[PL] Konkurs Malarski 'Hussar 2010' - Warszawa 23.10.2010
Re: [PL] Konkurs Malarski 'Hussar 2010' - Warszawa 23.10.201
Ech, juz sie balem ze przespie ten konkurs! Dawno temu nie odwiedzalem strony na dluzej niz 10 sekund, ale to wina wakacji...teraz wroce do malowania, wiec mozecie liczyc na moj udzial i zgloszenie 2ch, moze nawet 3 prac...teraz tylko kupic modele i zebrac w sobie sile do roboty!

pamiętajcie, że ocenia się EFEKT wizualny - a na niego składa się także liczebność oddziału.
jeśli ktoś zgłosi fajną jednostkę 20 goblinów, a drugi tylko 3 gobliny, to wiadomo że tych 20 będzie wyglądać lepiej nawet przy pewnych drobnych niedociągnięciach, których tym 3 modelom nikt by nie odpuścił.
startując starajcie się wypaść jak najlepiej - kombinujcie, myślcie, konwertujcie, malujcie, tak żeby wasze prace zyskały uznanie sędziów.
i pamiętajcie, że jeśli przegracie w rywalizacji z malarzami, których umiejętności nie pozwoliły wam wygrać, to może rzeczywiście byli lepsi? może pora podejść, pogadać, dowiedzieć się czegoś nowego i spróbować ponownie za rok?
jestem przekonany że w mocno obłożonej kategorii nawet uzyskanie wyróżnienia (za zrobienie "first cuta") to spore osiągnięcie.
a lista kategorii jak już napisano jest wynikiem rozkładu prac w kategoriach w 2009r. na SoD. gdyby zgłoszono ze 20 armii, to na pewno ta kategoria się utrzymała.
jeśli tym razem będzie ich niespodziewany wysyp - kategoria może powrócić.
chodziło o to, żeby walka w kategoriach była ciekawa, a zwycięstwo coś oznaczało. a co to za sztuka wygrać brąz w kategorii gdzie są raptem 3 zgłoszenia?
jeśli ktoś zgłosi fajną jednostkę 20 goblinów, a drugi tylko 3 gobliny, to wiadomo że tych 20 będzie wyglądać lepiej nawet przy pewnych drobnych niedociągnięciach, których tym 3 modelom nikt by nie odpuścił.
startując starajcie się wypaść jak najlepiej - kombinujcie, myślcie, konwertujcie, malujcie, tak żeby wasze prace zyskały uznanie sędziów.
i pamiętajcie, że jeśli przegracie w rywalizacji z malarzami, których umiejętności nie pozwoliły wam wygrać, to może rzeczywiście byli lepsi? może pora podejść, pogadać, dowiedzieć się czegoś nowego i spróbować ponownie za rok?
jestem przekonany że w mocno obłożonej kategorii nawet uzyskanie wyróżnienia (za zrobienie "first cuta") to spore osiągnięcie.
a lista kategorii jak już napisano jest wynikiem rozkładu prac w kategoriach w 2009r. na SoD. gdyby zgłoszono ze 20 armii, to na pewno ta kategoria się utrzymała.
jeśli tym razem będzie ich niespodziewany wysyp - kategoria może powrócić.
chodziło o to, żeby walka w kategoriach była ciekawa, a zwycięstwo coś oznaczało. a co to za sztuka wygrać brąz w kategorii gdzie są raptem 3 zgłoszenia?
no no .. postaram sie tym razem nie "przespać" imprezy ... tylko nie wiem z czym sie na nia przywlec 
-
Mike
Kawaleria do jakiej kategorii wchodzi (człowiek na koniu/wilku/bloodcrusher)?
-
Nameless
- The Better Choice

3. Model duży:
3. Do kategorii kwalifikują się także modele kawaleryjskie, na motocyklach itp.
-
Mike
Nie myślę przez tą chorobę, wpatrywałem się w 3.1 i nie dziwie się czemu nie dostrzegłem. Dzięki 
A ja mam pytanie:
Praca skłądająca się ze stosunkowo małej podstawki, modelu trollo wielkościowego w skali 30mm i dodatkowego uciekającego małego ghulo podobnego dodatku wrzucicie mi do dioramy czy będzie mógł startować w large? Żeby jeszcze lepiej zobrazować, to chodzi o coś ala gigant i uciekający halfling na podstawce (często ludzie robili takie coś z GW'sowskiego zestawu Giant)
Skoro kwalifikują się całe pojazdy z kompletną obsługą to może i tego pana da się ulokować w large'u?
