[PL] Style malarskie - ulubieni malarze

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
kacpero

Post by kacpero »

to moze ja cos dodam na szybko:
haley: styl + technika.. bardzo podoba mi sie sposób w jaki dobiera kolory, od stonowanych szarości w przeroznych odcieniach do barw nasyconych.. i przede wszystkim to co kocham najbardziej w jej malowaniu, co sprawia ze jej figurki "ozywają" - czyli twarze a w szczegolnosci oczy :)
automaton: niesamowicie bawi sie kolorami.. na jego figurkach pojawia sie mnostwo barw ktore nie gryza sie a wrecz przeciwnie - harmonizuja ze soba..
beltane: bardzo lubie jego styl malowania, choc sm nie wiem dlaczego.. chyba za takie troche "ilustracyjne" podejscie do malowania.. oraz za metaliki i fajne freehandy..
oczywiscie allan c i cyril wymiataja, tak samo banshee, yellow one i kilku wymienionych w postach powyzej.. i tu chyba juz nie musze uzasadniac dlaczego lubie ich malowanie..
tak jak i mahon lubie prace manumilitari, szczegolnie kiedy dowiaduje sie w jak krotkim czasie zostaly wykonane ;)
lubie styl eavy metal, malowanie jakoba nielsena, chociaz w obliczu tego co sie dzis wyprawia na GD prace reprezentujące angielski old school wypadają czasami skromnie..
wymienie tez bragona ktorego figurki, procz tego ze doskonale technicznie sa rowniez gleboko nasycona jakąs trescią, maja cos do opowiedzenia..
jeszcze pare nazwisk/ksywek krazy mi w glowie ale nie bede ich juz wymienial, bo najbardziej inspirujace dla mnie juz wymienilem..
jezeli chodzi o polskich malarzy to najbardziej lubie tych ktorych znam: Ana, mahon, Benathai, Illusionrip:P dlaczego? nie tylko za swietne i godne zapamietania prace ale takze za inspiracje, motywacje, pomoc, mozliwosc ogladania figurek na zywo, wspolnego malowania itd. dzieki i pozdrawiam!
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Może mógłby mi ktoś podpowiedziec jaka jest różnica między stylem realistycznym a artystycznym?

Mniej więcej taka jak między ilustracją z komiksu a klatką z filmu. Jak między brudnym mundurem żołnierza z Szeregowca Ryana, a nigdy nie ulegającym zabrudzeniu białym strojem "dobrego kowboja" w westernie.

Jedno ma na celu realistyczne ukazanie świata, a drugie sprawienie żeby było miło dla oka. Zwykle oznacza to: czysto i kolorowo :)

Podział na realistyczne i artystyczne jest sztuczny, dokonany w zasadzie na bieżąco - podczas niniejszej dyskusji. Nie jest to jakaś oficjalna klasyfikacja....
dlatego, ze - z calym szacunkiem dla nazej czolowki - jeszcze ona odstaje od czolowki swiatowej.

z podobnego powodu "krajowych malarzy" ująłem osobno w swoim poście. lubię pooglądać ich prace, ale częściej szczęka opada mi przy zagranicznych.
Mahon, Przemas, Stefan, Alek.
Tu mnie masz - siebie nie wymieniam, bo nie jestem swoim ulubionym malarzem, a Przemas - dawniej jego prace robiły na mnie spore wrażenie, ale obecnie jakoś dawno nie widziałem żadnej jego pracy (a zwłaszcza niczego nastawionego na efekt "WOW").... Czyżbyśmy należeli do tej grupy malarzy, która miała coś do powiedzenia kilka lat temu, a teraz nasze miejsce zajęła - po uprzednim delikatnym kopnięciu nas w zadek - młoda gwardia?

A Stefan? coś czuję (a może wiem? ;) ) że jeszcze da czadu :twisted:
beltane: bardzo lubie jego styl malowania, choc sm nie wiem dlaczego.. chyba za takie troche "ilustracyjne" podejscie do malowania.. oraz za metaliki i fajne freehandy..
chwilę zastanawiałem się sam czy wymienić Beltane, ale doszedłem do wniosku, że gdybym rozszerzył listę o niego - musiałbym od razu dołożyć z 10-15 innych malarzy, a to mi się nie uśmiechało ;)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
kacpero

Post by kacpero »

mahon wrote:
chwilę zastanawiałem się sam czy wymienić Beltane, ale doszedłem do wniosku, że gdybym rozszerzył listę o niego - musiałbym od razu dołożyć z 10-15 innych malarzy, a to mi się nie uśmiechało ;)
dlatego ja rowniez nie rozszerzalem swojej listy.. a beltane od poczatku mi przypasil i mam do niego sentyment..
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Slawek

