiac. A swieczki plonace sa na obrzerzach, zeby wlasnie mniej wplywaly na ludzika w srodku. Zobaczymy zreszta jak to wszystko wyjdzie razem. Ja osobiscie jestem pelna obaw.

m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Rentall

Post by Rentall »

tak myslalem, ze rozstawienie plonoących po bokach było celowe, kiedys trzeba zacząc dzwigać takie ciezkie tematy jak osl na całej podstawce, ja nie jestem na to gotowy, ale za Ciebie trzymam kciuki !
dead

Post by dead »

ja bym jeszcze kilka wewnetrznych "zapalil" (ofc rozumiem ze knoty okopcisz? przy tych zgaszonych?) a to dlatego bo tak dziwnie to wyglada ze sie "pala w szeregu".
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

dasz radę, Marta, tylko będzie cię to kosztować sporo zdrowia.
teraz to jeszcze bardzo nieśmiało wygląda. zbyt nieśmiało.
w zasadzie jedyne dwie opcje jakie widzę to:

- pomalować całość sceny na czarno i dołożyć odrobinę przesadzone rozświetlenia od świeczek
albo
-pomalować całą pracę w ciepłe ale ciemne barwy, prawie monochromatycznie (tak jak wygląda świat w słabym świetle świec) i mocniej podświetlić tylko tam gdzie światło świec może rozświetlać (no, oczywiście trochę przesadzając)

oba warianty wymagają trochę odwagi w malowaniu, ale efekt może być powalający. i nie wymaga super techniki, tylko niezniechęcania się do nietypowego malowania.
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Post Reply