[PL] Galeria Gildora

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
mahon
Super Villain
Super Villain

Re: [PL] Galeria Gildora

Post by mahon »

w sumie to trochę racji jest. :)

w takim razie potraktujmy to jako zaliczone kolejne ćwiczenie!
a następne to: CIEŃSZE LINIE...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Gildor

Post by Gildor »

Dzięęki chłopaki :)
Podstawki są pod armię,którą szykuję na Drużynowe Mistrzostwa Polski w LOTR. Tzn pro playerem nie jestem ale jest konkurs na najładniejsze armie i tak sobie myślę czy by nie spróbować :wink:
Image
Czuprynsky

Post by Czuprynsky »

Podstawki wydają się być gites. Jestem ciekaw, jak pomalujesz armię ;)

Swoją drogą, spróbowałbyś pomalować coś na czysto- tak, wiem, nie jestem pierwszym, który to pisze, ale mogę się założyć, że nie umiałbyś pomalować armii używając NAPRAWDĘ prostych technik, tak, by wyglądała w miarę jednolicie :wink: Bo taki choćby Crowe do mnie nie przemawia, myślę, że wyszedłby ci lepiej gdybyś do pancerza użył drybrushu Boltgunem na czarnym podkładzie, potem rozjaśnił drybrushem z Chainmaila, a potem wpuścił czarny wash w zagłębienia i zrobił lining Mithrillem. Twój (poza płaszczem, przed którym chylę czoła- no, może oprócz tej dziwnej kanciastej plamy) wygląda wg mnie niezbyt ciekawie, wręcz "poplamiony", zaś niektóre rozjaśnienia wyglądają, jakby zostały "pacnięte" na model, bez żadnego przejścia...

Nie wiem, jak to odbierzesz, ale naprawdę nie chciałem napisać nic złego. Maluję mało, możliwe, że wiem o malowaniu jeszcze mniej, jednak preferuję modele "czyste" w malowaniu i jestem ich zwolennikiem (choć nie przeszkadza mi to wzdychać nad pracami takich Tytanów Pędzla jak choćby Bohun). Twoje modele wyglądają czasami jak ten nieszczęsny Crowe, ale widziałem też w twoim temacie kilka naprawdę fajnych prac, które były proste technicznie- i była to ich największa zaleta.

Powodzenia w dalszym malowaniu i w DMP! :)
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Czuprynsky wrote:Nie wiem, jak to odbierzesz, ale naprawdę nie chciałem napisać nic złego. Maluję mało, możliwe, że wiem o malowaniu jeszcze mniej
Ale dobrze, że komentujesz!
Bo obserwując prace innych zauważasz co się ci podoba, co nie. Co działa, a co się nie sprawdza.
No i - co bardzo ważne - dajesz kolejną opinię na temat komentowanej pracy. Opinię cenną o tyle, że nie skażoną godzinami/tygodniami/latami obracania się w malarskim środowisku, wałkowania technik, omawiania teorii barw i subtelności światłocienia. Czasem bardzo dobrze jest się od tego wszystkiego odciąć i stwierdzić po prostu, że nie masz dostatecznej wiedzy, żeby stwierdzić, że to nie wyszło - ale nie wyszło, po prostu nie działa. Albo wręcz przeciwnie: nie wiesz czemu, ale bardzo ci się to podoba.

Ja ciągle mam podobne wrażenie, że dobrze byłoby zobaczyć jedną figurkę pomalowaną przez Gildora tak jak to dawno temu Games Workshop uczył we White Dwarfach - płasko, nudno, gładko, może z liniami...
Ale zawsze wcina się jakieś takie smarowanie laserunkami. Nawet tam gdzie rzekomo było prosto, widać było te wypolerowane powierzchnie.
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Gildor

Post by Gildor »

