[PL] 1 2 3... proba pedzla

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
maciejrusztyn

Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla

Post by maciejrusztyn »

Tak jak ktoś juz wcześniej powiedział miejsce gdzie jest wgłębienie na mieczu jest pomalowane na odwrót.
Marta

Post by Marta »

nie jestem pewna czy myslimy o tym samym, ale niemal wszystkie eclipsantki ktore widzialam na necie maja tak wlasnie malowane to miejsce, ze swiatlo jest na dole tego wciecia
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Marek

Post by Marek »

Nie wiem o co wam chodzi. Jesli swiatlo pada z gory, to rozjasnienie wewnetrznej krawedzi powinno byc na dole, tak jak zrobila to Marta. Inna sprawa ze ze zdjecia wyglada, jakby cala jedna strona miecza byla prawie czarna, a druga, tylna, niemal cala srebrna. Pewnie tak nie jest tylko tak wychodzi przy zastosowanym oswietleniu. Faktem jest, ze miecz odstaje od reszty.

A co do reszty, to tylko ciemniejsza kreseczke miedzy udem a ubraniem na prawej nodze bym dodal. Reszta bardzo fajnie Ci wyszla, o czym juz pisalem.
*** de gustibus non est disputandum ***
maciejrusztyn

Post by maciejrusztyn »

flameon ratuj:)
kacpero

Post by kacpero »

ja bym sie nie przejmowal tym jednym odbiciem.. figurki powinno sie malowac tak aby byly ciekawe, interesujace, atrakcyjne, mialy w sobie jakis bajer ;)
realizm w tej skali nie jest mozliwy do osiagniecia..
w tym modelu jak dla mnie brakuje przede wszystkim KOLORU no i troche darkliningu..
@Marta: zobacz jaki masz mocny darklining przy elementach ktore malowalas metalikami, a ile brakuje np. przy tych skorzanych paskach na ubraniu
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Marta

Post by Marta »

No to z rzeczy do poprawy mamy na razie:
* zdecydowanie miecz
* darklining
* nasycenie srodtonow na kombinezonie (walczylam tam juz z camo greenem, ale widac za malo) i jakis dodatkowy kolor w cienie.
Probowalam ocieplic troszke szara skore dodatkiem koscianego, ale nie wygladalo to dobrze. Sprobuje zlamac cienie odrobina brazu.

Co jeszcze?

Przykra sprawa jest to, ze nie mam pojecia co Wy tak naprawde widzicie u siebie na monitorach. Staram sie nie popadac w obsesje na temat odwzorowania kolorow na randomowych lcdkach i tego jak bardzo gina szczegoly w swiatlach i cieniach foty, ale nie jest to latwe :(

pzdr.
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Marta wrote:Przykra sprawa jest to, ze nie mam pojecia co Wy tak naprawde widzicie u siebie na monitorach. Staram sie nie popadac w obsesje na temat odwzorowania kolorow na randomowych lcdkach i tego jak bardzo gina szczegoly w swiatlach i cieniach foty, ale nie jest to latwe :(
znajdź przeciętnego laptopa z przeciętną matrycą - to jest jakość obrazu jaką ma większość ludzi. nie kalibrują monitorów, mają zwykle barwy ustawione na chłodno.
ja od jakiegoś czasu robię fotki pod takie coś raczej niż pod kalibrowane monitory. Pewnie że każdy widzi coś innego, ale takie już uroki prezentacji w internecie. i nie tylko figurkowcy muszą się z tym męczyć.
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

ja mam skalibrowany bo potem fotki idą do wydruku a tam bez kalibracji to jaja wychodzą :P CRT HP
* nasycenie srodtonow na kombinezonie (walczylam tam juz z camo greenem, ale widac za malo) i jakis dodatkowy kolor w cienie.
bardzo ale to bardzo rozwodniony Scrab Red - żeby ocieplił cienie ale nie zrobił czerwieni
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Marta

Post by Marta »

@Mahon: no własnie nie mam w domu żadnego przeciętnego lcdka. Pooglądam sobie dziś u znajomych:D

Nowe foty panny W, podziałałam trochę z kombinezonem i włosami. Próbowałam podkręcić kontrast i kierunek oświetlenia. Z włosami mi nie wyszło, z kombinezonem... nie wiem.
Chciałam też spróbować użyć do foty jaśniejszego tła, ale nie miałam pod ręką nić innego. Muszę sobie coś wydrukować fajnego:D

Swoją drogą Maru nie rozumiem czemu uważasz, że zenital na tej figsie "leży i kwiczy". Z pewnością nie jest to mistrzostwo świata, ale oglądałam tą figsę pod różnymi kątami i śmiem twierdzić, że nie jest najgorzej. Ale jeśli faktycznie robię to źle, będę wdzięczna za uświadomienie i wytknięcie błędów :D

Z mieczem nic nie robiłam na razie, bo nie mam jeszcze pomysłu co.

ImageClick to see full-sized image

pzdr.
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
REDAV

Post by REDAV »

No powiem szczerze że mi się akurat bardzo podoba ten model. Widać że pomalowany jest bardzo starannie i długo nad nim siedzisz i dopracowujesz detale. Zenitalne oświetlenie jak dla mnie jest dobre i nie uważam że kwiczy tyle że jest dosyć delikatne i można by było pokusić się o mocniejszy światłocień. Sam może nie jestem akurat ekspertem ale od jakiegoś czasu ciągle tak maluję, sam robię mocniejsze cienie i puki co to działa. Co do miecza to można by było uwydatnić krawędzie za pomocą mithril silver i ogólnie popracować nad rozjaśnieniem miejsc na które pada od góry światło.

W sumie to tyle chociaż powiem ci że jak dla mnie to model jest już skończony i wygląda super.
Image
Post Reply