[PL] Galeria Gildora

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

przepraszam, a gdzie ten NMM? czy to może nie ta fotka?
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Gildor

Post by Gildor »

No zapomniałem dopisać "próba nmm-u" :lol: No niestety ta :?
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

ale ja tu widzę jedynie lekko rozjaśniony podkład...
-- Mahoń

Image

Gildor

Post by Gildor »

Wina leży po stronie moich umiejętności a raczej ich braku.
https://s217.photobucket.com/albums/cc26 ... t=nmm5.jpg
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

gładkość nie jest zła, ale WIĘCEJ ROZJAŚNIANIA! pooglądaj inne prace w NMMie i zobaczysz że one sprowadzają sie do osiągnięcia dośc szerokiej rozpiętości między rozjaśnieniami a cieniami. metal zwykle dość mocno odbija światło, a cienie też są na nim dość głębokie.

jeśli robisz NMM a jeszcze nie masz wprawy to przede wszystkim musisz sobie wyrobić więcej odwagi w kontrastowaniu - do tego się to sprowadza....
-- Mahoń

Image

Eliash

Post by Eliash »

Mahon dobrze mowi:D zgadzam sie z nim;] wiecej kontrastów;]
poobserwuj sobie jak uklada sie swiatlo na metalowych przedmiotach w rzeczywistości;] to duzo daje, bardzo duzo :)
Gildor

Post by Gildor »

Ostatnio pomalowana figurka Legolasa. Potrzebuje bohatera na stół a jego wcześniejsza wersja się nie dawała. Postanowiłem ją szybko przemalować. Średnio się przyłożyłem mimo to proszę o jakieś rady.
https://i217.photobucket.com/albums/cc26 ... golas1.jpg
https://i217.photobucket.com/albums/cc26 ... golas2.jpg

A tutaj widzimy jego "pierwotną" wersję. Pierwsza pomalowana przeze mnie figurka.(proszę jej nie oceniać) :P
https://www.wrzuta.pl/obraz/xIM9vFGUMV
kacpero

Post by kacpero »

sam nie wiem dlaczego ale podoba mi sie dobor kolorystyczny na tej figurce.. kolory sa jakies takie stlumione i to mi sie wlasnie podoba.. ladnie wyszla zielen ale ja bym ja jeszcze jakos pocieniowal - pociagnal delikatnym glazem w zaglebieniach.. najlepiej ciemna zielen + kropelka czerwonego (ale uwazaj zeby nie wyszedl za ciemny)..
szary kolor wymaga jeszcze troche cieniowania, oraz urozmaicenia kolorystycznego.. jakis ciemniejszy glaze w zaglebieniach nie zaszkodzilby ;)
elementy ktore wymagaja najwiecej poprawek to twarz (bardzo plaska) i wlosy.. buzke naprawisz kilkoma warstwami glaze (masz fajny tutek morsiego w sekcji tutoriale).. z wlosami Ci niestety nie pomoge bo w malowaniu blondynow/blondynek jestem raczej cienki :) moza Ana cos poradzi?? ona jest w tym dobra :)
ufff jest jeszcze kilka elementow do poprawienia (łuk, metaliki, buty) no ale nie wszystko od razu ;) jak tak sobie patrze na poprzedniego legolasa to widze ze zrobiles ogroooomny postep w malowaniu :)
jeszcze troche pracy nad starannoscia i bedzie super :)
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
przemosz.

Post by przemosz. »

Czesc Gildor!Widac ze zrobiles duzy krok do przodu:)
Musisz wiecej malowac a starannosc i dokladnosc szybko sobie wyrobisz.Czyli pedzel do reki i atakuj figuraski.
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

heh dokładnie to samo chciałam napisać co Przemosz. Fajnie że nie boisz się kontrastów w światłocieniu i dokładnie wiesz gdzie go umieścić, żeby model nie był nudny. Kurcze jak byś popracował nad starannością malowania ... :roll: Dobrze by było, jak byś przy następnych pracach rozjaśnianie podzielił na więcej etapów i pilnował, żeby czarny podkład nie zostawał we wgłębieniach :mrgreen: Powodzenia
-- Ańa

Image
Post Reply