[PL] Konkurs Malarski 'Hussar 2010' - Warszawa 23.10.2010

Informacje i dyskusje o imprezach związanych z malowaniem - specjalnie dla rodaków :)
Post Reply
Lemartes

Re: [PL] Konkurs Malarski 'Hussar 2010' - Warszawa 23.10.201

Post by Lemartes »

Ech, juz sie balem ze przespie ten konkurs! Dawno temu nie odwiedzalem strony na dluzej niz 10 sekund, ale to wina wakacji...teraz wroce do malowania, wiec mozecie liczyc na moj udzial i zgloszenie 2ch, moze nawet 3 prac...teraz tylko kupic modele i zebrac w sobie sile do roboty!
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

pamiętajcie, że ocenia się EFEKT wizualny - a na niego składa się także liczebność oddziału.

jeśli ktoś zgłosi fajną jednostkę 20 goblinów, a drugi tylko 3 gobliny, to wiadomo że tych 20 będzie wyglądać lepiej nawet przy pewnych drobnych niedociągnięciach, których tym 3 modelom nikt by nie odpuścił.

startując starajcie się wypaść jak najlepiej - kombinujcie, myślcie, konwertujcie, malujcie, tak żeby wasze prace zyskały uznanie sędziów.

i pamiętajcie, że jeśli przegracie w rywalizacji z malarzami, których umiejętności nie pozwoliły wam wygrać, to może rzeczywiście byli lepsi? może pora podejść, pogadać, dowiedzieć się czegoś nowego i spróbować ponownie za rok?

jestem przekonany że w mocno obłożonej kategorii nawet uzyskanie wyróżnienia (za zrobienie "first cuta") to spore osiągnięcie.

a lista kategorii jak już napisano jest wynikiem rozkładu prac w kategoriach w 2009r. na SoD. gdyby zgłoszono ze 20 armii, to na pewno ta kategoria się utrzymała.
jeśli tym razem będzie ich niespodziewany wysyp - kategoria może powrócić.

chodziło o to, żeby walka w kategoriach była ciekawa, a zwycięstwo coś oznaczało. a co to za sztuka wygrać brąz w kategorii gdzie są raptem 3 zgłoszenia?
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

no no .. postaram sie tym razem nie "przespać" imprezy ... tylko nie wiem z czym sie na nia przywlec :P
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Mike

Post by Mike »

Jedzie ktoś może z Lublina?
Lemartes

Post by Lemartes »

ja
Image
Mike

Post by Mike »

Kawaleria do jakiej kategorii wchodzi (człowiek na koniu/wilku/bloodcrusher)?
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

3. Model duży:

3. Do kategorii kwalifikują się także modele kawaleryjskie, na motocyklach itp.
Image
Mike

Post by Mike »

Nie myślę przez tą chorobę, wpatrywałem się w 3.1 i nie dziwie się czemu nie dostrzegłem. Dzięki ;)
przemo

Post by przemo »

A ja mam pytanie:

Praca skłądająca się ze stosunkowo małej podstawki, modelu trollo wielkościowego w skali 30mm i dodatkowego uciekającego małego ghulo podobnego dodatku wrzucicie mi do dioramy czy będzie mógł startować w large? Żeby jeszcze lepiej zobrazować, to chodzi o coś ala gigant i uciekający halfling na podstawce (często ludzie robili takie coś z GW'sowskiego zestawu Giant)

Skoro kwalifikują się całe pojazdy z kompletną obsługą to może i tego pana da się ulokować w large'u?
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

przemo wrote:A ja mam pytanie:

Praca skłądająca się ze stosunkowo małej podstawki, modelu trollo wielkościowego w skali 30mm i dodatkowego uciekającego małego ghulo podobnego dodatku wrzucicie mi do dioramy czy będzie mógł startować w large? Żeby jeszcze lepiej zobrazować, to chodzi o coś ala gigant i uciekający halfling na podstawce (często ludzie robili takie coś z GW'sowskiego zestawu Giant)

Skoro kwalifikują się całe pojazdy z kompletną obsługą to może i tego pana da się ulokować w large'u?
No to teraz zastanów się, czym jest model pojazdu z załogą, a czym model giganta z uciekającym halflingiem :) O tym samym mówiłem przy GS-ie niedawnym.

Model z załogą to ekspozycja, a gigant z uciekającym halflingiem - historyjka. I to drugie - dla mnie na pewno - jest dioramą, bo coś opowiada. Załoga obok pojazdu, dowódca pali fajkę, a reszta pakuje amunicję na pakę - też diorama. Tak ja to rozumiem :) I wielkość podstawki nie ma tu wielkiego znaczenia -->vide praca "Alter" z Grey Seera, gdzie Wood Elf atakuje wampira - a to wszystko dzieje się na małej podstawce do grania :) Była ta praca w kat. "Diorama", no ale z braku ilości włączono już później do "Open".

A tak poza tym...

