[PL] WARSZTAT SZAREGO

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Re: [PL] WARSZTAT SZAREGO

Post by Ana »

Heh Dla mnie to jak druga skóra tego modelu.
Wygląda mi na skacowanego bawidamka - taki Maleńczuk w wydaniu fantasy :mrgreen:
Do szczęścia brakuje mi peyyyyyygejowskiego freehandu na kropierzu :bonk:
-- Ańa

Image
Renaw

Post by Renaw »

Według mnie twarz jest bardzo chorobliwie szaleńcza...facet zwymiotował i oszalał lub oszalał że go na wymioty wzieło...swietna! :clap:
Popił na balu, bo jak widać po stroju był z PEWNOSCIĄ na sredniowiecznej imprezce. Wsiadł po pijaku na konia i ruszył podśpiewując. Troszkę wytrzęsło go na tym rumaku i biedak puścił ...to co miał w środku. Starał się ale nie wytrzymał...jednak konia się trzyma i goni widmo tatarzyna :)
Ale go tamtejsza drogówka zatrzyma :)

To co skończone wygląda fajnie... :)
Cylian

Post by Cylian »

Mi tej chorobliwie szaleńczej twarzy brakuje tylko chorobliwie szaleńczych oczu... Teraz wygląda, jak już inni pisali na martwą. Ale to tylko moje widzimisie :roll: . Może moje poglądy zmnienią sie w trakcie malowania.
Po za tym bardzo podoba mi się układ czerń + złoto na zbroi! :D

Pozdrawiam
kacpero

Post by kacpero »

dla mnie rowniez wyglada na truposza a nie szalenca..
ale malowanie zapowiada sie fajnie :dance:
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Szary

Post by Szary »

Wow, jaka dyskusja wybuchła :) Postaram się ją podtrzymać, wrzucając updaty.
Zdradzę jedynie, że model będzie w konwencji szaleńca-geja-groteski-masonerii-baroku...

Ale więcej pokażą zdjęcia, już niebawem. Dzięki za komentarze!
Szary

Image
Szary

Post by Szary »

Prace nad Mariuszem trwają. A tymczasem dzięki uprzejmości Mahonia ;), udało mi się skończyć elfiego bohatera do D&D.
Paletę kolorów wybrałem dość tradycyjną dla szlachetnych elfów. Zdecydowałem się na NMM, bo model miał być pomalowany w nawiązaniu do stylu malarskiego Demon_Colora.
To pierwszy model, który od początku do końca zrobiłem przy użyciu pędzli Winsora nr 7. I jestem całkiem zadowolony, z tego jak cienkie linie można nimi poprowadzić ;)

Dla zainteresowanych wrzucam dwie fotki dla porównania:

ImageClick to see full-sized image
ImageClick to see full-sized image
Szary

Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Wybacz Przemku, ale tym razem będę baaaaardzo krytyczny... :oops:

O co mi chodzi? O dobór kolorów... Ekhm, no... Niewiele mi tu pasuje do siebie... Aj aj aj...

- NMM zlewa się z włosami (albo odwrotnie),
- granatowa tarcza do niczego mi nie pasuje (no może do płaszcza), choć sama w sobie ładnie sie odcina od złota...,
- srebrny NMM wygląda dość... Szarawo, kamiennie, zwłaszcza zbroja (but jest niestaranny, a napierśnik ładnie wycieniowany), topór "tak sobie"...,
- kolczuga jakaś taka... Ni to złoto, ni to miedź, ale chodziło chyba o to, żeby się ze złotym NMM-em nie zlewało...,
- gemom też brakuje ostatniego rozjaśnienia, choć są ładne :) No i się nie błyszczą...
- niebieska wstęga/szarfa jest bardzo niestaranna...

Za mało błysku w NMM, serio... Brakuje ostatnich kresek moim zdaniem, zarówno w srebrnym, jak i złotym :( Poza tym napierśnik się błyszczy, jakby miał światło z jednej strony, gdzieś tam od góry z boku, a złoty NMM jest równomiernie "na kantach" rozjaśniony - u góry i na dole - chodzi mi o front figurki...

Ale są i plusy!

- trzonek topora,
- wewnętrzna, drewniana strona tarczy jest super!
- twarz jest piękna :clap:
- podstawka mi się bardzo podoba!
- ładny, równy freehand na tarczy, jak i na płaszczu :)
- cieniowanie fioletu też ładne

Technicznie jest ładnie, bardzo ładnie, bo naprawdę jesteś dobrym malarzem, ale sam dobór kolorów, odcienie... Naprawdę - moim zdaniem - no nie leżą... Nie wiem, czy to wymóg klienta, czy Twój pomysł, ale mi trochę jednak tym razem nie podchodzi ten schemat... Brakuje mi spójności i głównego jakiegoś takiego "tematu kolorystycznego", taki "zlepek barw"... :( A już rzeźba futra na plecach to gwóźdź do trumny, ale to nie Twoja wina. Wiem, że model jest oklepanym tematem, no ale... Ale... "coś tam" :mrgreen:

Wybacz taki ostry komentarz, ale ten model to jeden - w mojej opinii - z tych słabszych w Twoim dorobku... Dość nierówno pomalowany model, jedne elementy lepsze, inne - słabsze... Wiesz, wygląda mi to na model malowany częściowo na poziom 2/3, a częściowo na wyższy (oczywiście mając na uwadze Twój TT ;))... Widać w ilościach warstw, dokładności... Mówiąc wprost - do diabła, chciało Ci się każdą kosteczkę w NMM-ie cieniować, a zwykłych krawędzi wstążki nie mogłeś ładnie poprowadzić? No ejże! :D Chwalisz pędzle za cienkie kreski, jakie można nimi uzyskać... Przemek, no co Ty odstawiasz? I to jeszcze na tej niebieskiej wstążce, pod którą zaraz widać cieniutkie i równiutkie kreski z pętelką na płaszczu... KRWIII !!! :sniper:

Rozumiem, że to może i nie jest praca na full Twoich możliwości, no ale nawet w tych granicach nie wszystko jest "równo" potraktowane... A u malarza Twojego formatu to już zasługuje na OPR :D

Tylko się nie załamuj po moich słowach, no ale tym razem były mocniejsze - niestety, ale myślę, że gadka "jak facet z facetem" była tu potrzebna... ;)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

:shock:
Slawol strikes again :lol:

no wypunktowal cie dobrze, Szary, musisz przyznac. nie z wszystkimi uwagami sie zgodze, ale mysle ze wszystkie moje uwagi gdzies w jego poscie sa.
Image
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

dla mnie - w pyte :clap:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
kacper_gda

Post by kacper_gda »

Zdradzil bys jak malowales te fioletowe elemeny? :)
Post Reply