[PL] zamiast kartki

Offtop - wiecie, wszystko i nic...
Kuczek

Post by Kuczek »

Pozdrowienia z New York'u :D
Postanowilam sie podzielic paroma zdjeciami ;)
ImageClick to see full-sized image
"zlapac byka z Wall Street.. " =P
Brooklyn Bridge
Kula, ktora zostala przeniesiona z miejsca gdzie stalo WTC
(Jak chcecie to moge wrzucic fotki z miejsca gdzie stalo :])
I troche zabudowan New York'u :]
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Ech, wy to się umiecie rozerwać :)

Zwłaszcza Kuczek! Fajne fotki - najbardziej podoba mi się most brooklyński :clap:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

Ty lubisz mosty a Kuczek wieżowce :P fotografujesz wszystkie ciekawe, czy tylko te ekologiczne?
:D no i nie chce psuć Ci samopoczucia pytaniem "jak długo tam jeszcze posiedzisz?"
Swoją drogą patrzysz na miasto z dość rzadko spotykanym podejściem ... czekamy na więcej fotek, bo mnie tam jeszcze nie było ... a telewizja kłamie ;)
-- Ańa

Image
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

heh, dobrze czasem na wies wyjechac 8)
Kuczek wrote:"zlapac byka z Wall Street.. " =P
a to byka nie lapie sie za rogi, tylko za ...? :shock:
Brooklyn Bridge
swietne ujecie
Kula, ktora zostala przeniesiona z miejsca gdzie stalo WTC
(Jak chcecie to moge wrzucic fotki z miejsca gdzie stalo :])
zdjecia niekoniecznie, ale ciekaw jest jestem co sie w tej chwili dzieje w strefie zero. Plac budowy wielki, cos nowego powstaje?
Image
Gazza

Post by Gazza »

Fajne zdjęcia. Wierzowce wymiatają! :shock:
Swoją drogą, jak napisała Ana - czekam na więcej.

PS: Jak spotkasz Woody Allena, albo Roberta DeNiro to pozdrów ich ode mnie.:)
Cold "Strobe Light Network"
Kuczek

Post by Kuczek »

Wracam w polowie sierpnia ;)
Wlasciwie fotogrfuje to co mi "w oko wpadnie" :) Nie sa to jakies znane budynki. Tutaj jest takich duzo.
A to na dowod, ze w Nowym Jorku nie widuje sie samych wiezowcow
Przypomina mi to cos ala nasze kamieniczki tylko troche w innym stylu
Katedra Sw. Partyka
A to flagi na Rockefeller Centre. Amerykanska oczywiscie na samym srodku
Ale to ta polska najbardziej powiewala na wietrze =P
Tak wyglada teraz miejsce budowy gdzie kiedys stalo WTC. Bylo tam az 8 pieter w dol, stacje metra itp. Ostatnio na jakis czas musieli przerwac budowe bo znalezli jeszcze jakies ciala ofiar.
A to jest w budowie :]
Radio City Music Hall na Rockefeller Centre
Biegajacy ludzie w Central Park'u.
Tak naprawde nie widzialam tu za duzo grubych amerykanow(jest tu duzo b.szczuplych osob - podejrzewalam ze wiekszosc to turysci =P). Ponoc to dlatego ze akurat na Manhatanie mieszkaja ludzie ktorzy o siebie dbaja, chodza na silownie, biegaja etc.

Niestety mam tak slaba pamiec do twarzy ze nikogo "znanego" bym niepoznala nawet jakbym na niego wpadla :roll:
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Udana seria zdjęć! Bardzo miło się oglądało :clap:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

masz ciekawy sposob patrzenia na miasto. ladne zdjecia.

co do flag - chyba to oczywisty i znany fakt, ze usa to centrum (wszech)swiata?
Image
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

a co do grubasów to ostatnio oglądałam program na Discovery i mogę Ci odpowiedzieć na pytanie prawie fachowo ;) Masz słuszność, co co tego że o siebie dbają a ponad to ludzie z miast i tak ściśniętych aglomeracji nie mają problemu z nadwagą, bo wszystko mają pod nosem i dzięki temu że blisko, to wolą po to chodzić - ruchliwe ludzie a te nie ruchliwe to mieszkają na obrzeżach i w małych miastach, gdzie do pracy i sklepów daleko i wszędzie się przemieszczają samochodami. Dlatego New York City nie ma problemu z nadwagą u mieszkańców.

Chcemy jeszcze zdjęć, bo nam się tu świetnie zwiedza NYC (dzięki Tobie zwiedzany usadowieni na krzesłach biurowych :twisted:)
-- Ańa

Image
Kuczek

Post by Kuczek »

Ana wrote:a co do grubasów to ostatnio oglądałam program na Discovery i mogę Ci odpowiedzieć na pytanie prawie fachowo ;) Masz słuszność, co co tego że o siebie dbają a ponad to ludzie z miast i tak ściśniętych aglomeracji nie mają problemu z nadwagą, bo wszystko mają pod nosem i dzięki temu że blisko, to wolą po to chodzić - ruchliwe ludzie a te nie ruchliwe to mieszkają na obrzeżach i w małych miastach, gdzie do pracy i sklepów daleko i wszędzie się przemieszczają samochodami. Dlatego New York City nie ma problemu z nadwagą u mieszkańców.
W zasadzie to nie jest do konca w ten sposob. Moge powiedziec ze wiem jak akurat jest na Manhatanie bo tutaj moja kuzynka mieszka. Jedzenie ogolnie jest o wiele drozsze niz w innych czesciach NY i ludzie przewaznie zamawiaja jedzenie przez internet. Jest taka duza firma Fresh Direct - Mozna zamowic wszystko co sie chce i nawet napisac godzine o ktorej maja przywiesc jedzenie. Bardzo wygodne i za to wszystko placi sie mniej niz w sklepie. I jedzienie w restauracjach jest dla nich b tanie. Tak ogolnie najnizsza stawka zarobku w stanach to 7$/godz. Obiad kosztuje w knajpie ok 10$ (20 to juz jest duzo) I nie mowie tutaj o jakich podrzednych barach tylko np. o restauracjach chinskich, meksykanskich itp.. I do tego daja takie duze porcje ze polowa mozna sie najesc. Mozna sobie to przelozyc na warunki polskie. Unas w pracy nie przeszlo by zrobenie przerwy na lunch . Musieliby dawac wieksze zarobki. A tutaj nawet nie mam wrazenia ze ldzie jedza 2 obiady dziennie lunch i dinner. U amerykanow nie istnieje takie cos ja supper. Dinner jedza tak pomiedzy 18 a 21. Pewnie dlatego tyle ludzi w stanach ma problemy z nadwaga. To prawda ze jezdzi sie tutaj wszedzie samochodami. Ubolewam nad tym bo nie mam tutaj do dyspozycji samochodu a komunikacja miedzy miestami jest do niczego, a nawet praiwe jej nie ma. Nadal niemoge w to uwierzyc ze dostanie sie z jednego wiekszego miasta do drugiego moze stanowic taki problem jak sie nie ma samochodu. Z reszta jezeli chodzi o benzyne w usa, za galon placi sie ok 3$ i to wychodzi o jakas polowe taniej niz w Polsce. Mozna powiedziec ze ludzie tutaj zyja w zupelnie innym swiecie niz my. Nie dosc ze w przeliczeniu to maja wiekszosc cen nizszych niz w Polsce to do tego maja o wiele wieksze zarobki.
Mimo to mysle ze i tak nie chcialabym tu mieszkac. W moich obserwacjach jest tez wiele wad, ale nie bede sie juz tak rozpisywac ;)
Post Reply