Tu mam parę propozycji różnych gier, które są dostępne całkowicie za darmo, albo za darmo dostępne są ich próbne wersje. Większość z nich próbowałem i mogę spokojnie polecić. Uprzedzam, że nie są to gry w "wielkiej skali", bo interesowały mnie raczej takie, gdzie do zabawy wystarczy już kilka(naście) modeli i gdzie nikt nie narzuca używania "firmowych" modeli.
No to jedziemy!
.45 Adventure - gra w klimacie pulp, czyli zazwyczaj lata 20.-30. dwudziestego wieku, ale spokojnie rozciągnie się na lata 40.-50.
Kto nie wie co to pulp fiction, niech się dowie. Gangsterzy, dziwne organizacje, ciemne zaułki miast, dziwne wyprawy na niezbadane wyspy, dziwaczne wynalazki, maniacy chcący zapanować nad światem, zombie-naziści, weird war, itd.
Wersja darmowa to tylko "demo" ale zawiera właściwie cały podręcznik poza opisami wielu "profesji" i scenariuszami. Zasady są kompletne (ale nie zawierają zasad z rozszerzeń). UWAGA: do gry wystarczą 2-3 modele na stronę i jest już naprawdę fajnie! Oczywiście uciągnie i więcej...
W grze dużą rolę odgrywa szeroki katalog umiejętności jakie mogą nabywać postacie...
Gloire! - gra w klimacie muszkieterów lub piratów. Generalnie pojedynki szermierskie, latanie na żyrandolach, pogonie dyliżansami, tajne misje dla arystokracji, albo po prostu rabowanie bogaczy
Podobnie jak powyżej - zasady darmowe są kompletne, brakuje tylko wielu profesji i scenariuszy.
Fantastic Worlds - retro-SF, czyli takie Science Fiction jak prezentowane w starych filmach, np. z lat 50-tych. roboty są srebrne i wydają dziwne odgłosy, a astronauci mają na głowach baniaki
Chain Reaction 2.0 - "ogólny" przedstawiciel mojej ulubionej serii gier. w czytaniu dość nieprzyjazny, ale jeśli komuś był potrzebny przykład jak przebiega rozgrywka to mogę podesłać, bo gdzieś miałem. Generalnie gra oparta na zasadzie akcji i reakcji na nie: figurki reagują na to co się dzieje dookoła nich, nie zawsze w taki sposób jakiego byśmy oczekiwali - odpowiadają ogniem, kryją się, uciekają. W ten sposób powstają "łańcuchy wydarzeń" (stąd nazwa). Gra jest ogólnym systemem do wszelkich strzelanin - od walk kolonialnych, przez kowbojów, walki prohibicyjnych gangów czy współczesne działania wojenne, do przyszłościowych strzelanin, walk z obcymi czy plagi zombich. Dobry system ogólny, całkowita dowolność do figurek. Gra się bardzo szybko i łatwo uzyskuje się efekty zbliżone do realistycznych, bez przesadnego komplikowania zasad.
Kompletna gra dostępna jest za darmo, bo płatne są wersje przystosowane do konkretnych realiów i epok (western, wietnam, 2 wojna, średniowiecze, przyszłość, itd.). Gra zawiera wiele przykładowych 'armii' i zasad do konkretnych tematów gier. Nowsze gry z tej serii są znacznie poprawione, ale jak na darmową grę, to nadal mój faworyt.
Uwaga - gra bardzo mordercza, więc mimo, że można fajnie pograć nawet 1 modelem, czasem 1 strzał potrafi zakończyć taką grę. Dobrze gra się w skali drużyny, lub nie więcej niż plutonu.
Dog Soldiers - Dog Soldiers - coś jak w filmie o tym samym tytule... Na bazie CR2
BabyFace and Me - Strzelanie w epoce gangsterów i prohibicji. Na bazie CR2, ale z usprawnioną mechaniką
BUGS - wariacja Chain Reaction na temat walk z robalami. Coś jak w filmach o obcych: ludzie kontra robale. Fajna lekka gra. Ilość figurek podobnie jak w filmie
Santa Claus Wars - Strzelanina w świątecznym klimacie - Święty Mikołaj, bałwany, elfy, itd....
Turkey Shoot - Polowanie na indyka na święto dziękczynienia. Bardzo "lajtowe"
Chain Reaction - poprzednia wersja Chain Reaction, trochę "cięższa" więc uciąga mniej modeli. Ja wolę wersję 2.
Six Gun Sound - westernowe strzelaniny. Fajna, lekka, prosta. Oparta na mechanice zbliżonej do CR, tyle, że przeznaczona do konkretnych realiów. Obecna płatna wersja 6GS (Blaze of Glory) jest znacznie lepsza, ale też i droższa. A jak ktoś ma ochotę na bójkę pod saloonem albo włam do banku
Mayhem: Warrior Kings - średniowieczny skirmish na bazie CR. Powiedzmy że w skali takiego mordheima albo Robin Hooda...
Wasteland Warriors - walki przyszłościowych gangów, powiedzmy a'la mad max albo necromunda. oparte na zasadach CR1 więc lepiej użyć CR2.
Mayhem: Warring Nations - Napoleońska odmiana CR1. Obecnie zastąpiona przez Black Powder Battles.
Mayhem: Muskets and Mohawks - Walki z Indianami podczas podboju Ameryki na bazie CR1. Obecnie zastąpiona przez Black Powder Battles.
jak będzie zainteresowanie - doślę jeszcze trochę...