[PL] Dyskusje o fotografowaniu i aparatach

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Gildor

Re: [PL] Dyskusje o fotografowaniu i aparatach

Post by Gildor »

mahon wrote:Mam podobne soczewki i używam BARDZO ale to BARDZO sporadycznie. A do czego chciałbyś je wykorzystać? W czym mają ci pomóc?
Jeśli to możliwe to w polepszeniu ostrości i jak już wspominałem w celach ochronnych aby mi się obiektyw tak szybko nie rysował.
W sumie to mylą mi się soczewki z filtrami ale chyba chodziłoby mi o to drugie.
natomiast :
dopolecania
Filtr polaryzacyjny to zupełnie inna bajka :)
to samo Filtr UV
i inne filtyry typu "Skay erth"

ja będziesz chciał kupić lub wiedzieć co do czego daj znać - napisze
(a i podaj przedział cenowy )
Odezwę się na PW.

:D
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

@Potfur to jest coś jak ?? :
https://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cy ... are_c140.1

jeśli tak to będę wstanie ci coś pomóc
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Potfur

Post by Potfur »

Maru, to jest dokładnie ten model, jak zwykle coś pokręciłem i zamiast C140 napisałem C120. :)
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

a to dobrze bo jak sie funfla co w kodaku pracował zapytałem o to to odpowiedział mi ze jeszcze nie widział nikogo kto by za pomocą EasyShare C120 zrobił fotki ... bo C120 to zestaw 2 baterii dedykowanych :bonk:

dobra co ważne :
Obiektyw : 35mm
- zadziobisty do robienia fotek z wycieczek i architektury
- nie za fajny do robienia w słabym oświetleniu
Ustawienie ostrości:
ustawiasz w obciach to :
- autofocus
- 1-polowy AF
Makro

Kontrola ekspozycji:
masz od 80 do 1000 .... robienie na 80 bez statywu - porażka .. robienie powyżej 400 .. kasza
auto u ciebie samo sie ustawia między 80 a 240 ... i chyba możesz tak zostawić
Pomiar światła:
- punktowy [centralny]
ustaw sobie taki - powinno zniwelować problem z niedoświetleniem - tylko celuj centralnie w ludka ..
Tryby ekspozycj:
programy tematyczne
(nie masz manuala to program)
(wybierasz makro)
Balans bieli: -
tu zależnie w jakim otoczeniu robisz fotke to wybierasz takowy (ustawienie Auto na 50% sie pomyli ... -_- )
taki masz wybór
- światło dzienne
- pochmurne niebo
- światło żarówek
- światło jarzeniówek
Lampa błyskowa:
bez lampy
Zapis obrazu:
- 3264 x 2448, 8.0MP, 4:3
jaz zrobisz tak duża fotkę to potem pomniejszasz - ale aparat spróbuje uchwycić ile wleżie z detali i koloru
w przeciwieństwie do - 1280 x 960, 1.2MP, 4:3 - gdzie to jest tryb "eco" ... fotki jak z telefonu ...

jeśli masz jak aparat "zablokować"
Tryby wykonywania zdjęć :
Samowyzwalacz - 2s

teraz tak - bez obejrzenia jakiejś twojej fotki nie powiem ci co dalej
cyknij ludka
ale i cyknij biała kartkę i wsadz aparat w skarpetke/ plecak czy coś i cyknij całkowicie ciemna fotkę
i jakiś widoczek z okna czy co - (co by były drzewa i niebo )

zapytasz po kiego mi to ??
otóż mając czarną i biała fotke + to do czego aparat został stworzony (drzewka i niebo) powiem ci jak matryca interpretuje kolory
Image
Potfur

Post by Potfur »

A więc tak:
-AF mogę wybrać tylko centralny i wielostrefowy, nie mam 1-punktowego
-Nie mam w ustawieniach niczego o nazwie kontrola ekspozycji :P
-Pomiar światła, czyli inaczej pomiar warunków ekspozycji, tak? Napisałeś "punktowy [centralny]", znaczy się mam wybrać punktowy czy centralnie ważony? Bo nie do końca zrozumiałem, o co Ci z nawiasem chodziło
-Gdy wezmę program tematyczny ma makro, to i tak mi wszystkie wcześniej ustawione opcje zmienia i samemu wszystko dobiera (robiłem w tym trybie zdjęcie, słabiutko wyszło...)
-Co do tych trzech zdjęć, mam je wykonać przy ustawieniach, które mi podałeś?

Aha, bym zapomniał napisać, wielkie dzięki za pomoc, rzeczywiście jesteś guru zdjęć. :D
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

AF -centralny
Nie mam w ustawieniach niczego o nazwie kontrola ekspozycji
a masz mozliwość wyboru ISO ?? (to jest to samo ..)
"punktowy [centralny]" - ten który mierzy swatło nie w całym kadrze a w sirodku niego - punktowo (mierzy tylko to co w celowniku)
a zresztą
https://www.kodak.com/global/plugins/acr ... GLB_en.pdf

to jest manual do twojego aparatu
na strone 24
i
Color mode - na neutral
White balance - na taki jaki akórat robisz
AF zone :Center Zone
Iso Speed - to co wcześnie napisałemn
Focus mode - macro

to z takich warzniejszych - jakby co to pytaj :)
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Wydawało mi się, czy już pisałeś, że ludzie nie czytają instrukcji? :think:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

mahon wrote:Wydawało mi się, czy już pisałeś, że ludzie nie czytają instrukcji? :think:
A tak sobie brzęczałem .....
ale cały czas się łudzę że ktoś przynajmniej sprawdzi co w niej jest .... :whistle: nim zada pytanie

