a no mogę ..

klientka przyniosła mi 2 dni temu to cudo bym jej soft zupgradował bo
zagramanica nabyła
to jest tzw : lustrzanka bez lustra ..
lustrzanka bo : wymienne obiektywy (w tej można montować obiektywy Sony i Konica minolta)
lustrzanka bo : matryca jak z lustrzanki (takiej tańszej ale lustrzanki) 23.4 x 15.6 mm (sony Alpha 230 : 23.5 x 15.7 mm )
bez lustra : no niema lustra - proste
bez lustra : brak wizjera (to jest dziwny pomysł)
teraz tak :
nie napiszę ci nic mądrzejszego niż tu napisali
https://www.dpreview.com/reviews/sonynex5nex3/
natomiast w ramach tego że miałem go w rękach to sie wypowiem jak to wygląda :
jest małe ! (ale jakoś nie za bardzo małe - małe jak na lustro , spore jak na małpkę .. raczej jest płaskawe )
stabilizacja jest w obiektywach (tych dedykowanych) i działa
jak zamontuje sie np stary z Minolty to oczywiście stabilizacji niema ... a że stary obiektyw
który zamontowałem był z metalu (i to tak wykonany "po staremu" ) to od razu aparat stał sie
nie stabilny bo obiektyw go przeważał . ale AF działał
sprzedawany jest albo z 2 obiektywami albo z jednym do wyboru
18-55 - to dobry wybór
jest też sprzedawany z 16 mm - BAD IDEA ! - szeroki kont fajny ale zrobienie fotki
czegokolwiek innego niz budynek (np człowieka) kończyło sie albo "rybim okiem" albo budynkiem
i małym ludzikiem pod nim
Makro - czyli ludki i owady

e.. makro jest dziwne .. bo zmienia ci dowolny obiektyw w 'Stałkę" ... i trudno trafić w
pożądany obiekt - ja sie przymierzałem 3 razy do nieruchomej tubki kleju .. ale bardzo ładne
rozmywa tło
teraz tak oblukałem ceny Tego na Ceneo . i "sensowny zestaw" czyli Next 5 + 18 -55 to tak 2500 zł
za tyle to ty możesz mieć lustrzankę .. z 2 obiektywami (przytoczona Alphe 230 to nawet za
1200 ~1400 - podaję ja bo jakość fotek jest zbliżona , natomiast specyfikacja matrycy to Alpha
500 ~550 to znowu można kupić w zestawie za 1700 ~ 1900 zł z 2 obiektywami ponownie )
za 2500zł to można kupić na prawdę porządna lustrzankę z "kitem" albo Alphe 550 z Tamronem 18 - 200 (taki nie kitowy obiektyw) - z małpek i Hybryd to niczego w tej cenie niema .. wszystko inne jest tańsze (poza innymi lustrzankami bez lustra - innych firm ) a z Hybryd to sa takie do wyboru że Hu Hu ...
jak na "małpke" to to jest za drogie
jak na lustrzanke to to jest za drogie
to jest takie wpół drogi miedzy jednym i drugim i jest o połowę za drogie
owszem jest małe i od bidy się w kieszeń zmieści ale co 2 dodatkowe obiektywy w kolejnych
kieszeniach ?? bo 18 - 55 taki mały nie jest a do "zumów" to coś tam X -200 a to już ~ 10 cm ("tak se cieszysz że mnie widzisz czy to obiektyw w twojej kieszeni"

)
jak masz kasę to nie będę odradzał zakupu bo to fajne jest
ale jak to ma być na wakacje "małpka" - to kup dobrą małpkę
jak to ma być dla zaawansowanego amatora to kup Hybrydę
jak dla leniwego Prosa to kup Lustrzanke hybrydową (rzadko cos takiego na rynku sie pojawia ale jak się pojawia to zazwyczaj wywołuje burze

)
jak dla Amatora aspirującego do Foto Amatora to tanie lustro albo Hybrydkę (i tak sie w kieszeni nie zmieści .. chyba że duża )
ja bym po prostu bał sie Tego nexta na wakacjach zgubić / zepsuć / "pożyczyć" - bo tanie to nie jest (jak stanieje do 1400 zł ~1700 zł z 18 - 55 to będzie dobry zakup)
więc jak cierpisz na nadmiar kasy to produkt dla ciebie
acha moja opinia jest nacechowana moim wykształceniem (jednym z kilku

) - po prostu nie jestem wstanie zrobić żadnego zakupu bez analizy kosztów i ofert porównawczych
Mike ty napisz do czego ty Aparat potrzebujesz i jakie sa twoje oczekiwana a może przedstawię ci coś sensownego do kupienia