[PL] Nameless w 2010

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Re: [PL] Nameless w 2010

Post by Nameless »

Slawol wrote:I może następnym razem pokusiłbyś się o jakiś pasek albo szlaczek na doniczce?
nastepnym razem nie bedzie doniczki :P

@czlowiek-morze - niedlugo. pare wieczorow moze.
Image
maciejrusztyn

Post by maciejrusztyn »

Moim zdaniem w tym modelu brakuje estetyki. Twarz przypomina mi Jokera z batmana przydalo by sie nad nią popracowac:) Ten model troche zalatuje mi problemem opisywanym ostatnio w temacie Gildora:) Ale w tej kwestii juz niech sie wypowie Mahon:) Generalnie model mi sie podoba.
Pozdrawiam.
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

Kurcze odnoszę wrażenie, że topisz swój czas w modele, które tylko utrudniają pracę.
Nie rozumiem po co tracić czas na model, który ma skaszanioną rzeźbę?
Dla mnie to jak podkładanie sobie samemu nogi :(

Mnie się podoba efekt przezroczystości, IMO jest dobrym wstępem do dalszych eksperymentów.
Podoba mi się również malowanie gołej nogi i większości brzucha. Dolny jego cień jest zbyt 'soczysty' i bardziej wygląda jak by się czymś wysmarowała (w Indiach chyba tak się brudzą przyprawami na szczęście ;)). Chyba lepiej byłoby dodać więcej szarości a mniej soczystego barwnika.
Podoba mi się estetyczne wykończenie cieniem takich elem. jak bransolety na tylnej fotce, cienie miedzy tkaniną a nogą.
Twarz jest bardziej klimatyczna niż ładnie pomalowana. Jej i rękom poświęciłabym więcej uwagi.
Wydaje mi się, (ale mogę się mylić) że zbyt mocno przywiązany jesteś do triad do malowania skóry.
Najsoczystszy kolor skóry, jest u Ciebie cieniem :roll:
Chyba lepiej by było, gdybyś ten kolor potraktował jako półcień/przedsionek cienia, a cienie zrobił dodając koloru, który stłumi jego soczystość (czerń, zimny brąz, granat, grafit).

Włosom chyba nic nie pomoże - rzeźba -nie mam pojęcie jak można by je pomalować, żeby wyszły korzystnie.

Zgadzam się, z innymi że praca nie jest pomalowana na jednakowym poziomie.
Ja bym na Twoim miejscu chwyciła za udaną rzeźbę i popracowała nad starannością.
Powodzenia :)
-- Ańa

Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Ty Nameless lepiej pokaż tego goblina! Bo tam się wykazałeś...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

Ana wrote:Nie rozumiem po co tracić czas na model, który ma skaszanioną rzeźbę?
bo jest sporo skory i twarz do cwiczen - a jak sama widzisz, tu potrafie sie wylozyc, szczegolnie na twarzy. a ze chcialem tez poprawic nieco przezroczystosc, to model wydawal sie w sam raz.

@Mahon - bedzie, bedzie, jak w domu znajde wolna chwile :roll:
Image
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

(:P Ja tam wolę ćwiczyć na ładnym modelu)
-- Ańa

Image
Marta

Post by Marta »

Dawaj gobosa:D
bo o tej pani to juz wszystko zostalo powiedziane.
Powtorze tylko za Ania: czasem sobie sam noge podstawiasz wyborem modeli.

W ogole czasem mam wrazenie, ze sa dwa Namelessy. Jeden maluje gobosy, a ten drugi panie z pletwami... Znaczy chodzi mi tu o jakosc malowania a nie sam wybor figsa:D

Edit: pani z pletwami to tak na okolicznosc jej delikatnych dloni:D
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

10/2010 - Night Goblin Shaman Farti

Post by Nameless »

Marta wrote:W ogole czasem mam wrazenie, ze sa dwa Namelessy.
a wiesz, ze tez mi taka mysl w glowie zaswitala? wydaje mi sie, ze do niektorych figsow trace zapal i wtedy je po prostu koncze, zeby byly pomalowane. a z niektorymi mam fun do samego konca, i przy nich sie staram.

no to gobos. jak kacpero puscil info o konkursie Paint a Grot, to nie czulem checi na malowanie malych zielencow. pare dni pozniej przekopywalem sie przez stare figsy i bitsy w poszukiwaniu czegos i przez przypadek znalazlem swojego starego szamana z armii orkow. heh, znow wspomnienia. teraz juz takich nie robia ;) no, przynajmniej nie w gw :lol: od razu mi sie zachcialo go pomalowac.

10/2010 - Oddgit Farti, Night Goblin Shaman

ImageClick to see full-sized image
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

myślę i myślę, czy to nie twoja najlepsza praca i zdaje mi się, że tak

punktowo:
- dobry dobór kolorów
- ciekawe przebarwienia na skórze
- całkiem udany NMM (najlepszy jak dotąd?)
- dobry rozkład rozjaśnień na czapce
- wyraźne i czytelne szczegóły (np. okucia na sierpie)
- fajny i czysto pomalowany szlaczek na "kołnierzu"
- dobra, ciekawa, interesująco zagospodarowana podstawka (najlepsza chyba, może poza smokiem)
- wyraźne kontury i rozjaśnienia.

Jak powiedziała Marta: wygląda jakby to była praca malowana przez kogoś zupełnie innego niż osoba która pomalowała "zemstę Wernera"

co można było zrobić lepiej?
hmmm... może dodać trochę niuansów kolorystycznych na czapce (zwłaszcza w cieniach) i trochę ją pocieniować? rozjaśnienia są OK, przydałoby się trochę cieni...

PS - spróbuj znaleźć mniejszą "podstawę" do zdjęć, bo ta trochę odciąga uwagę od modelu...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

mahon wrote:myślę i myślę, czy to nie twoja najlepsza praca i zdaje mi się, że tak
wszystko zweryfikuje cmon :mrgreen:
Image
Post Reply