[PL]Prace Lemartes'a

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Lemartes

Post by Lemartes »

No to aktualizacja.
Elf skonczony, kon narazie pomalowany bez glowy, oczywiscie nie sa sklejeni razem na tych zdjeciach ;)

ImageClick to see full-sized image
Zdjecia troche duze, nastepnym razem dam mniejsze.Robione o 22 wiec nie najlepsze swiatlo bylo :)
Gildor

Post by Gildor »

Coś mnie w tym elfie gryzie, przez co mi się nie podoba.
Ale sam nie wiem co więc możliwe że się mylę :wink:
dead

Post by dead »

bo kolorystyka jest slaba - malo kontrastow i bladosci same. Co do techniki - nastepny etap ktory musisz przejsc jest plynnosc -> uzywasz malowania wielowarstwowego i ogolem sprawdza sie ale z bliska wszystkie warstwy doskonale widac (o ile wszystkie fragmenty sa OK o tyle na lancy widac wszelkie przejscia - i to mnie gryzie). z takiej odleglosci jak na fotach jest wzglednie ok ale z blizszej juz niekoniecznie. acha i caly czas nie wiem co robia te kropki na kasku. te biale (kropka z kreseczka w 3 miejscach) -> czy to ma byc jakis znaczek czy bliki ?? jak bliki to niestety lepiej zamalowac. Ostrze wyszlo tez OK. Akurat na nim sa dobrze wysycone kolory i dobrane kontrasty. Widze ze malujessz na czarnym - coz moze dlatego problem z wyostrzeniem kolorow ze wzgledu na malowanie od najciemniejszego do najjasniejszego. Ogolem model jest OK ale musisz popracowac troche nad ww szczegolami.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

dla mnie już wystarczająco żeby się konkretnie wypowiedzieć:

- warstwowe przejścia
- brak cieni między łuskami na pancerzu konia
- zielona lanca (nie pasuje mi do reszty, brak nawiązań kolorystycznych)
- skóra konia bardzo płaska i świecąca, wygląda plastikowo
- wzorki -. i .- na "uszach" elfa (co to? po co?)

+ kolorystyka (poza lancą)
+ kompozycja
+ (dla mnie największy plus) dobry rozkład świateł na NMM - zwłaszcza złotym
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Lemartes

Post by Lemartes »

Sam nie wiem po co dodalem te bliki na uszach elfa, usune je.Ostrze jest malowane nie na czarnym, to akurat wina zdjecia.Co do tych warstw, to pewnie dlatego ze za slabo rozwadniam farbe.Mahon, jak ci podesle figurke to ty jej zrobisz zdjecia i zobaczysz ze jest lepsza niz na moich zdjeciach :) dzieki za komentarze, dzis postaram sie dodac efekt koncowy.Na wlocznie to jezeli mam byc szczery, to poprostu nie mialem pomyslu.te wszystkie problemy z kontrastami to wina zdjec, robilem je o 22, na zywo to wszystko wyglada inaczej.ale wezme to pod uwage ;)
Rentall

Post by Rentall »

moze włocznia po prostu drewniana ? :)
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

dla mnie włócznia mogłaby z łatwością być w jednym z kolorów wykorzystanych już na tym modelu - niebieski, biały, albo nawet brązowy...
-- Mahoń

Image

Lemartes

Post by Lemartes »

Dzieki za komentarze.Figurka jest skonczona, daje koncowe zdjecia.Ogolnie jak na figurke po dosyc dlugiej przerwie to jestem bardziej niz zadowlony.Wszystko sobie przypomnialem i teraz juz bedzie lepiej :)

mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

przeszkadzają mi ludzkie oczy tego konia. bardzo mi przeszkadzają....

porównaj sobie - mniej białego:

a widoczne linie rozjaśnień nie wynikają z niedostatecznego rozcieńczania farby, tylko z niewystarczającej liczby warstw...
-- Mahoń

Image

dead

Post by dead »

Co do warstw wg mnie jest to winna innego podejscia do tematu. Albo z niewystarczajacego wyglejzowania badz zmalowania na mokro. Teraz duzo lepsze zdjecie ale nadal uwazam ze zloto wymagaloby troche innego podejscia - kwestia gustu -> tak jak to zrobiles na glowie konskiej na skrzydelkach (z takim kontrastem) to ja bym widzial zloto na calym modelu.

konskie ludzkie oko :D przypadlosc wiekszosci malarzy :D

konska siersc ;/ troche mi nie lezy - strasznie plaska -> i jesli uzywasz lakieru to szybko go zmien bo swieci sie strasznie - jakis bardziej matowy by dal lepszy efekt :D

konskie wlosy - takie strasznie plaskie i po macoszemu potraktowane - wyglada na zwykly draj -> plz podmaluj troche bo naprawde odstaje od reszty modelu.

Generalnie praca mila dla oka choc nie w mojej kolorystyce :D -> zboczenie zawodowe :P
Post Reply