-Co do tych trzech zdjęć, mam je wykonać przy ustawieniach, które mi podałeś
nie na Auto

tylko fotka ludka przy tym co podałem
Image
Potfur

Post by Potfur »

Ostatnio nie miałem czasu na zajmowanie się figurkami, więc dopiero dzisiaj wstawiam zdjęcia, które kazałeś mi zrobić:
Biała kartka
Czarna kartka
Krajobraz
Ludek

Tak jak wcześniej pisałem, na zdjęciu ludka nie widać dobrze cieni, które w rzeczywistości są wyraźniejsze i jaśniejsze (na rękawicach w ogóle ich nie widać). Wewnętrzna część tarczy na zdjęciu wyszła niemal czarna, a jest koloru zbroi. To akurat wina oświetlenia, ale gdybym je ustawił bliżej, to by się z figurki zrobił placek światła. :P

PS. Nie patrzcie się na malowanie figurki. ;) Jest to jedna z moich pierwszych pomalowanych miniatur...
PS. 2 Normalnie bym pomniejszył i poddał niewielkiej obróbce zdjęcia, ale chciałem żebyś zobaczył je "oryginalne".
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

no to mam dla ciebie dobre i złe wieści
zacznę od złych:
automatyczny WB w tym aparacie to fikcja (działa .... ale jakoś "artystycznie"
masz zabrudzoną soczewkę w prawym górnym rogu
nie zależnie co byś nie robił matryca i tak będzie ci naświetlała z nadmiarem "Magenta" (ciekawe że magenta a nie np: czerwony + niebieski - masz tam jakiegoś chipa w aparacie który tak to interpretuje .. śmieszne .. )
poza tym twój aparat widzi kolory których niema (to jest cecha takich sobie matryc)
masz w nim dość ciemny obiektyw (efektem tego jest właśnie powstawanie bardzo głębokich cieni a potem od razu flary - ten krajobrazik - powinien mieć normalny histogram a ma imponująco płaski - to jest właśnie efekt ciemnego obiektywu - słabo łapie tony pośrednie)
- poziom szumów jak na iso 80 jest ogromny (przy Auto WB ..) - mała matryca (realnie 1/2.5" ) jak na swoje spore 8.2 MP (lustrzanki maja nie mniej niż 2.3/1,5 przy tych samych MP ) - e ale to standard w małpkach - zapychanie Mega pikselami na wariata powierzchni i zwiększanie szumów . bo ludzie i tak patrzą na to by było więcej MP ... a kto tam sprawdza poziom szumów ?? - zresztą on też jest wyższy - wiec niby lepiej bo kupujący chcą mieć więcej !! :bonk: - tym się nie przejmuj (po zmianie wielkości fotki i tak to przestanie się liczyć ... zazwyczaj)

dobre wieści :
masz bardzo dobra ostrość i głębie obrazu
na fotce na której zamiast Auto WB ustawiłeś przedefiniowany - jest oczywiście przegrzana (w magenta) ale wygląda na to że akurat przypadłość tego typu matrycy kodaka jest dobrze znana (pewnie cała seria "EasyShare C xxx" ją ma .. ) i jak jest zdefiniowany WB to prawie każdy program po kliknieciu na "Auto WB correction" - trafia z dokładnością 90%
a i manualnie bardzo łatwo samemu skalibrować (ustawienia i magenta -7% global )
- wiec nawet jak idziesz na spacer to nie Auto WB a ustawiasz że jest to słoneczko - efektem będą znaczne lepsze fotki
- matryca nie jest uszkodzona fabrycznie w żaden sposób

teraz tak
co by zniwelować ciemność obiektywu i zrobić dobre makro to niestety będzie trzeba ludka mocno oświetlić i zrobić to światłem rozmytym
a do tego służy "light tent" czyli namiot bezcieniowy - kupno takiego jest drogie .. ale można samemu zmajstrować
ostatnio bardzo fajny Tutorialik pokazał Jarhead
- jest to też rozwiązanie problemu Flameona
https://massivevoodoo.blogspot.com/2010/ ... fmade.html
kosz takiego to papier śniadaniowy + coś na zrobienie ramek (pudełko po butach ?? - listewki?? ) + taśma klejąca
2 lampki + to i ludek w tym, masz oświetlonego mocno ludka ale bez prześwietlenia i bez bardzo głębokich cieni (15 minut roboty :P)

a i napylili bardzo słabe warstwy filtrów na soczewki - cały widoczek jest totalnie przepalony światłem UV (dobre filtry UV kosztują więcej niż cały ten aparat .. wiec akurat się nie dziwie :P szkoda natomiast że nie napylili nawet "takimi sobie" )

gdyby nie to że akurat to był by przerost formy nad treścią to bym proponował zakup do niego tulejki i filtru UV za 40 zł (tulejka z 15 ~20 zł + 40 filtr )
tyle że lepiej te 60 zł odłożyć na coś innego ... inny aparat w przyszłości albo ludki ?? impreza ?? - poprawa jakości fotek robionych na zewnątrz przy intensywnym świetle słonecznym była by widoczna ... ale kupowane tego do aparatu za 250 ~ 300 zł ?? (i to jest cena nowego a nie używanego z roku 2003 )

OT :
ciekawe w aparatach starszych tych z 2.1 i aż do 5 MP dawali bardzo porządne powłoki na szkiełkach .. wręcz imponujące jakością (w Canonach np: 8 warstw + anti reflex i przeciw kurzowe ... normalnie jak w filtrach za 60 ~ 80 zł ... ) a teraz dają MP .... :banghead:
Image
Post Reply