[PL] a co Ana porabia?

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Ana wrote:A jak dostanę dziś 3 konstruktywne uwagi, to pokarzę Wam WIP z goliznom ;)
1. Brak weatheringu na całym modelu - pancerz jest zniszczony, a naramienniki (złoto i w ogóle emblematy na całym modelu)? Wystają bardziej, niż poszczególne płyty pancerza, a mimo to są w nienaruszonym stanie. To samo tyczy się boltera i taśmy amunicyjnej, choć może tutaj żołnierz uważał przy eksploatacji ;) Oczywiście pewnie i szkoda "niszczyć" emblamaty i inne detale, ale w takim razie nie ma tu konsekwencji i nie wygląda to realistycznie, w porównaniu z całością modelu :D

2. Miecz podobał mi się bardziej w fazie WIP - ten czarny jest oczywiście bardzo ładny, ale nie do końca mi podchodzi :) Poza tym w porównaniu z resztą modelu jest chyba nieco za słabo oświetlony, wszak to metal i odblaski mogłyby być ostrzejsze i na trochę większej powierzchni :) Coś mi ciemno, zupełnie, jakby ostrze miecza było w cieniu... I same odblaski coś mi nie grają z kształtem ostrza :think: No coś mi nie pasuje, jakoś tak dziwnie, no, na srebrnym lepiej się to rozkładało... Hm...

3. No i kicha, nic mi nie przychodzi do głowy :D O, może to - skoro się już bawisz w cienie i ukrywanie poszczególnych elementów figurki w nim - zgodnie z realiami, to uważam, że podstawka powinna być również zacieniona przez samą figurkę. Cień, który jest na niej, pochodzi chyba już tylko naturalnego oświetlenia przy robieniu fotek :) A mógłby być dodatkowo namalowany, a tymczasem miedzy nogami jest dość jasno :)

Może być?
Dawać goliznę! :mrgreen: Ale taką gołą goliznę :trampolin:

Heh, a teraz serio bardziej - model jak zwykle pomalowany na wysokim poziomie, nie ma co - najbardziej podoba mi się moment oświetlenia, widoczny na I fotce - twarz, dalej w gół pancerz, skrzydełka, no i prawa noga żołnierza, widać, że nie ma tu przypadkowości i rozjaśnienia są przemyślane i dobrze odwzorowane - od góry do dołu na całości.

Na podstawce podoba mi się oczywiście marmur, ramię dreda i w ogóle cała fajna jest :mrgreen:

Figurka jest dość efektowna, dlatego trochę brakuje mi jakiegoś reprezentatywnego dodatku na plecach/karku? Nie musi to być zaraz standardowy banner, ale coś podobnego, może jakaś ikona na "stojaku" czy coś w tym stylu. Fakt - może to i zwykły piechociarz, ale ja bym wolał więcej bajerków w tym akurat przypadku :D

Poza tym kolor boltera nie bardzo mi pasuje, ale to już pisałem przy WIP-ie, złoty NMM jest wspaniały, skorpion też (choć wolałem fiolet ;)), kamień na przodzie pancerza w skrzydełkach...

Figurka naprawdę udana, duże gratulacje :clap: Także za trochę ciemniejszy schemat kolorystyczny tym razem :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

@Nameless - no... tego chyba długo nie pobijemy... żadnym komentarzem :lol:

@Illusionrip - :oops: usprawiedliwia mnie tylko to, że ta twarz na zdjęciu jest dużo większa na żywo. wiem, żadne to usprawiedliwienie. więcej nie pokażę wam już żadnych zbliżeń i będziecie się musieli domyślać :snooty:

@Sławol - jak zwykle niezawodny! :mrgreen:

@Ańa - mam coś do czego się mogę przyczepić - rękojeść miecza w cieniach powinna być ciemniejsza. poza tym wszystkie rysy i zadrapania na pancerzu robiłbym wyraźniejsze (tzn. kreska od rozjaśnienia i kreska od cienia trochę mocniejsze, mogłyby być cienkie żeby nie wyglądało wulgarnie a kolor między nimi mógłby zostać taki jak jest, ale myślę, że to by pogłębiło wrażenie zagłębienia/zadrapania i dodało przestrzenności)

ale to ja tak mam zawsze...
Last edited by mahon on 5 Jun 2008, o 20:23, edited 1 time in total.
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