Ciekawa dyskusja się wywiązała. Sam nie mam nic przeciwko oddziałom w dioramie, nie wiem, jak to będzie z dużym modelem, ale rozumiem dobrze, skąd się taka postać regulaminu wzięła i zwyczajnie czekam na efekt :)

Poza tym poprzednie konkursy miały jedną poważną "wadę" - były ogłaszane trochę późno. Oczywiście to nie zarzut, tylko stwierdzenie faktu. Po GD było mału czasu na to, z kolei Słoneczniki do końca miały trochę namieszane z regulaminem i wciąż się coś zmieniało. Samo wpisowe (zniesione później) na starcie już zniechęcało ludzi i to też moim zdaniem miało wpływ na frekwencję. U mnie w konkursie kategoria "Armia" by nie przeszła z oczywistych względów :lol: Oddziały też średnio, bo ludzie zwyczajnie tym grali. Mieli możliwość zastępowania modeli, ale jakoś niewiele osób z tego skorzystało i na szybko kombinowali chociażby same podstawki - a można było o tym pomyśleć wcześniej. Inna sprawa, że do Gorzowa jeździ się głównie na turnieje :mrgreen:

Dla wielu osób odległość i dojazd do Gorzowa okazały się problemem i ja o to oczywiście pretensji nie mam. Konkurs był ogłoszony dawno i było sporo czasu na pomalowanie czegokolwiek. Nigdy nie znajdzie się dokładnej przyczyny.

Myślę, że "Hussar" ma duże szanse powodzenia w tym roku, kategorie pewnie będą obłożone nieźle, myślę także, że będzie dość prac, by stworzyć w przyszłości oddzielne kategorie. Ocena czołgu i popiersia jest na pewno niecodzienna, ale skoro możliwa - proszę bardzo :)

Sam oczywiście postaram się zjawić, bo już mnie Janusz i Warsaw Team ścigają, więc nie wywinę się :lol: No i przy okazji coś wystawię.

Nie wiem, czy się ze mną zgodzicie, ale ja zauważyłem jedno:

Na SoD NIE BYŁO turnieju i była kategoria "Armia". Na Grey Seerze nie było "Armii", a było 200 armii na hali :lol: Myślę, że tu też jest przyczyna. Mało kto będzie jechał z całą walizką figurek (armią) na sam konkurs, a z kolei niemożnością jest wystawienie armii, gdy jest potrzebna do grania. Chyba bym musiał dokonać oceny w kategorii "Armia" wieczorem po ostatniej bitwie w sobotę, a wynik w tej kategorii przenieść na niedzielę ;) Tworzenie regulaminu i kategorii powinno być "dostosowane do życia". Tak uważam. Wiadomo, że Single to zawsze będą. Na GS już prawie połączyliśmy Fantasy i SF, ale okazało się, że doszło kilka prac SF przy turnieju WFB! Skoro za ścianą był turniej WFB, to powinienem mieć tylko kategorie, które zapełnią mi gracze :mrgreen:

Odnośnie nazw - myślę, że "Open" i "Duży model" to jednak nie to samo. Są mimo wszystko jakieś ograniczenia w tej drugiej kategorii, a że ktoś jest sprytny i sobie "nadwyżkową" pracę wrzuci do "Open" - cóż, życie. Można dzięki temu wystawić np. 2x Single, ale druga praca będzie miała bogatszą podstawkę na przykład :mrgreen: Oddział w dioramie? Spróbujmy. Można w takim układzie zrobić scenkę z oddziałem piechoty, nie musi to być przecież równo ustawiony klocek. Mi tam się to podoba. Sam suchy oddział nie będzie się prezentował tak atrakcyjnie, jak ten wkomponowany w krajobraz (oczywiście mowa o podobnym poziomie malowania), więc myślę, że wszystko w rękach modelarzy, żeby się wybić ze swoim zgłoszeniem i zwrócić uwagę sędziów. Z drugiej strony - diorama to niekoniecznie oddział...

Nie uważam także, że podział kategorii musi być sztywnym odstępstwem od standardów GW - chodzi mi raczej o zdrowsze podejście ogólne i stworzenie czegoś dla wszystkich (oczyszczenie mózgów z naleciałości i sztywnych ram), a nie byle tylko robić inaczej, niż GW, bo można się zapędzić w drugą stronę :) Kategoria "Oddział" wcale nie musi się kojarzyć z GW - to po prostu coś normalnego moim zdaniem. Kwestia nastawienia.

Ale dajmy szansę nowej formule. Zobaczymy, jak wyjdzie to wszystko. Sam już teraz wiem, że nawet nie dałbym rady wystawić się w kilku kategoriach, a tak mam jedną wspólną i nieważne, czy wystawię popiersie, smoka, pojazd czy cokolwiek innego - dołożę się do frekwencji ;) Tak samo w "Dioramie". I nie zmieniałbym regulaminu i kategorii, bo na krótko przed konkursem zrobi się bałagan i znów ludzie nie będą wiedzieć, co robić i malować. No ale to ostateczna decyzja organizatora :)

Zobaczymy, jak będzie. Życzę powodzenia Janusz i z całego serca dopinguję, żeby się organizacyjnie udało! :) Ja już mam luz i wcinam popcorn :mrgreen:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Post Reply