[PL] WARSZTAT SZAREGO

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
szczurek_

Post by szczurek_ »

Nie no bez przegięc z tym TT :P Mnie się bardzo podobają :clap: :clap: :clap: Najfajniejsze są te płaszczyki (kolor i cieniowanie mi sie bardzo podoba ).

p.s-Bardzo fajne i klimatyczne podstawki :)
Image
Eliash

Post by Eliash »

niezły table top:D i płaszcze sa na prawde kozackie:D ładnie pocieniowane:D
Szary

Post by Szary »

Był praktycznie skończony od kilku miesięcy. W ramach treningu przed projektem WŁAŚCIWYM...
kolejny z bohaterów do leśnych elfików - Lord z dwurakiem. Dalej ten sam poziom, żeby nie odstawało jedno od drugiego:

ImageClick to see full-sized image

Komentarze mile widziane
Szary

Image
Eljot

Post by Eljot »

Kompleksow mozna sie tylko tutaj nabawic. Ide jakas makiete zrobic by humor sobie poprawic :wink:
A tak powaznie... bardzo ladne zestawienie zieleni i brazow. Wszystko w bradzo spokojnej tonacji, brak oczojebitnych i kolorowych wstawek. Tak mozna sobie wlasnie wyobrazic elfich wojownikow z lasu. Oddział jak i bohaterka - bardzo mi sie podobaja
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

Podoba mi się światło na włosach, twarz też jest fajna :)
Tym razem muszę przyznać, że Twoje metaliki naprawdę mi się podobają (do tej pory ich fanką nie byłam).
Wyszły fajnie :D wyłapują światło tam, gdzie IMHO powinny być rozbłyski i rozświetlenie :metal:
Tym razem zielenie wydają mi się za mało ... schludne? dopracowane? wyglądają jak zrobione w większym pośpiechu od reszty.
Kolor od wewnętrznej strony peleryny wydaje mi się nietrafiony - brudzi i pozbawia schludności resztę. Ale ta uwaga może być nie trafiona, bo wiem że mój komp zniekształca barwy - więc jeśli według ciebie i innych ciekawskich jest oki, to zignorujcie tą uwagę. :blackeye:

I jestem rozdarta w mojej ocenie światłocienia, bo w większości podoba mi się rozłożenie. Widać, że generalnie ma być to zenital (patrząc na głowę widać to wyraźnie) ale peleryna ma już pomieszany światłocień i nie jest to już jednoznaczne.
Fajnie że podjąłeś próbę malowania do głębokiego cienia ... zbudowałeś tym klimat.
-- Ańa

Image
Szary

Post by Szary »

Masz dużo racji w swej opinii Aniu (chyba jak zawsze ;))
Generalnie zwiększyłem kontrasty celowo, może wskutek tych wszechobecnych trendów francuskich :think:

Z zieleniami problem za to wyniknął inny. Otóż w pośpiechu (i bez większego zastanowienia) zabrałem się za standardowe opiłowanie i malowanie. Dopiero w zaawansowanej fazie zaczęła mi doskwierać bardzo nierówna powierchnia. Inaczej mówiąc - połowa modelu powinno zostać potraktowana papierem ściernym... Ale już było za późno. Stąd poźniejsze trudności w uzyskaniu pożadanej przeze mnie gładkości.

Za to rozmieszczenie barw jest całkowicie standardowe. Te same kolory znajdziesz w tych samych miejscach na innych leśniakach.

A co do rozmieszczenia światła, to chyba po raz kolejny widać moje przerwy w pracy i zmiany koncepcji.
Heh, chyba muszę być bardziej konsekwentny... :whistle:

Ale dziękuję za miłe słowa opinii. Zawsze jest coś do poprawienia :D
Szary

Image
Rentall

Post by Rentall »

metaliki mi sie bardzo podobaja i ogolnie malowanie jest fajne i klimatyczne, tak jak bylo napisane, lesno elfickie 8) ale jedna rzecz rzucila mi sie w oczy, a mianowicie ten bluszcz na jego plecach, chyba nie jest wogole pomalowany ? Wyglada jak by byl przejechany przez przypadek zielenia z plascza, ale moge sie mylic bo fotka mogla sprawic takie wrazenie :)
Eliash

Post by Eliash »

czasami jak patrze na dobrze zrobione metaliki, sam mam ochote przezucić sie z nmm :P:p rozlozenie swiatla jest okej, tlyko jak Ania juz wspomniala, na plaszczu jakos nei gra ale ogolnie bardzo fajnie Szary:D:D
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

@Eliasz: :D Jak chcesz się zmierzyć z metalikami i się nie zniechęcić, to spróbuj metody: najpierw pomaluj wszystko jak w NMM a potem nałóż glaze np. srebra (do złotej zmniejsz nasycenie żółci- złoto zażółci powierzchnię; a do srebra trzeba potem jeszcze pogłębić cienie) i to wsio :metal: Ty umiesz ładnie malować metaliki, tylko jeszcze tym nie wiesz.
Normalnie czekam, kiedy podniesiesz rękawicę!
-- Ańa

Image
Eliash

Post by Eliash »

brzmi jak wyzwanie:D a nawet mam juz kupione metaliczne farbki:D sprobuje;];];] i skozystam z porad;] przydadzą sie;]
Post Reply