Re: RE: Re: [PL] Style malarskie - ulubieni malarze

Post by Slawek »

Nameless wrote:
Slawek wrote:Nie wiem czemu tak zagranicznie, a toż nie ma swietnych krajowych malarzy
dlatego, ze - z calym szacunkiem dla nazej czolowki - jeszcze ona odstaje od czolowki swiatowej.
Z polskich - Ana. Za nia kilku przedstawicieli plci brzydkiej (bez konkretnej kolejnosci) - Mahon, Przemas, Stefan, Alek. Przepraszam, jesli kogos przypadkiem pominalem.
Z zagranicznych - poza wymienionymi juz doloze Jen H., Dereka Schuberta i niektore prace Seba Perbeta.
A czym to tak najlepsi polacy odstają od światowców? W ogóle takie porównywanie jest do kitu. Większość światowej czołówki jest wąsko wyspecjalizowana. Jedni są dobrzy w malowaniu skóry, inni w pojazdach itd
Ana pewnie przeskoczyła by sporą cześć światowej czolówki w malowaniu "gołych bab", Alek w malowaniu "nurgla" czy konwersjach z użyciem plasticardu...
Nie mamy powodu do zbytnich kompleksów na tym polu. Droga do zdobycia światowego szacunku jaki mają Francuzi czy Hiszpanie (a ostatnio coraz bardziej Rosjanie) jeszcze daleka ale tragicznie nie jest. W każdym razie Polskie studia malarskie mają swoją całkiem dobrą markę
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

Slawek wrote:A czym to tak najlepsi polacy odstają od światowców?
a tym, ze jak napisal Mahon, czesciej mi szczeka opada na widok prac czolowki swiatowej.
W ogóle takie porównywanie jest do kitu. Większość światowej czołówki jest wąsko wyspecjalizowana. Jedni są dobrzy w malowaniu skóry, inni w pojazdach itd
Ana pewnie przeskoczyła by sporą cześć światowej czolówki w malowaniu "gołych bab", Alek w malowaniu "nurgla" czy konwersjach z użyciem plasticardu...
porownywanie jest do kitu, bo czolowka swiatowa jest wyspecjalizowana?
1. nie widze zwiazku specjalizacji z porownaniami;
2. jak sam napisales, nasi tez maja "specjalizacje", chocby Alek = Nurgle.
Nie mamy powodu do zbytnich kompleksów na tym polu. Droga do zdobycia światowego szacunku jaki mają Francuzi czy Hiszpanie (a ostatnio coraz bardziej Rosjanie) jeszcze daleka ale tragicznie nie jest.

najpierw sie Slawku oburzasz, ze stwierdzam roznice miedzy polskimi malarzami a reszta swiata, po czym sam informujesz "ze droga jeszcze daleka". troche tego nie rozumiem.
poza tym, nigdzie nie pisalem ze roznica jest duza,wielka czy ogromna.
W każdym razie Polskie studia malarskie mają swoją całkiem dobrą markę
nie sadze, zeby poziom studiow malarskich przekladal sie bezposrednio na poziom czolowki krajowej. Na opinie o studiach wplyw maja tez ceny czy tez malowanie oddzialow/armii.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Slawek wrote:Większość światowej czołówki jest wąsko wyspecjalizowana. Jedni są dobrzy w malowaniu skóry, inni w pojazdach itd
Tu się trochę dziwię - zobacz takiego Cyrila, który równie dobrze maluje czyste nagie panienki jak podrapanych i opancerzonych brudnych kosmicznych marines. Równie dobrze czuje się w bardzo kolorowych figurkach, jak i formach monochromatycznych...

Albo Kiryll - świetnie wychodzą mu pojazdy malowane w olbrzymie misterne freehandy, jak i piechota malowana dla Darkson Designs.

Jakoś nie widzę tej wąskiej specjalizacji.... :think:
-- Mahoń

Image

Raptaparat

RE: Re: RE: Re: [PL] Style malarskie - ulubieni malarze

Post by Raptaparat »

yellowone'a cenie za to ze czerpal z gigera. naprawde uwielbiam tworczosc niemca :)
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

szwajcara ;)
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

dokladnie :D
-- Mahoń

Image

Raptaparat

Post by Raptaparat »

kazdy moze sie pomylic tak :] - nie tworca jest najwazniejszy tylko tworczosc... chcociaz tyle napisze w swojej obronie ;)
Post Reply