[PL] 1 2 3... proba pedzla

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Marta

Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla

Post by Marta »

Maru wrote:no po reakcji Gidora widzisz jak działa to zrobienie Cienia na BW :wink:
no moze i cos w tym jest:D
ale zdecydowanie niedopracowana mam jeszcze ta technike bo nie wyszlo mi tak jak sie spodziewalam, bede teraz dosycac kolory do bolu;/
W ogole przy tej figsie nawet sobie zrobilam foty z mocnym zenitalnym oswietleniem, zeby miec lepsze pojecie jak sie beda cienie kladly, wiec moze beda jeszcze z niej ludzie
Maru wrote:Na podstawce jest Wetter efect ??
o to teraz woda + farbka , farbka + blender i glejzami dodajesz odcieni i poprawiasz cienie i masz gites majonez
Still water - jednoskladnikowy cus do robienia kaluz;] duzo warstw trzeba bylo wylac zeby uzyskac wrazenie glebi;p
zrobie jutro fote od gory to bedzie widac, ze kolorki woda ma juz takie zgnilo bagienne, sprobuje jeszcze tylko dodac przy brzegach cos w stylu rzesy wodnej czy innych glonow co sie zbieraja na powierzchni wody jak woda "kwitnie"

Martwi mnie tylko, ze na fotach korzenie sa takie malo czytelne. Nie wiem czy to wina kata z jakiego robie foty, czy malowania, czy tez "kompozycji" samej podstawki. :cry:
Gildor wrote: Porównując do skavenów to... nie mam więcej pytań.
No wiesz, ona od skavena to tak 2-3 razy wieksza jest, to i jest gdzie pedzel zmiescic:D
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Jak dla mnie to podstawka jest git - te nienasycone kolory mają swój "realistyczny" urok. Jeśli ten styl utrzymasz na samym modelu, to będzie super. O wilczycy trudno powiedzieć coś konkretnego poza tym, że kolorki na pewno pasują do podstawki.

A co do cieniowania B/W to w zasadzie możesz to zrobić w każdym kolorze. I nie musisz przesadzić z intensywnością - tyle że o tyle trudniej potem będzie ci uzyskać intensywność oświetlenia. Ale to nic, czego nie udałoby się uzyskać czarnym washem/tuszem/laserunkiem w cieniach i odrobinką białego (fajnie nadaje się do tego Vallejo White Glaze) w światłach.
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Flameon

Post by Flameon »

Nieno podstawka jest świetna, bardzo mi się podoba :) O samym modelu chętnie bym napisał coś więcej ale zdjęcie jest zbyt małe jak dla mnie, dlatego poczekam na jakieś większe foto, ale ogólnie wrażenie jest bardzo pozytywne ;)
maciejrusztyn

Post by maciejrusztyn »

Podstawka jest idealna:D Bardzo Cie prosze powiedz nam jak ją zrobilas:) a głównie co to jest ten mech:)
A figurka też mi sie podoba tyle że za dużo o niej powiedziec na tym etapie sie nie da:)
Pozdrawiam
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Ocenię podstawkę póki co, na model poczekam ;)

Podoba się, ale może dodałabyś trochę innych odcieni brązów, żeby to drewno trochę urozmaicić? I może jakieś ciemne washe tam, gdzie najgłębiej... :think:

A to zielone to modelling flock od GW? Znajomo wygląda... :mrgreen: Zgadza się - Still Water do kałuż się nadaje, inaczej trzeba wylać kilka warstw. Ale wyszło Ci to świetnie!

No i niezły postęp u Ciebie odkąd widziałem szczury. Aha, klocek też mi się podoba... :mrgreen:

P.S. Będą jeszcze jakieś leśne żyjątka albo więcej zielska na podstawce oprócz tego mchu?
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Marta

Post by Marta »

@ maciejrusztyn:
Materiały użyte do zrobienia podstawki:
- pniaki - korzenie dla gryzoni z pet shopu (kot miał traume przy szczepieniu to sobie musiałam jakoś humor poprawić co nie??). Nie bardzo wiem dokładnie co to za rodzaj rośliny, ale bardzo ładnie są pokrzywione, mają dużo różnego rodzaju zgrubień i sękopodobnych bulw. Dla wzmocnienia nasączyłam je (a przynajmniej starałam się nasączyć;p) rozwodnionym wikolem.
- kamyczki (mało je widać na zdjęciach, ale kilka jest) - wstyd się przyznać - koci żwir (nieużywany ofc). Są dosyć drobne i mają fajne nieregularne kształty.
- mech - "magiczna posypka Gildora" - czyli cuś kupione w lokalnym sklepie modelarskim w Poznaniu. Domyślam się, ze są dostępne w ofercie różnych producentow, ja akurat mam firmy Noch, żeby potem ze spokojem móc uzupełniać zasoby przez net. Mój jest akurat bardzo drobny (numer produktu 95130 w razie jakby komuś miało to coś pomóc).
- woda - wspomniany wcześniej Still water vallejo - z dodatkiem catachan green gw - w celu uzyskania odpowiedniej bagienności.
- żywo zielony osad - pigment firmy talen "light olive" - świetny kolor, akurat do robienia takiego zielonego nalotu na zamokniętym drewnie. Zrobie z tego jeszcze takie zielone cusie na wodzie - ni to rzęsa ni to nie wiem co generujące efekt kwitnącej wody, ale to jak mi już wszystko dokładnie wyschnie (https://knol.google.com/k/-/-/3ou0v29v7g ... 281%29.jpg).
Oczywiście do tego wszystkiego jakiś miliput i piaskowe pasty vallejo do zrobienia podłoża.

