[PL] warsztat czlowieka.morze

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Lemartes

Re: [PL] warsztat czlowieka.morze

Post by Lemartes »

Kurcze trudno powiedziec...ogolnie to nie podoba mi sie rozjasnianie czerwonego w strone rozowego...ja bardziej wole mieszac z pomaranczowym, zoltym ;) Wiesz co, wydaje mi sie ze troszeczke za gesta farba malujesz...chodzi mi o ten sztandar. Tak wyglada, ale moge sie mylic. Kontrast na plecaku mi sie podoba, na zbroi juz wydaje sie byc troche inny, jakby mniejszy - moze wlasnie to poprawic, zwiekszyc kontrast. I nie krawedziuj tego modelu, staraj sie mu robic plynne rozjasnienia, bo w kilku miejscach to wyglada jakbys dal abyt jasny kolor ktory sie odcina od reszty (np. zdjecie od tylu, nad kolanem i nad pieta). Dawaj dalej bo moze byc fajnie ;) I pisz cos na pieczeciach ;)
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Co poprawić? Przede wszystkim kadrowanie zdjęć ;) Najlepsze ujęcie to to środkowe. Reszta ma wiele niepotrzebnego tła, a sam fotografowany przedmiot jest na nich za mały i przez to trudniej go ocenić - bo nie widać dokładnie.

A co do figurki - no mi też trochę za różowo tam, ale skoro taką drogę obierasz - OK. Malowanie pancerza na pewno lepsze, niż sztandaru. Mam wrażenie, że zbyt szybko chcesz dojść do jasnego koloru i idziesz na skróty, nakładasz kilka warstw i widać spod spodu ciemne kolory. Zamiast tego - dodawaj stopniowo coraz to jaśniejszego koloru, aż na końcu pomalujesz czystym jasnym. A jeśli nie - Dheneb Stone od Foundation i masz problem z głowy ;) Ten kolor od razu Ci pokryje, ale dla pewności możesz nałożyć 2-3 rzadsze warstwy nawet :)

Samą technikę rozwijasz i to widać. Czerwień jest nałożona dość gładko i staranne, model zyskuje na atrakcyjności, gdy dodajesz cieni i linii. Może między ostatnią różową krechą, a poprzednim odcieniem jest za duży skok, ale to się da zniwelować - po prostu zmieszaj ten najjaśniejszy odcień z ciemniejszym i poprowadź cienkie warstwy farby tylko na tym obszarze. Powinno trochę pomóc i pancerz będzie płynniejszy. A na sam koniec cienkim pędzelkiem dopiero zrób ostateczną kreskę - jeszcze jaśniejszą.

Tyle na razie :) No i czekamy, co dalej.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

dzięki za komentarze, w związku z malowaniem bandy do Mordheima, krwawy anioł musi wrócić na półeczkę :-)
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
IRKUCK

Post by IRKUCK »

Chlopaki napisali to co trzeba poprawic, ale skoro nie bedziesz malowal Marinsa to czekamy na bande :D
....::::Dar Makabere Tanza Des Vampires:::....
Image
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

:doh: ale dawno mnie tu nie było, ale to tylko dlatego, że działalem w innej części forum ;-)
:farao: Królowie grobowców Człowieka.Morze :farao:
ImageClick to see full-sized image

dokładniejsze fotki:
ImageClick to see full-sized image

tutaj cała historia tworzenia bandy:
https://www.chestofcolors.com/forum/view ... 71#p107371
miniatures painted:
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Jako całośc wyglądają super. Nawet na poszczególnych fotkach. Szkielety bardzo udane, tylko Murzynek do mnie nie trafia (płaski ryjek).
Ale ten pan z Crocodile'a jest wyjątkowo udany - dobre kontrasty, fajnie nasycone kolorki, udana podstawka (mimo wodorostów).

No i przede wszystkim: imponujące tempo! Gratuluję :clap:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Gildor

Post by Gildor »

Fajne!

Bardzo dobrze wygląda ten ?faraon?, skóra wyszła na prawdę dobrze :)
:clap: Good job.
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Powiem krótko: starannie, wyraźnie, efektownie! Podobają mi się szkielety, podobają mi się metaliki, nie podobają mi się cięciwy. Sznurki straszne wyszły... Proponowałbym Ci robić cięciwy z damskich rajstop. Serio. Nitki są cieńsze i nie takie szorstkie i zmechacone/kosmate ;) Modelarze lotniczy najczęściej używają ich do robienia linek naciągów skrzydeł z szmatopłatach - znaczy się np. w samolotach dwupłatowych z okresu I WŚ ;)

Najpierw owija się cienką niteczką jeden koniec łuku i daje kropelkę kleju, później się naciąga i przytwierdza do drugiego końca :) Albo zamiast tego możesz najpierw nałożyć kropelkę kleju, przyłożyć nitkę (bez owijania) i to samo powtórzyć przy drugim końcu po naciągnięciu. A na samym końcu można odciąć nadmiar nitki i podmalować miejsce klejenie.

Aha, poza tym najlepiej się prezentuje ten aztecki (?) jegomość na ostatniej fotce - z lewej. Super! :clap: I podstawki na ostatniej fotce mi się podobają bardzo.

Rozwijasz się i to widać.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Dzięki wam chłopaki za komentarze.
Dawno nie malowałem czegoś czym mógłbym grać (no i w sumie dawno nie grałem) i zapomniałem już jakie to fajne uczucie :-) Dodatkowo sam udział w Tale of Gamers był próbą do stworzenia czegoś do samego końca. Niby taka "głupia" rzecz, a jednak wpływa bardzo pozytywnie i mobilizująco!
Po wakacjach ma ruszyć kolejna kampania zastanawiam się na nad różnymi nowymi bandami - bretonia na samych koniach, albo banda z Arabii...
miniatures painted:
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

czlowiek.morze wrote:bretonia na samych koniach
do mordheim? tam sie sporo biega po drabinach, schodach i dachach chyba?
Image
Post Reply