ale przepaliłeś fotki! fuuuu...
a szkoda, bo malowanie wygląda na niezłe... niestety modele mi się nie podobają, więc trudno mi się zachwycać, ale tak obiektywnie to chyba fajne ci wyszły.
a na tło może kupisz sobie czarny karton?
jeśli chodzi o prosty sposób na w miarę trafne oświetlenie to użyć szarego tła, aparat automatycznie dobierze ustawienia, potem na TYCH SAMYCH ustawieniach zrobić fotkę z innym tłem. nie jest to zbyt dokładny sposób, ale dość prosty i na szybko wystarcza.
[PL] warsztat olkkkkka
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL] warsztat olkkkkka
troszkę mała fotka ale i tak co trzeba widać największy plus to obicia, metaliki mogły by być bardziej wypieszczone ale i tak jest ok 
nowy ludek i foty baby jagi i scrapjacka po raz ostatni
Click to see full-sized image
Click to see full-sized image"Oddychanie jest bardzo ważne przy malowaniu figurek, jeśli malarz nie oddycha to robi się siny"
1. Space Wolf
Podoba się kolorystyka, obicia i ogólnie klimat malowania. Nie pasuje mi natomiast krew - jest trochę zbyt glutowata (ale kim ja jestem, żeby oceniać, jak flaki wyglądają
), pozycja jest dość sztywna, mimo że chciałeś uzyskać realizm i przerzucenie ciężaru ciała na prawą nogę. Ale trochę sztywno to wyszło - model wygląda jak nabity na kołki. Myślę, że więcej ugięcia w kolanach by pomogło. No i skóra wilka na sztandarze też mogłaby być nieco pochylona i wisieć pionowo w stosunku do podłoża, bo na razie jest pod kątem.
A i tarcza na plecach do mnie nie trafia. Malowanie jak najbardziej, ale jednak nie pasuje mi zwykłe drewno do pancerza - jaka to ochrona dla zołnierza? W drzazgi to wszystko poleci przy kontakcie z pazurami
Bardzo interesująca podstawka za to. I dobrze wykonana. Krew na śniegu jest moim zdaniem całkiem dobra, otarcia tej płyty, czy co to jest - też. No i sam śnieg też dobrze wyszedł.
Myślę też, że pancerz jest trochę pusty, brakuje tam jakichś dodatków typu: więcej otarć, może jakieś wzorki. Na papierkach przy pieczęciach też pustawo, a same kości są dość blade - ale może to tak na fotce tylko wygląda.
Model jest naprawdę ciekawy, ale brakuje mu trochę końcowych szlifów i paru dodatków miejscami, by był naprawdę bogaty. Trochę bym go jeszcze podkręcił.
2. Jędzowata pudernica.
Nie pasuje mi czerwień, raczej bym całość utrzymał w takiej ziemistej tonacji (ale to pewnie do armii, więc taki schemat
). Bandaże, szpony, drewno, worek a zwłaszcza twarz - bardzo mi się podobają. Twarz naprawdę nadaje starego, jędzowatego charakteru modelowi
Płaszcz wygląda jakby był zrobiony z ludzkich skór - czyli OK, bo tak chyba miało to wyglądać, nie?
Wywaliłbym ten niebieski kolor tylko. No i świetne, stare kominy, czy to rury, czy co ona tam ma - to do oddychania, czy wypuszczania powietrza? 
3. Scrapjack
Podobnie, jak przy jędzy - niektóre kolory bym zmienił, ale Twoja wersja też ładnie wygląda. Podoba mi się sposób w ogóle, w jaki malujesz metal i postarzasz rury i kominy. Ni i worki i szmaty wyglądają bardzo naturalnie. Obicia na pancerzu również. I znów mi tutaj ten glut nie do końca pasuje w prawej łapie, choć rozciągnięty między palcami prezentuje się lepiej, niż u wilka wyżej
Podoba się kolorystyka, obicia i ogólnie klimat malowania. Nie pasuje mi natomiast krew - jest trochę zbyt glutowata (ale kim ja jestem, żeby oceniać, jak flaki wyglądają
A i tarcza na plecach do mnie nie trafia. Malowanie jak najbardziej, ale jednak nie pasuje mi zwykłe drewno do pancerza - jaka to ochrona dla zołnierza? W drzazgi to wszystko poleci przy kontakcie z pazurami
Bardzo interesująca podstawka za to. I dobrze wykonana. Krew na śniegu jest moim zdaniem całkiem dobra, otarcia tej płyty, czy co to jest - też. No i sam śnieg też dobrze wyszedł.
