[PL] 1 2 3... proba pedzla

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Reynevan

Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla

Post by Reynevan »

Bardzo łądnie :)

szczególnie podobają mi się celtyckie wzorki oraz cieniowanie przodu kiecki templara :)
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Poleciałaś z tą tarczą Wikinga, masakra! :clap: Super czerwień, taka zgaszona, a nie strażacka-ostra. Wzorek równy, ostry, dokładny. Plecionka kozak. Jedyne, co rzuca się w oczy, to poprawki czerwieni pędzlem, ale to w sumie częsta rzecz przy takich sprawach - trzeba wyrównać odcienie, żeby ramki nie było widać i przecięć wzoru ciemniejszym odcieniem.

Miecz i nóż również udane. Przy mieczu jeszcze mocniej bym wyostrzył krawędzie wzorków (końcówki), chyba że refka każe inaczej ;) Skóry skórzane, bomba, zwłaszcza ta z obszyciem przy nożu.

Templariusz to ma na razie świetne kolcze spodnie i równo i gładko nałożony kolor na szmatach. Cienie od przodu zaczynają się pomału zarysowywać i budują fałdy i załamania - pięknie się dzieje. Z tyłu jeszcze blado, no ale to jeszcze chwilę potrwa pewnie ;) Przejścia między odcieniami jak najbardziej widoczne, płynne i gładkie, subtelne.

Krzyż na klacie niezły, na brązy poczekam jeszcze, skóry głowy nie oceniam ;)

Tarczę już widziałem wcześniej i w sumie nic nowego Ci nie powiem: sam krzyż jest OK, może nie do końca idealnie w osi wszystko leży, ale aż tak tego nie widać mocno. Umbo za to wygląda bardzo naturalnie, jak prawdziwy metal.

Ogólnie to postęp spory z modelu na model. Idą Ci historyczne modele bardzo dobrze.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Marta

Post by Marta »

Ciesze sie ze nie jest tak najgorzej;]
Strasznie duzo jeszcze przede mna zabawy z tymi chlopakami. W sumie Wikinga prawie nie ruszylam oprocz tarczy i broni.

Co do templara to musze zeznac ze jedyne w miare skonczone kawalki to wlasnie skory. A raczej skorzana przeszywka. Za to kolczuga ledwo ruszona, ciesze sie ze tak przekonywujaco wyglada.
Teraz chyba zrobie mu glowe, bo to maly i dosyc odstajacy od reszty element. Moze jeszcze dzisiaj uda sie dorzucic fote.

pzdr

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

czekam z niecierpliwoscia na kolejne foty, bo takie rzeczy to rzadko ui nas na forum widac :)
Image
Grabz

Post by Grabz »

Plecionki pieruńsko dobre, świetna czerwień na tarczy. Jest na co czekać :D .
Marta

Post by Marta »

Nameless wrote:czekam z niecierpliwoscia na kolejne foty, bo takie rzeczy to rzadko ui nas na forum widac :)
Ode mnie to chyba duzo innych rzeczy juz nie bedzie sie mozna spodziewac, tylko wlasnie pocyce, histeryki, modele kolekcjonerskie (i to tez w raczej wiekszej skali, chociaz od maluchow na amen sie nie odzegnuje).
Jak sobie pomysle, ze w ramach absolutnie niedochodowego hobby, mam sie uzerac z takim np Failcastem, to juz mi sie odechciewa. Wiec bede sobie pykac powolutku jakies takie wynalazki. Moze nawet z czasem uda mi sie wypracowac w tym kierunku jakis styl wlasny;]

@Grabz: ciesze sie, ze sie plecionki podobaja, mam nadzieje ze i szmaty uda mi sie zrobic jakies interesujace (kilka pomyslow juz jest, trzeba tylko stestac wykonanie).

pzdr

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Marta

Post by Marta »

Udalo mi sie wreszczie wczoraj popracowac troche nad templarem (proza zycia znow wlazla mi w szkode) i ponizej macie efekty. Przykleilam mu lapke i pozalepialam wszystkie szpary miedzy konczynami plaszczem i kadlubkiem. Malarsko dlubalam tylko tunike i tak sobie mysle ze powoli zaczyna wygladac coraz lepiej.
Oczywiscie nadal jeszcze przy niej sporo pracy, ale powoli do przodu:D

ImageClick to see full-sized image
ImageClick to see full-sized image

A Wy jak sadzicie?

pzdr

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Noo, szmaty wyglądają już naprawdę nieźle!

Podoba mi się takie malowanie, bardzo wiarygodne. Jeszcze ciut za jasno, ale idziesz w dobrym kierunku. W ogóle dobrze wychodzą jasne kolory, a to jest zawsze wyzwanie.

Krzyż na załamaniach też odpowiednio zaznaczyłaś. Dbaj o detale, dbaj :)

P.S. A potem trzeba ten model uwalić krwią i rdzą :twisted:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Marta

Post by Marta »

Slawol wrote:A potem trzeba ten model uwalić krwią i rdzą :twisted:
Tia! Bedzie jak najbardziej krew, pot, łzy i tona brudu;]

Tylko sie zastanawiam, czy wprowadzac jeszcze fakture na tkaninach (a jesli tak to kiedy? teraz przy cieniowaniu czy dopiero po?), czy zostawic gladkie?
Nie ukrywam, ze boje sie ze spartole probujac fakturzyc;/

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Marta wrote:
Slawol wrote:A potem trzeba ten model uwalić krwią i rdzą :twisted:
Tia! Bedzie jak najbardziej krew, pot, łzy i tona brudu;]
No ja myślę! :dance: Zapomniałaś wspomnieć o rdzy!
Marta wrote:Tylko sie zastanawiam, czy wprowadzac jeszcze fakture na tkaninach (a jesli tak to kiedy?
Sam bym chyba robił fakturę w okolicach początkowych albo średnich warstw, żeby potem ją wtopić, bo inaczej może wyglądać jak namalowana siatka albo inne paprochowanie namalowane jako wzorek na wierzchu. A tak to będzie przykryta kolejnymi warstwami i cieniami, co sprawi, że materiał nabierze - nie wiem - "głębi"? Chodzi mi o to, że włókna będą się przenikać, a nie będą namalowaną pajęczynką na wierzchu.

No ale to też zależy od materiału... Tak tylko myślę.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Post Reply