za to można fajnie w ten sposób uzyskać całkiem gładkie przejście kolorów
[PL] pigmenty
wszystko jasne i wyjaśnione
Świetny myk, widziałam kiedyś na dredzie i ślinka mi pociekła
Ale jeszcze się nie sprawdzałam w tej metodzie, łatwo jest kontrolować taki pigment na gładkiej powierzchni?
(a poza tym to lakier ten szybko nam gęstniał i coraz trudniej było nakładać go na figurki ... ale są i jego zwolennicy zapewne bo sami w niego uparcie wierzyliśmy jakiś czas
)
Świetny myk, widziałam kiedyś na dredzie i ślinka mi pociekła
Ale jeszcze się nie sprawdzałam w tej metodzie, łatwo jest kontrolować taki pigment na gładkiej powierzchni?
(a poza tym to lakier ten szybko nam gęstniał i coraz trudniej było nakładać go na figurki ... ale są i jego zwolennicy zapewne bo sami w niego uparcie wierzyliśmy jakiś czas
w jakiej metodzie? piogmentów?
to musisz pamiętać tylko że na błyszczącej lub satynowej powierzchni pigmenty się nie utrzymają... na matowej się trzymają wystarczająco na potrzeby modelu wystawkowego - ale do grania to by trzeba polakierować żeby graczowi na palcach nie zostało. a lakier niestety psuje caly efekt zakurzenia
to musisz pamiętać tylko że na błyszczącej lub satynowej powierzchni pigmenty się nie utrzymają... na matowej się trzymają wystarczająco na potrzeby modelu wystawkowego - ale do grania to by trzeba polakierować żeby graczowi na palcach nie zostało. a lakier niestety psuje caly efekt zakurzenia
Matowy lakier stosujesz dlatego, bo jak Demi napisał pigmenty nie są w żaden sposób "przymocowane" do figurki. Dlatego kładzie się je już po zmatowieniu figurki, ponieważ matowa powierzchnia (a przy lakierze matowym MM, jak już napisano jest baaaaardzo matowa), mamy większą przyczepność pigmentu. To tak jak z każdym brudem - na matowej powierzchni trzyma się zdecydowanie lepiej, niż na połyskującej (nie ma to jak matowe kafelki w łazience
).
No i ja przyznaję się do bycia gorącym miłośnikiem lakierów MM (błyszczącego pod kalki i washe i matowego na wierzch), choć potem mi wszyscy piszecie że krawędzi na figurce nie mam
.
No i ja przyznaję się do bycia gorącym miłośnikiem lakierów MM (błyszczącego pod kalki i washe i matowego na wierzch), choć potem mi wszyscy piszecie że krawędzi na figurce nie mam
-
Demi_morgana
- Chest of Colors