Postanowiłem udzielić się społecznie i uporac się z mailami jake dostaję z zapytaniem jak robic wzorki - Tutorial pokazuje metodę reczną - to znaczy bez komputera, obrabiarki 3D, teleportów i nano cyborgów
Masa jaką zastosowałem do wykonania formy to modelina super sculpey - moze być inna ale ta która stosuje jest naprawdę dobra. Jesli zastosujecie cieńszy plastik od tego z opakowania do tabletek to można robić cieńsze wzoki ( np plastik z blistrów GW ) ja do tutoriala potrzebowałem coś co będzie dobrze widac na fotkach i będzie w miarę łatwe. Do wykonania tej części bez czsu potrzebnago na utwardzenie formy i twardniecie greenstuffu potrzebowałem około 15 minut.
Pozdrawiam i miłej zabawy:)
tu link - bo nie chce mi się podlinkowywać 26 fotek
fajny tut:) mam dwa pytania. gdzie w polsce mozna kupic ta mase? i czy jest ona o wiele bardziej miękka niz gs i latwiejsza w rzezbieniu? bo ja walcze z gsem a ze są to moje poczatki to jakos jest on dla mnie malo przyjazny w formowaniu:/
jeszcze jedno pytanko:) w momencie gdy juz odcisnales wzor na gsie i go zacząłeś wycinac. w jakim momencie tniesz gs? po utwardzeniu czy tak po np 5h jak juz zaczyna byc twardy?
tą modelina kupiłem na ebayu - wychadzi bardzo tanio około 9$- zwłaszcza ze opakowanie jest wielkie.
Greenstuff do utwardzenia kładę pod lampką - jest twardy po 20 minutach.