[Pl] Zardzewialy Eljot
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
-
Eljot
Ja juz ich troche znam i wiem ze moze to sie zle skonczyc...
A co do twojego pytania Zahor - ja odlewam klocki tylko z gipsu. Nie mam warunkow na uzywanie zywicy. Drugim powodem jest latwosc dalszej obrobki. Ja najlepiej czuje sie w klimatach ruin. Potrzebuje zatem zniszczonych kamieni. Klocek z gipsu moge latwo pokruszyc i uzyskac efekt zblizony do naturalnego. Zywica tego mi nie gwarantuje. Formy zalewam gipsem w pokoju w ktorym przebywam i nie przeszkadza mi zaden zapach ani toksyczne opary. A w cenie gipsu nie ma chyba zywicy, ktora by sie nadawala do tego typu praktyk w zamknietym pomieszczeniu.
Jedyna wada klocka gipsowego w porownaniu z takim odlanym z zywicy to jego waga... ale z drugiej strony makiety tak latwo nie przesuwaja sie po stole podczas gry
A co do twojego pytania Zahor - ja odlewam klocki tylko z gipsu. Nie mam warunkow na uzywanie zywicy. Drugim powodem jest latwosc dalszej obrobki. Ja najlepiej czuje sie w klimatach ruin. Potrzebuje zatem zniszczonych kamieni. Klocek z gipsu moge latwo pokruszyc i uzyskac efekt zblizony do naturalnego. Zywica tego mi nie gwarantuje. Formy zalewam gipsem w pokoju w ktorym przebywam i nie przeszkadza mi zaden zapach ani toksyczne opary. A w cenie gipsu nie ma chyba zywicy, ktora by sie nadawala do tego typu praktyk w zamknietym pomieszczeniu.
Jedyna wada klocka gipsowego w porownaniu z takim odlanym z zywicy to jego waga... ale z drugiej strony makiety tak latwo nie przesuwaja sie po stole podczas gry
Za gipsem przemawiają pozytywnie następujące rzeczy: cena, dostępność, bezwonność, łatwość przygotowania, obróbka gotowego odlewu, łatwość malowania. Negatywnie - waga i wytrzymałość mechaniczna. Dla początkującego - powstawania pęcherzy.
Plusy żywicy to stosunek wytrzymałości mechanicznej do wagi, lepsze odpowietrzanie. Pozostałe cechy - same minusy. W swoim czasie odlałem 10 kg klocków żywicznych i więcej mnie do tego już nie ciągnie.
Osobna sprawa to chemiczne starzenie form silikonowych wynikające z reakcji z żywicą. W przypadku gipsu takie ryzyko nie występuje.
Drogi Zahorku, z form Hirsta korzystamy od pięciu lat, więc nie jest to dla nas żadna nowość - po prostu widziałeś na Bazylu zupełnie inny typ makiet, wykonany z gotowych modułów + scratchbuild.
Plusy żywicy to stosunek wytrzymałości mechanicznej do wagi, lepsze odpowietrzanie. Pozostałe cechy - same minusy. W swoim czasie odlałem 10 kg klocków żywicznych i więcej mnie do tego już nie ciągnie.
Osobna sprawa to chemiczne starzenie form silikonowych wynikające z reakcji z żywicą. W przypadku gipsu takie ryzyko nie występuje.
Drogi Zahorku, z form Hirsta korzystamy od pięciu lat, więc nie jest to dla nas żadna nowość - po prostu widziałeś na Bazylu zupełnie inny typ makiet, wykonany z gotowych modułów + scratchbuild.
► JAMA: masy, farby, narzędzia, figurki, książki i sto innych cudności dla modelarzy
[Pl] Zardzewialy Eljot
Ja cię kręcę! Prezesem jestem!mahon wrote:mi dwa razy takich rzeczy nie mówić...
@Nameless, widzę, że się dobrze rozumiemy, ale zauważ, że jest napisane "Pisulstwa" - nie "WIELKIAmałaWIELKAulstwa"
No to teraz Kochane Robaczki, strzeżcie się
Eeee... No tak... Rozpędziłem się lekko - jako Pędzelkowiec mogę Ci zaproponować co najwyżej pół Box of Brushes, ale bez konia już... Twoje pole by się powiększyło za to
A tak to kicha, Admin w takim razie jeszcze porządzi sobie
A mnie się podoba ranga, niech mnie spisują gdzie chcą
Albo PisuardessaAna wrote:no pewnie, że trzeba zmienić, bo przecież odmieniając na "pisuarczykowie" jest
@Vazhyl - żeby nie uciec całkowicie od tematu, to powiem, że każde fotki i stadia malarskie i modelarskie danego modelu są tu mile widziane, co najwyżej ktoś powie: "na razie OK, mało się dzieje, czekam na postępy"
Ale dobrze jest wtedy, gdy forum "żyje" i coś się dzieje, naprawdę
RE: Re: [Pl] Zardzewialy Eljot
@Nameless -
czy zatem pozycja Prezesa Klubu Spammerow bylaby dla naszego Slawola wystarczajaco godna i nie hanbiaca?
patrzac na to w jakim kierunku zmierza ten temat jestem za 
Stop competing with others. Start competing with yourself.

-
Nameless
- The Better Choice

@Mahon - to spytaj szacownego Prezesa 
@Eljot - zostaniesz przy pigmentach? jak ci sie widzi praca z nimi? lepsze efekty i latwiejsze uzycie czy wrecz przeciwnie?
@Eljot - zostaniesz przy pigmentach? jak ci sie widzi praca z nimi? lepsze efekty i latwiejsze uzycie czy wrecz przeciwnie?
[Pl] Zardzewialy Eljot
Czuję się wywołany do tablicy, więc zareaguję
Nie byłoby to hańbiące, ale również zobowiązujące, więc nie wiem, czy wyszłoby to Wam na dobre
Obstaję przy obecnej randze, jako że więcej chyba piszę jednak na temat
Postaram się, żeby ostatni, źle kojarzący się człon tytułu/stanowiska nie wpłynął na moją osobowość i nie sprowadził mnie na złą drogę "tylko gadania, z którego niewiele wynika" 
Koniec OT z mojej strony
Nie byłoby to hańbiące, ale również zobowiązujące, więc nie wiem, czy wyszłoby to Wam na dobre
Koniec OT z mojej strony
-
Eljot
Re: RE: Re: [Pl] Zardzewialy Eljot
Jestem bardzo zadowolony z pigmentu jaki zakupiłem. Nie wiem czy mogę napisać gdzie i jaki... ale i tak większość się domyśla, że w sklepie internetowym o nazwie zaczynającej się na literkę J...Nameless wrote:
Efekt lepszy, praca również - duże ułatwienie, ale wymaga wprawy i doświadczenia. Dopiero się uczę... mam nadzieję, że dopiorę spodnie
Najlepsze jest to, że mogę pigmentu używać zarówno w postaci proszku jak i dodawać do farb. No i wydajność duża. Trzy niewielkie szczypty pigmentu i mam rdze na 8 makietach, spodniach, biurku i ręczniku. Farby natomiast wymalowałbym chyba z połowę jak nie więcej buteleczki. Z czasem zaopatrzę się w kilka innych pigmentów.