@Nameless - no... tego chyba długo nie pobijemy... żadnym komentarzem
podpuscila go ta golizna, to sie sprezyl :P
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

hehehe
nawet nie wpadłem na to, że mógłbyś odnieść to do Sławola :lol:

chodziło mi o nasze komentarze nad kodeksami :D

ale chyba i tak masz rację :D
-- Mahoń

Image

Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

:oops:
no to siara :mrgreen:
Image
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

@Mahoń: poszłam za Twoją radą i wyostrzyłam je wszystkie, ale oczywiście trochę łagodniej w mniej oświetlonym miejscu ... :lol: ale widzę teraz na zdjęciu, że okurzenie poważnie zatarło ten kontrast ( nogi)
Odnoszę wrażenie, że jeszcze większy kontrast sprawił by, że model by wyglądał przesadnie - kreskówkowo ... mogę być w błędzie więc jak by co, to piszcie "większy kontrast w obdrapaniach" :doh:

@Sławol: a ja myślałam, że żołnierze w wolnej chwili polerują swoją broń i odznaczenia ;)
A tak poważnie, to nie mam uzasadnienia. Zwyczajnie nie pomyślałam, że wszystko musi być jednakowo zniszczone.
Masz rację, że przydała by się rysa na naramienniku, choćby symboliczna. Przeoczenie. Co do stanu broni, to jednak mam inne wyobrażenie.
No i niestety nie umiem powiedzieć co może Ci nie leżeć w ostrzu :lol: Nameless może Ci pomoże. Ja jestem z niego zadowolona, choć przypuszczałam, że może być tematem dyskusji, bo znów dzieje się coś na modelu, co w domyśle źródło swoje ma poza podstawką.

Dziękuję za uwagi, są cenne.
Sama z siebie dodam, że przy poprawkach przybrudziłabym zagłębienia wentylacji na plecach. No i zgadzam się, że niektóre krawędzie powinnam podkreślić wyraźniej.

Nie wiem co mam myśleć o cieniu na podstawce ... a Wy co myślicie?
-- Ańa

Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

[PL] a co Ana porabia?

Post by Slawol »

:lolsign:

Zaplułem się ze śmiechu, a herbata wylądowała na monitorze... Nameless mnie połamał :D

@Mahoń - no bo to tylko Nameless szuka okazji, jak by mi tu dowalić i dopiec, nie wiesz? :mrgreen: To i wszystko z podtekstem do mnie leci :twisted:

Taa, zaraz powie "przyganiał kocioł..." :silenced:

@Ana - no tak wyszło tym razem, może po prostu lepiej mi się podobał ten jasny miecz - ale tak, jak mówię - ten też jest świetny :) A co do podstawki - ja już się określiłem :) Ja w woju też polerowałem kałacha, ale i tak był pozdzierany już trochę :)

A gdzie golizna? Ja się spinam z komentarzem, wytężam swoje komórki móżdżkowe, a tu nic?

To nie fair :snooty: ;)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
mahon
Super Villain
Super Villain

RE: [PL] a co Ana porabia?

Post by mahon »

a mi się miecz podoba. zaryzykuję stwierdzenie że to jeden z moich ulubionych elementów...
-- Mahoń

Image

Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

ImageClick to see full-sized image

jutro ją kończę, a mam już uszykowaną drugą jej wersję, przeznaczoną na chwile odpoczynku w malowaniu pancerzy tauowych :D
-- Ańa

Image
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

o, gole cycki! :shock:
Slawol, dzieki za komentarz wystawiony Ani :mrgreen:

a marynarz... cos mi w nim nie gra od poczatku jak na niego patrze. i nie chodzi tu o o sprawy techniczne, choc moglbym np. zadac moje ulubione pytanie - jak tutaj sie metal swieci, to dlaczego tutaj juz nie? ;)

nie potrafie wyrazic, a w zasadzie sprecyzowac zrodla moich wrazen. ale malowanie - jak zawsze - rewelacja :clap:

ide jeszcze pogapic sie na zdjecie. moze wpadnie mi jakas mysl do glowy
Image
Post Reply