@ Slawol
Na żywo ta podstawka nie wygląda tak jednolicie. Widać znacznie więcej niuansów w kolorze drewna i to, że w wielu zakątkach jest pozieleniałe, ale na focie to gdzieś znika, więc postaram się dodać tego jeszcze troche. Mech jak pisałam wyżej jest nocha nie gw, ale to pewnie ta sama gąbka drobno zmielona;p. Widze też teraz, że będę musiała dodać tego mchu w jeszcze kilku miejscach, bo ubogo wygląda jak już się wszystkie nieprzyklejone kawałki obsypały. Miałam ambitny plan dodać coś w stylu "lian" obrośniętych tym mchem, ale chyba nie dam rady:(, a kępy wysokich traw, czy trzcin tutaj mi nie pasowały, więc nie pchałam. Żyjątek też raczej nie dam rady wetknąć bo do lepienia całkiem mam dwie lewe ręce... Chociaż taka mała zielona żabka może by i pasowała;]

Tak w ogóle to dużo więcej roślin to chyba nie ma co pchać, bo jak patrzyłam na foty bagien róznego rodzaju, to ta roślinność jakoś mega bujna to nie jest.. Szczególnie jeśli jest tak jak u mnie wyraźnie widoczna woda.

Jak komuś się chce przejrzeć to linki na dole (o ile w ogóle działają).

A co do samej wilczycy to na razie wrzuciłam ją na podstawkę tylko, żeby dać wyobrażenie o skali. Samego malowania nie da się na razie skomentować bo go praktycznie nie ma. Jedynie miecz jest bliżej końca, ale akurat rączki to ona ma precz odrąbane. Inaczej nie byłabym w stanie jej tyłu pomalować, bo strasznie blisko te ręce za sobą trzyma.

https://2time.files.wordpress.com/2007/0 ... s-cdjp.jpg
https://itodyaso.files.wordpress.com/200 ... swamp1.jpg
https://places.mongabay.com/south_americ ... shaded.jpg
https://www.greglasley.net/Images/Cypres ... 200004.jpg

pzdr
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

A, faktycznie, przeoczyłem wzmiankę o Nochu :) A skoro opierasz się na fotkach, to się już podstawki nie czepiam, bo dobrze jest ;)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Marta

Post by Marta »

Slawol wrote:A skoro opierasz się na fotkach, to się już podstawki nie czepiam, bo dobrze jest ;)
Opieram się głównie na ograniczonym skillu;p
Moje umiejętności robienia podstawek są mniejsze niż malowania figsów (a te też nie wymiatają niestety), więc wodotrysków na razie nie można się po mnie spodziewać... Mooooże za jakiś czas:D

Poza tym mogę dziś już spokojnie obiecać większy kontrast na moich figsach :metal: :metal:
Dotarły zamówione farbki i dosyć brutalnie przekonałam się jak bardzo biała farbka GW "nie wymiata". Za radą Ani kupiłam p3 i różnica jest przeogromna.
Siedzę właśnie, twardo wyciągam światła eclipsantki (swoją drogą nazwa słuszna: jak taki kawał baby przygrzmoci to zaćmienie murowane;p), mantruje, że nic mi nie trzeba z modelarsko-malarskich gadżetów (będę jutro w bezpośrednim sąsiedztwie gejmsłorkszopa i dobrze zaopatrzonego sklepu modelarskiego... staram się nawet nie myśleć o lampach ulicznych w pasującej skali) i nadziwić się nie mogę jak wielką różnicę robi brak kaszy w farbce...

edit:
wiposzczak lapek - wszystko jeszcze wymaga roboty, kilka elementow jest upapranych (paski, dol miecza), ale wydaje mi sie ze kontrast jakis taki wiekszy niz na poprzednich modelach :curtain:
ImageClick to see full-sized image

aaaa... no i nie mam pojecia jaki jej zrobic kolor skory (futra?) :banghead: :banghead:

pzdr.
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

e u Devorerów jeśli patrzeć "kodeksowo" to buło to szare / kremowe ....
ale widziałem kilka fajnych wykonań na "dobermana"
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Marta

Post by Marta »

no to z szarym to juz tak w polowie drogi jestem :twisted:
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Post Reply