Myślę też, że pancerz jest trochę pusty, brakuje tam jakichś dodatków typu: więcej otarć, może jakieś wzorki. Na papierkach przy pieczęciach też pustawo, a same kości są dość blade - ale może to tak na fotce tylko wygląda.
Model jest naprawdę ciekawy, ale brakuje mu trochę końcowych szlifów i paru dodatków miejscami, by był naprawdę bogaty. Trochę bym go jeszcze podkręcił.
2. Jędzowata pudernica.
Nie pasuje mi czerwień, raczej bym całość utrzymał w takiej ziemistej tonacji (ale to pewnie do armii, więc taki schemat
3. Scrapjack
Podobnie, jak przy jędzy - niektóre kolory bym zmienił, ale Twoja wersja też ładnie wygląda. Podoba mi się sposób w ogóle, w jaki malujesz metal i postarzasz rury i kominy. Ni i worki i szmaty wyglądają bardzo naturalnie. Obicia na pancerzu również. I znów mi tutaj ten glut nie do końca pasuje w prawej łapie, choć rozciągnięty między palcami prezentuje się lepiej, niż u wilka wyżej
-
Nameless
- The Better Choice

Slawol szuka realizmu u marinesow GW
muahahaha
ale ogolnie rzecz biorac zgadzam sie z wiekszoscia tego, co napisal :)moze tylko dodam, ze marine ci sie przewraca. jak chcesz takie pozycje figurkom dawac, to wyprostuj im tulow bardziej, bo to naturalne dla czlowieka, nawet na nachyleniu.
fajne malowanie!
ale ogolnie rzecz biorac zgadzam sie z wiekszoscia tego, co napisal :)moze tylko dodam, ze marine ci sie przewraca. jak chcesz takie pozycje figurkom dawac, to wyprostuj im tulow bardziej, bo to naturalne dla czlowieka, nawet na nachyleniu.
fajne malowanie!
Termosa zrobilem z odpadow. Chcialem zeby byl space wolfem, tak zeby dobrze sie combowal ze sniegiem, ale brakowalo mi troche czesci typowo wilkowych, stad tarcza na plecach i ogolna ubogosc pancerza.
Gluto-flaki ciagle proboje i troche mi przy wilku nie wyszlo, zdecydowanie powinny byc ciensze.
Gluto-flaki ciagle proboje i troche mi przy wilku nie wyszlo, zdecydowanie powinny byc ciensze.
"Oddychanie jest bardzo ważne przy malowaniu figurek, jeśli malarz nie oddycha to robi się siny"
Marynarz bawi się w Legolasa czy w surfera?
Malowanie niezłe - takie trochę Sławolowe, ale staranniejsze chyba. Pasuje mi do marynów.
Za to jakoś nie leży mi ten babojag - może to tylko fotka, ale mam wrażenie że ten model mi się jakiś taki nieczytelny wydaje, taki misz-masz, nic konkretnego. Jakby za dużo różnych rzeczy na modelu.
No i te duże chodzące nogi cierpią na to samo.
Technicznie nieźle, ale stylistycznie do mnie nie przemawia...
Malowanie niezłe - takie trochę Sławolowe, ale staranniejsze chyba. Pasuje mi do marynów.
Za to jakoś nie leży mi ten babojag - może to tylko fotka, ale mam wrażenie że ten model mi się jakiś taki nieczytelny wydaje, taki misz-masz, nic konkretnego. Jakby za dużo różnych rzeczy na modelu.
No i te duże chodzące nogi cierpią na to samo.
Technicznie nieźle, ale stylistycznie do mnie nie przemawia...
Ale malowanie samo w sobie jest fajne, nie podchodzi mi tylko ten niebieski fragment płaszcza u baby jagi, dlaczego on jest tam taki niebieski?
Ktoś musi się wyżywaćNameless wrote:Slawol szuka realizmu u marinesow GWmuahahaha
Kolejny ludek.
Niby nie jest zly, ale cos mi w nim nie pasuje, sam nie wiem. Pomalowanie go to byla mordęga.
Podoba mi sie jak mi wyszly metaliki na pancerzu na rekach i na tej tubie, ktora nosi na plecach.
Koc za to w ogole nie wyszedl.
W ramach zabaw z aparatem pstrykne mu samemu jeszcze jakies foty.
Niby nie jest zly, ale cos mi w nim nie pasuje, sam nie wiem. Pomalowanie go to byla mordęga.
Podoba mi sie jak mi wyszly metaliki na pancerzu na rekach i na tej tubie, ktora nosi na plecach.
Koc za to w ogole nie wyszedl.
W ramach zabaw z aparatem pstrykne mu samemu jeszcze jakies foty.
Click to see full-sized image"Oddychanie jest bardzo ważne przy malowaniu figurek, jeśli malarz nie oddycha to robi się siny"