Nie wiem, jak to odbierzesz, ale naprawdę nie chciałem napisać nic złego.
Spoko, nigdy nie odbieram niczego źle jeśli ktoś pisze kulturalnie.
ale mogę się założyć, że nie umiałbyś pomalować armii używając NAPRAWDĘ prostych technik, tak, by wyglądała w miarę jednolicie
Jeśli uważasz,że nigdy nie pomalowałem nic jednolitego z prostymi technikami to znaczy,że za mało widziałeś aby się zakładać :mrgreen: No i w sumie nie wiem skąd te przypuszczenia,że nie umiałbym. Wbrew powszechnej opinii,która jak widzę staje się coraz silniejsza moje malowanie nie zaczęło się na laserunkach i po czym o odkrywało drybrusha, washa i lining. Tylko daję Wam mało dowodów. Ale to inny temat...

Ja ciągle mam podobne wrażenie, że dobrze byłoby zobaczyć jedną figurkę pomalowaną przez Gildora tak jak to dawno temu Games Workshop uczył we White Dwarfach - płasko, nudno, gładko, może z liniami...
dżiss ile tych figsów mam malować abyś drogi Mahoniu pisał "dobrze byłoby zobaczyć kolejną figurkę blabla..." . Chociaż ten jeden był już przynajmniej parę razy :bonk:
Powodzenia w dalszym malowaniu i w DMP! :)
Dzięki, nawzajem.

=]
Miłego dnia!
Image
Rentall

Post by Rentall »

zamiast gadać ze potrafisz pomalować prosto figurke, pomaluja, zrob zdjęcie i pokaz. Wtedy pochyle czoło i przyznam Ci racje, a jak narazie mysle tak samo jak Czuprynsky. nie widzlaem jeszcze czystej figurki w Twoim wykonaniu.
Czuprynsky

Post by Czuprynsky »

[chamskie podjudzanie]
Może mały czelendż? Ja pomaluję figsa i ty pomalujesz figsa. 1 vs 1. Ja- cienias, nieogarnięty do końca w temacie, początkujący hobbysta kontra Ty, profesjonalny malarz, znający n-technik, z dużą liczbą miniaturek na koncie, siedzący w interesie od dawna. Zasady: proste malowanie, bez żadnych NMM, TNMM, OSL, preshadingu i innych skomplikowanych technik, przekraczającego malowanie, jakim raczy nas zwykle GW. Ze swojej strony wystawiam Marynarza. Czas: tydzień, bo to różnie bywa z czasem na malowanie. Zakładam, że stchórzysz i nie przyjmiesz wyzwania.
[chamskie podjudzanie/]
Wiem, porywam się z motyką na słońce, ale oj tam, oj tam. Gildor, sorki, ale może cię to zmotywuje
Gildor

Post by Gildor »

Rentall wrote:zamiast gadać ze potrafisz pomalować prosto figurke, pomaluja, zrob zdjęcie i pokaz. Wtedy pochyle czoło i przyznam Ci racje, a jak narazie mysle tak samo jak Czuprynsky. nie widzlaem jeszcze czystej figurki w Twoim wykonaniu.
To wystarczy? Odnośnie prostosty.
https://www.coolminiornot.com/264800

A to do czystości:
https://www.coolminiornot.com/264801

Jakby co to pisz, może akurat coś znajdę.
Ty, profesjonalny malarz, znający n-technik, z dużą liczbą miniaturek na koncie, siedzący w interesie od dawna
Zakładam, że stchórzysz i nie przyjmiesz wyzwania.
:wink:
Image
Wojteq

Post by Wojteq »

Tak przy okazji, to przejrzałem Twoje prace na coolmini i zauważyłem ciekawą rzecz - im starsze prace tym lepsze, wyższą mają ocenę. Miałeś punkt kulminacyjny przy Leogantem lub kapitanie Termosów, a potem było już różnie.
Czuprynsky

Post by Czuprynsky »

Niewiele widać z tych komandosów... a drugi model- ładny, reprezentuje wysoki poziom, ale to nie jest aż tak proste malowanie ;)

Nie przyjmiesz wyzwania? - pytam, bo nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi ;)
Post Reply