Praca skłądająca się ze stosunkowo małej podstawki, modelu trollo wielkościowego w skali 30mm i dodatkowego uciekającego małego ghulo podobnego dodatku wrzucicie mi do dioramy czy będzie mógł startować w large? Żeby jeszcze lepiej zobrazować, to chodzi o coś ala gigant i uciekający halfling na podstawce (często ludzie robili takie coś z GW'sowskiego zestawu Giant)
Skoro kwalifikują się całe pojazdy z kompletną obsługą to może i tego pana da się ulokować w large'u?
No to teraz zastanów się, czym jest model pojazdu z załogą, a czym model giganta z uciekającym halflingiemprzemo wrote:A ja mam pytanie:
Model z załogą to ekspozycja, a gigant z uciekającym halflingiem - historyjka. I to drugie - dla mnie na pewno - jest dioramą, bo coś opowiada. Załoga obok pojazdu, dowódca pali fajkę, a reszta pakuje amunicję na pakę - też diorama. Tak ja to rozumiem
A tak poza tym...
Ciekawa dyskusja się wywiązała. Sam nie mam nic przeciwko oddziałom w dioramie, nie wiem, jak to będzie z dużym modelem, ale rozumiem dobrze, skąd się taka postać regulaminu wzięła i zwyczajnie czekam na efekt
Poza tym poprzednie konkursy miały jedną poważną "wadę" - były ogłaszane trochę późno. Oczywiście to nie zarzut, tylko stwierdzenie faktu. Po GD było mału czasu na to, z kolei Słoneczniki do końca miały trochę namieszane z regulaminem i wciąż się coś zmieniało. Samo wpisowe (zniesione później) na starcie już zniechęcało ludzi i to też moim zdaniem miało wpływ na frekwencję. U mnie w konkursie kategoria "Armia" by nie przeszła z oczywistych względów
Dla wielu osób odległość i dojazd do Gorzowa okazały się problemem i ja o to oczywiście pretensji nie mam. Konkurs był ogłoszony dawno i było sporo czasu na pomalowanie czegokolwiek. Nigdy nie znajdzie się dokładnej przyczyny.
Myślę, że "Hussar" ma duże szanse powodzenia w tym roku, kategorie pewnie będą obłożone nieźle, myślę także, że będzie dość prac, by stworzyć w przyszłości oddzielne kategorie. Ocena czołgu i popiersia jest na pewno niecodzienna, ale skoro możliwa - proszę bardzo
Sam oczywiście postaram się zjawić, bo już mnie Janusz i Warsaw Team ścigają, więc nie wywinę się
Nie wiem, czy się ze mną zgodzicie, ale ja zauważyłem jedno:
Na SoD NIE BYŁO turnieju i była kategoria "Armia". Na Grey Seerze nie było "Armii", a było 200 armii na hali
Odnośnie nazw - myślę, że "Open" i "Duży model" to jednak nie to samo. Są mimo wszystko jakieś ograniczenia w tej drugiej kategorii, a że ktoś jest sprytny i sobie "nadwyżkową" pracę wrzuci do "Open" - cóż, życie. Można dzięki temu wystawić np. 2x Single, ale druga praca będzie miała bogatszą podstawkę na przykład
Nie uważam także, że podział kategorii musi być sztywnym odstępstwem od standardów GW - chodzi mi raczej o zdrowsze podejście ogólne i stworzenie czegoś dla wszystkich (oczyszczenie mózgów z naleciałości i sztywnych ram), a nie byle tylko robić inaczej, niż GW, bo można się zapędzić w drugą stronę
Ale dajmy szansę nowej formule. Zobaczymy, jak wyjdzie to wszystko. Sam już teraz wiem, że nawet nie dałbym rady wystawić się w kilku kategoriach, a tak mam jedną wspólną i nieważne, czy wystawię popiersie, smoka, pojazd czy cokolwiek innego - dołożę się do frekwencji
Zobaczymy, jak będzie. Życzę powodzenia Janusz i z całego serca dopinguję, żeby się organizacyjnie udało!